In Oostenrijk moeten motorvoertuigen tot en met 3.5 ton een vignet hebben om gebruik te maken van de snelwegen en de zogeheten Schnellstrassen. Motorvoertuigen van meer dan 3,5 ton hebben een GO-BOX nodig om op die wegen te rijden. Daarnaast zijn er een reeks toltrajecten (tunnels, wegen) en bergpassen waar je ter plaatse tol moet betalen. Een overzicht hieronder.
Waar heb je in Oostenrijk een vignet nodig?
Je moet een vignet hebben om gebruik te maken van de snelwegen en Snellstrassen in Oostenrijk.

Sinds 15 december 2019 zijn er in Oostenrijk zijn 4 stukken snelweg waar de vignetplicht niet van toepassing is (op de kaart in het blauw aangeduid):
- de tolweg A1 westautobahn tussen de staatsgrens op Walserberg en het knooppunt Salzburg Nord;
- tolweg A 12 Inntal-autosnelweg tussen de staatsgrens bij Kufstein en het knooppunt Kufstein-Süd;
- de tolweg A 14 Rheintal/Walgau Autobahn tussen de staatsgrens bij Hörbranz en het knooppunt Hohenems, de te bouwen bypassbruggen op de tolweg A7 Mühlkreis Autobahn tussen het knooppunt Hafenstraße en het knooppunt Urfahr (momenteel nog in aanbouw);
- tolroute A 26 Linz autobahn (momenteel nog in aanbouw).
Verschillende vignetten
Er zijn 4 verschillende vignetten voor 2 categorieën van voertuigen. Klik hier om de tarieven van 2023 voor voertuigen van max 3,5 ton met of zonder aanhanger te kennen.
Vignet of digitaal vignet? Aan jou de keuze

- Het klassieke vignet kan je aanschaffen bij tankstations op de snelweg net voor de Oostenrijkse grens. Eveneens verkrijgbaar bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen, agentschappen van de OEAMTC en postkantoren.
Het digitaal vignet wordt gekoppeld aan het kenteken en heeft als voordeel dat het kleven van een sticker op de voorruit niet meer nodig is. Meer informatie over het digitaal tolvignet kan je terugvinden op de site van Asfinag. Vergeet niet het digitaal vignet tijdig online of via een app te bestellen. Het vignet voor 1 dag en het 10-dagenvignet zijn dadelijk geldig. Het 2-maandenvignet en het jaarvignet zijn ten vroegste 18 dagen na de dag van aanvraag geldig. De prijs en de geldigheid van de gewone en de digitale tolvignetten zijn dezelfde.
Go-Box voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton

Voor voertuigen met een maximaal toegestaan totaalgewicht van meer dan 3,5 ton (vrachtwagens, bussen en zware motorhomes) is een ander systeem van toepassing. Deze voertuigen moeten een GO-BOX hebben om op de snelwegen en Schnellstrassen in Oostenrijk te mogen rijden.
De tol wordt berekend op basis van het aantal afgelegde kilometers op de tolwegen, het voertuig (het aantal assen, de euronorm, het type motor (elektrisch, waterstof…)) en het moment van de dag (dag en nachttarief).
De GO-BOX verkooppunten kan je terugvinden op de site van go-maut.
Streckenmaut (toltraject)
Een toltraject is van toepassing op een aantal tunnels en wegen waar je apart en ter plaatse tol moet betalen. Je moet op deze trajecten in Oostenrijk niet in het bezit zijn van een vignet. Maar let op, deze trajecten zijn moeilijk te bereiken zonder gebruik te maken van een ander traject waar een vignet wél vereist is. Praktisch gezien is de aanschaf van een vignet dus aan te raden. De tarieven van de Gleinalm- en Bosrucktunnel op de Pyhrnsnelweg, de Tauern- en Katschbergtunnel op de Tauernautosnelweg, de Brenner, de Karawankentunnel en de S16, de Arlbergexpresweg vind je hier.
De toltraject-tickets kan je vooraf online aankopen. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van Asfinag.
Bergpassen
Naast de Streckenmaut op het hoofdwegnet in Oostenrijk zijn er ook tolpaswegen. Het gaat hier voornamelijk over bergpassen die in de winter niet berijdbaar zijn. Dit zijn de voornaamste tolwegen:
- Felbertauernstrasse
- Gerlitzen Gipfelstrasse
- Gerlosstrasse
- Grossglockner Hochalpenstrasse,
- Kaunertal Gletscherstrasse
- Malta Hochalmstrasse
- Nockalmstrasse
- Silvretta-Hochalpenstrasse
- Timmelsjochstrasse
- Villacher Alpenstrasse.
Raadpleeg zeker ook onze landenfiches. Daarop staat alle informatie die je nodig hebt bij de voorbereiding van je reis.
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant?
Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens de kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door één van onze bijstandspartners.
Informeer je ook over onze producten voor reisverzekering en annulatieverzekering.