Ga je met de auto op vakantie in Frankrijk of rij je nog verder door, wees dan goed voorbereid. We vermelden hieronder de knelpunten, de alternatieve routes en de dagen die je beter vermijdt.
Drukke wegen en knelpunten
- Richting Middellandse Zee (Frankrijk en Spanje)
- Richting Centraal-Frankrijk
- Richting Atlantische Kust
- Richting Bretagne en Normandië
- Verkeersinformatie

Richting Middellandse Zee (Frankrijk en Spanje)
- Reizend via Luxemburg: de kortste weg richting Côte d’Azur (behalve voor wie uit het zuidwesten van het land komt).
- Reizend via Parijs: enkel aan te raden indien men richting Perpignan en Spanje reist via Clermont-Ferrand (kortste weg) of via Toulouse (zelfde lengte als via Luxemburg).
- Reizend via Reims: minder druk tot Beaune.
Knelpunten: - Van alle reiswegen is de A7 Lyon - Orange, de Rhônevallei, het grote zwarte punt van Frankrijk en absoluut te mijden op drukke dagen;
- de A6 tussen Beaune en Lyon;
- de ringweg van Lyon (A46) voor de verkeerswissel met de A7;
- de A7 tussen Lyon en Orange (de Rhônevallei: hét knelpunt bij uitstek) vooral bij Vienne, Valence en Montélimar;
- de A9 tussen Montpellier en de Frans-Spaanse grens bij Montpellier, Béziers en Narbonne;
- de omgeving van Parijs, voornamelijk bij het verlaten van Parijs;
- de A10 bij Orléans en Vierzon;
- de A71 Vierzon - Clermont Ferrand tussen Montluçon en Clermont Ferrand;
- de A75 Clermont Ferrand - Béziers bij het verlaten van Clermont Ferrand en bij Béziers;
- de A20 Vierzon - Limoges - Toulouse bij de aansluiting met de A62;
- de A62/A61 Montauban - Toulouse - Narbonne bij Toulouse, Carcassonne en Narbonne.
Alternatieve wegen: - De A6 Beaune-Lyon kan vermeden worden door de A39 te nemen vanaf Dijon over Dôle naar Bourg-en-Bresse. Daar neemt men de A40 en vervolgens de A42 richting Lyon. Wie naar de Azurenkust gaat, kan de A7 vermijden door op een tiental km voor Lyon de A42 te verlaten en via de A432, de A43 en de A48 naar Grenoble te rijden om zo via de A51/D1075 of de N85/A51 richting Sisteron te gaan en verder te reizen naar Aix-en-Provence en Nice via de A51 en de A8. Opgelet: dit traject loopt gedeeltelijk via nationale wegen.
- Komende via Reims kan men de A6, Lyon, de A7 en Parijs vermijden door vanaf Troyes de N77 tot Auxerre te nemen. Daar gaat men via de N151, de A77, de N7 en de D2009 over Nevers en Moulins naar Gannat, waar men via de A719 de A71 oprijdt naar Clermont Ferrand. Men rijdt verder via de A75 (tolvrije snelweg met uitzondering van het Viaduct van Millau) naar Béziers/ Montpellier om via de A9 naar Spanje te rijden. Opgelet: deze reisweg loopt grotendeels over nationale wegen.
- Vakantiegangers met als eindbestemming Perpignan of de Middellandse zee in Spanje kunnen Lyon en de Rhônevallei vermijden (A7 Lyon - Orange), indien ze over Clermont Ferrand rijden via de A71 (in afstand de kortste weg) of indien ze over Toulouse rijden via de A20 en de A61 (zelfde afstand als via Luxemburg). Ze moeten dan wel via de knelpunten Parijs en Orleans-Vierzon. Na Vierzon is het een vrij vlotte reisweg via Bourges, voor wie via Clermont Ferrand en de A75 rijdt of via de A20 en Limoges, voor wie via Toulouse en de A61 rijdt.
Parijs vermijden: - Via de A86: de A86 laat toe de Périphérique te vermijden maar loopt door de Parijse agglomeratie en is nog vrij druk.
- Via de ‘Francilienne’ (A104): door de Francilienne te volgen vermijdt men de Périphérique en de Parijse agglomeratie. Deze weg is wel langer maar veel minder druk dan de Périphérique en de A86. Men moet op bepaalde plaatsen evenwel goed uitkijken, want de wegsignalisatie is niet altijd even duidelijk!
Richting Centraal-Frankrijk
Voor wie naar de Dordogne, de Limousin, Toulouse en de Pyrenneën trekt, is de weg via Parijs en de A20 de meest directe route. De knelpunten zijn Parijs, de tolpoort van St.Arnoult (A10) en de verkeerswissel tussen de A10 en de A71 ter hoogte van Orléans. De A20 is tot even voor Soulliac een tolvrije snelweg.

