Het is nodig om de ketting van je fiets af en toe schoon te maken. Anders zal die veel sneller verslijten door stof en vuil. Zo ga je te werk!
Om nog maar te zwijgen van het vervelende piepgeluid dat je fiets na verloop van tijd begint te maken. Om dat te voorkomen, moet je je fietsketting goed onderhouden.
Hieronder vind je in detail de 5 stappen van de video.
1. Verzamel het materiaal dat je nodig hebt
Je hoeft geen specifieke kennis of veel materiaal te hebben om je fietsketting te reinigen. Al wat je nodig hebt is een doek en een spuitbus met reinigingsproduct.

2. Verwijder het vuil
Om de ketting van je fiets efficiënt te reinigen en het vuil dat zich over de kilometers heeft opgehoopt te verwijderen, moet je gewoon de ketting vasthouden met een doek. Vervolgens draai je de trapas tegen de klok in. Op deze manier zal je het meeste vuil al kunnen verwijderen.

3. Spuit het reinigingsmiddel
Richt de bus met reinigingsvloeistof op de achterderailleur. Begin met spuiten terwijl je de ketting tegen de klok in draait.

4. Verwijder het overtollige product
Om de ketting van je fiets schoon te maken, gebruik je gewoon dezelfde doek (neem wel een propere kant) om het overtollige product te verwijderen.

5. Smeer je ketting
Je kan dit onderhoud afronden door je ketting te smeren met speciale kettingolie (verkrijgbaar in de speciaalzaak). Dit doe je op dezelfde manier als met het reinigingsmiddel: breng de olie aan ter hoogte van de achterderailleur en draai de trapas tegen de klok in om de olie gelijkmatig over de ketting te verdelen. Om de fietsketting helemaal schoon te maken, veeg je de overtollige olie weg met een laatste doekje.

Kijk eens aan! Alles loopt weer op wieltjes. Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s.
Pech onderweg met je fietsketting?
Stap met een gerust gevoel op je fiets. Dankzij de Touring Bike fietsbijstand geniet je 24 uur op 24, zeven dagen op zeven overal in België van bijstand voor je fiets of e-bike, zelfs voor je voordeur.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.