De geneugten van het fietsen, al dan niet elektrisch, zijn talrijk. Tenzij je een lekke band krijgt. Vervelend, maar gelukkig is het vrij eenvoudig om een fietsband te herstellen. Volg gewoon het video-advies van onze pechverhelper ...
Hieronder vind je in detail de 6 stappen van de video
1) Haal de buitenband van de velg
Een lekke band? Geen paniek, een fietsband repareren is kinderspel. In veel gevallen hoef je niet eens het wiel van je fiets te halen. Al wat je moet voordat je kan beginnen, is:
- de rembeugels losmaken;
- de dop en de ring van het ventiel verwijderen;
- met behulp van een bandenlichter de buitenband van de velg lepelen.

2) Verwijder de binnenband
Nu kan je de binnenband, inclusief het ventiel, uit de buitenband halen. Let op dat de binnenband niet scheurt, want de rand van de velg kan het rubber beschadigen. Ga daarom voorzichtig te werk, in kleine stukjes.

3) Pomp de binnenband op
Met behulp van een fietspomp of een compressor pomp je de binnenband op om het lek te vinden. Gebruik eventueel een emmer water, zodat je goed kan zien waar de luchtbellen ontsnappen.

4) Vind het lek
Als je een stift bij de hand hebt, kan je de plaats van het lek markeren. Wist je trouwens dat de klever beter hecht als je het oppervlak van de band waar het lek zich bevindt eerst wat ruwer maakt? Dat kan je doen met schuurpapier.

5) Breng de lijm en de klever aan
Eenmaal je de te repareren plek goed schoongemaakt hebt, kan je de rubberlijm aanbrengen:
- Wacht een paar minuutjes tot het product ingewerkt is.
- Breng vervolgens de klever aan op de plaats van het lek en druk goed aan.
- Laat alles nog een paar minuten op elkaar inwerken.
6) Zet alles opnieuw in elkaar
Nu is het tijd om de binnenband en de buitenband weer in de velg te plaatsen:
- Begin met het ventiel.
- Als alles op zijn plaats zit, kan je de band weer oppompen.
- Sluit het ventiel stevig af.
- Tenslotte maak je de rembeugels weer vast.
Mechanische problemen? Bel ons!
Heb je mechanische problemen met je fiets? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring en bel 070/344 777. Dat spreekt voor zich. Weet ook dat Touring specifieke pechverhelping heeft voor fietsers. Zo ga je ook met de fiets gerust op weg.

Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.