Richting Atlantische Kust
Vakantiegangers met bestemming Bordeaux, de Spaanse Atlantische kust, Portugal en Andalusië moeten passeren via Parijs en Bordeaux. Dit zijn de knelpunten:
- Parijs: zie hoger bij ‘Parijs vermijden’
- A10/A63 Parijs - Bordeaux - Spanje: het begin van de A10 voor de tolpoort van St.-Arnoult, ter hoogte van Orléans, de omgeving van Tours en Poitiers, de ring rond Bordeaux en de grenspost in Hendaye.
Alternatieve wegen: - Parijs: zie hoger bij ‘Parijs vermijden’
- Wie richting Bordeaux rijdt, kan Parijs langs de westkant vermijden. Komende van de kust neemt men de snelweg naar Calais, blijft men de A16 tot Abbeville volgen om verder te rijden via de A28 langs Rouen, Alençon en Le Mans richting Tours waar men de A10 vervoegt richting Bordeaux. Deze reisweg is wel 70 km langer dan de weg over Parijs. Komende van het centrum van het land verlaat men de A1, de snelweg naar Parijs, om de A29 te nemen naar Amiens en vervolgens de A28 te volgen via Rouen, Alençon en Le Mans tot Tours waar men de A10 neemt richting Bordeaux. Deze reisweg is 100 km langer dan de weg via Parijs. Ondanks het feit dat deze reiswegen langer zijn, vormen zij toch een goed alternatief indien men de files bij het verlaten van Parijs en voor Orléans wil vermijden op de drukste vertrekdagen.
Richting Bretagne en Normandië
- De meest directe weg loopt over Amiens, Le Havre en Caen via de A29. Men kan naar Rennes reizen zonder langs Parijs te rijden.
- Wie van de kust komt, kan via de E40 en de A16 over Calais naar Abbeville om verder naar Rouen over de A28 of Le Havre via de A28/A29 te rijden.
- Via Parijs naar Bretagne rijden, betekent een omweg. Enkel voor de bestemming Nantes kan het een tijdwinst betekenen.
- Files komen vooral voor in de buurt van grote steden.
Verkeersinformatie
Verkeersinformatie vind je op de website van Bison Futé en op de website van Touring Mobilis.

Verkeersdrukte
Zomerseizoen: Frankrijk is de toeristische vakantiebestemming bij uitstek en daarenboven een transitland op weg naar Spanje en Portugal. Tijdens de zomervakantie wordt Frankrijk in Europa het ergst getroffen door verkeersproblemen.
Het is dus erg belangrijk dat je rekening houdt met de verkeersvooruitzichten bij het plannen van je reis. Geen enkele weg is immers filevrij op de drukke dagen richting zuiden bij de heenreis en richting noorden bij de terugkeer.
Vuistregel: mijd vrijdagnamiddag en -avond (tussen 14 tot 20 uur) voor het vertrek en zaterdag (van 7 tot 14u) voor vertrek én terugkeer.
Winterperiode: Tijdens het wintersportseizoen kan het extra druk zijn op de wegen naar de skistations. In de Franse Alpen is het vooral op vrijdagnamiddag en zaterdagochtend tussen 10 en 14 uur vrij druk. Op zondag is het doorgaans vrij druk tussen 16 en 20 uur in de regio’s Lyon, Dijon en Parijs.
Check ook de verkeersdruktekalender van deze zomer!
Raadpleeg zeker ook onze landenfiches. Daarop staat alle informatie die je nodig hebt bij de voorbereiding van je reis.
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant?

Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Informeer je ook over onze producten voor reisverzekering en annulatieverzekering.