Halverwege zijn carrière geniet de Yaris van de traditionele opfrisbeurt. Maar verkijk je niet op de foto's. Behalve de kleur springt geen enkel nieuw kenmerk meteen in het oog.

Daarom noemen we het eerder een update dan een facelift, want over het uiterlijk valt niet veel meer te melden dan nieuwe koetswerkkleuren en nieuwe interieurbekledingen ... De lange lijst met verbeteringen heeft betrekking op het technische vlak.
Enerzijds heeft Toyota de Yaris een nieuw configureerbaar digitaal dashboard gegeven, samen met een nieuw aanraakscherm van 9 of 10,5 duim (afhankelijk van het uitrustingsniveau) voor het multimediasysteem. Dit multimediasysteem krijgt ook de intelligente stembesturing ‘Hey Toyota’, draadloze Android Auto en Apple Car Play, navigatie met cloudverbinding en Over The Air-updates.

Alsmaar meer geconnecteerd
Een update krijgen ook de rijhulpsystemen, die niet alleen talrijker zijn maar ook subtieler werken, zoals de waarschuwing voor een naderende fietser of auto bij het openen van de deur. Het belangrijkste van deze update is echter dat Toyota de 1.5-liter benzineversie van 125 pk schrapt uit het gamma.
Enkel de hybride van 116 pk blijft over, terwijl er nu ook een tweede hybride optie beschikbaar is met een totaal vermogen van 130 pk. De mechanische basis is nog altijd de driecilinder 1.5 benzinemotor, maar het hogere vermogen is te danken aan een compleet nieuw hybride systeem (van de 5de generatie). Dit systeem bestaat uit een nieuwe elektromotor en een nieuwe versnellingsbak waarin die motor geïntegreerd is. Het is dit nieuwe systeem dat we aan de tand hebben gevoeld.

Toyota boekt ongetwijfeld voortdurend vooruitgang in het comfort en het geluid van zijn hybride systeem. Maar feit is dat het bij actief rijden nog altijd niet erg muzikaal klinkt. Anderzijds is het extra vermogen goed merkbaar. De Yaris is in elke situatie wendbaarder en laat ook zijn bijzondere onderstel opmerken, klaar om zich in de bocht te gooien.
En, nog belangrijker voor een hybride, deze motoren van 130 pk hebben het makkelijker dan de versie van 116 pk en verbruiken dus ook minder. Tijdens onze testrit haalden we een gemiddelde van 4,1 liter/100 km.

De Toyota Yaris Hybrid 130 pk in een notendop
- Motor: 3-cilinder benzine, hybride, 1.490 cm3 ; 130 pk - 185 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: e-CVT automaat
- L/b/h (mm): 3.940/1.745/1.500
- Leeggewicht (kg): 1.175
- Kofferruimte (l): 286
- Tankinhoud (l): 36
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9,2
- Topsnelheid (km/u): 175
- Gemengd verbruik (l/100 km): 3,9-4,3
- CO2-uitstoot (g/km): 87-98
- Prijs (€): 32.870
Troeven
- Nog altijd bijzonder zuinig
- Verbeterde technologie
- Nieuwe, sterkere motor
- Meeslepend rijgedrag
Minpunten
- Geen cosmetische veranderingen
- Weinig intuïtief digitaal dashboard
- Geluid nog altijd voor verbetering vatbaar
- Prijs van de versie van 130 pk
Nieuwsgierig naar andere automodellen? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.