Wat zijn de verschillen tussen een hybride wagen, een plug-inhybride en een elektrische auto? Een beknopte gids voor beginners.
De milieunormen nemen steeds draconischere proporties aan. Daarom zijn autobouwers minder vervuilende wagens gaan ontwikkelen en commercialiseren. Buiten lichtere modellen gaat er niets boven hybrides en elektrische modellen om het verbruik te verlagen. Maar hoe werken deze technologieën?
Hybrides: basisprincipe
De 15 jaar geleden gelanceerde Toyota Prius was de pionier van de hybrides. Een hybride beschikt over een ‘klassieke’ verbrandingsmotor plus één of meerdere elektrische motor(en). Die laatste werken meestal enkel wanneer de wagen met een lage snelheid rijdt. De wagen kan korte afstanden volledig elektrisch rijden. Het is in die fase dat er brandstof wordt bespaard. Soms kan de elektrische motor de verbrandingsmotor ook helpen wanneer deze snel moet optrekken.
De batterijen worden opgeladen in de remfases en bij het vertragen, wanneer de bestuurder de remmen gebruikt of ‘op de motor remt’.
Mild hybrid & full hybrid
Vandaag zijn er verschillende soorten hybrides op de markt:
- de ‘mild hybrids’: de elektrische motor is enkel een hulpmiddel voor de verbrandingsmotor wanneer de bestuurder nadrukkelijk op het gaspedaal duwt. In dit geval kan de elektrische module het voertuig nooit alleen aansturen, aangezien het vermogen van de batterij te beperkt is. De module laat je vooral besparen op het verbruik en de aankoopprijs, aangezien dit een vrij goedkope oplossing is.
- de ‘full hybrids’: het klassieke voorbeeld is de Toyota Prius. Full hybrids kunnen volledig elektrisch rijden voor relatief korte afstanden. De batterijen van deze wagens hebben een grotere capaciteit en het elektrisch beheersysteem is complexer dan bij een ‘mild hybrid’.
De gebruikte elektriciteit wordt zowel geproduceerd door de verbrandingsmotor als door de terugwinning van de energie die door het remmen en vertragen wordt gegenereerd.
De ‘full hybrids’ zijn dus krachtiger maar ook duurder dan de ‘mild hybrids’.
De plug-inhybride, een populair model
Zoals zijn naam het al zegt, is dit een hybride systeem waarvan je de batterijen oplaadt door ze aan te sluiten op een stopcontact. Dit stopcontact is ofwel hetzelfde als bij je thuis, of is een aangepaste versie om meer vermogen te leveren. De batterijen zijn groter dan voor een normale hybride. Door deze techniek beschikt de auto over een elektrische autonomie van om en bij de 50 km. Dat is voldoende voor een heuse rit door en buiten de stad!
Het ideale compromis voor:
- Korte ‘elektrische’ verplaatsingen.
- Lange afstanden dankzij de verbrandingsmotor.
Maar er zijn ook enkele nadelen:
- Deze techniek is duurder dan een klassieke hybride.
- Je moet een garage hebben of minstens een stopcontact.
- In België zijn er onvoldoende openbare oplaadpalen.
- Door de nieuwe belastingberekening lopen ze het risico afgestraft te worden als bedrijfswagen.
Fiscaliteit hybrides
In Vlaanderen: de BIV (belasting op de inverkeerstelling) hangt af van de emissienorm, de CO2-uitstoot, de brandstof, het fiscale vermogen en de ouderdom van het voertuig. Voor jaarlijkse verkeersbelasting worden dezelfde criteria gehanteerd. Op de site van het Vlaams Gewest is een onlinesimulator beschikbaar.
In Wallonië en Brussel: de BIV wordt berekend op basis van het fiscale vermogen en de motor. De jaarlijkse verkeersbelasting hangt af van de fiscale pk’s.
Ontdek onze elektrische tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Frankrijk?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Frankrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Duitsland?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Duitsland te rijden bijvoorbeeld.
Verkeersdrukte Europa zomer 2025
Bereid je goed voor. Hou rekening met de zwarte en rode dagen bij het plannen van je autotrip door Europa. Vermijd eindeloze files en verkeersdrukte onderweg.