Maak je fiets lenteklaar

Image
twee fietsers rijden voor een boom in bloei met witte bloempjes
Image
twee fietsers rijden voor een boom in bloei met witte bloempjes

Maak je fiets lenteklaar

Het is lente en dus kriebelt het om te gaan fietsen. Maar die eerste kilometers kunnen wel eens tegenvallen als je stalen ros de hele winter heeft stilgestaan. Last van een krakende ketting, stroeve remmen en zwalpende banden? Geen nood : een fiets lenteklaar maken kan je gemakkelijk zelf!


Banden van je fiets oppompen

Bandendruk vermindert mettertijd, zeker bij lage temperaturen. Het loont dus de moeite om banden op te pompen voor de eerste rit. Een te lage bandendruk verhoogt immers aanzienlijk het risico op lek rijden met de fiets.

een fietspomp met manometer wordt gebruikt om een band op te pompen
Met een fietspomp met manometer kan je de bandendruk gemakkelijk op punt zetten.


Heb je een manometertje op je pomp, dan kan je mikken op de waarden die op de flank van de band staan. Meestal vind je de minimum en maximum bandendruk: 3,5 – 5,5 Bar bijvoorbeeld. Hoe hoger de bandendruk, hoe lager de rolweerstand. Wil je iets meer veercomfort, dan kies je beter voor de minimumwaarde.

Let ook op haarscheurtjes in de flank van de band. Die kunnen wijzen op verduurd rubber. Ook dat verhoogt het risico op lek rijden met de fiets, samen met een versleten profiel op het loopvlak.


Ketting reinigen en smeren

Een knarsende ketting kan je zelf behandelen. Gebruik een droog doek om het grofste vuil te verwijderen terwijl je de trappers achteruit draait. Gebruik daarna een spons om de ketting in te smeren met een ontvettend middel. Je kan een versleten tandenborstel gebruiken om de schakels diep te reinigen met de ontvetter.

een fietsketting wordt met druppeltjes olie gesmeerd
Bedruppel de schakels van de propere ketting met olie of wax.


Spoel goed na met zuiver water en droog de ketting met een doek. Gebruik daarna een smeermiddel om de ketting schakel voor schakel, goed in te vetten. Je kan kiezen tussen een kettingwax en kettingolie. De eerste is beter bestand tegen regenweer en vraagt daardoor minder onderhoud voor je fiets. De ander zou beter smeren, maar vraagt wat regelmatiger smeerbeurten.

Spuit een vuile ketting niet zo maar in met een smeermiddel. Zo trek je enkel extra vuil aan en versnel je het slijtageproces. Reinig de ketting altijd eerst en smeer enkel de schakels door ze te bedruppelen van bovenaf. Veeg overtollige olie of wax aan de buitenkant van de ketting steeds af na een smeerbeurt van je fiets.


Controleer de remmen van je fiets

Hydraulisch bediende schijfremmen hebben doorgaans weinig last van een winterslaap. Knijp enkele keren de remhendels in om de druk te controleren. Piepende remmen kunnen wijzen op vuile schijven of versleten remblokjes.

Velgremmen die met kabels bediend worden, hebben wat meer aandacht nodig. De kabels kunnen vast komen te zitten in hun geleiders. Spuit in dat geval wat smeermiddel in de geleider terwijl je de remhendels van je fiets bedient.

een velgrem van een fiets wordt gesmeerd
Wanneer velgremmen niet vlot terugkeren, smeer dan de bewegende onderdelen.


Kijk ook na of de remblokjes weer vlot van de velg terugkeren. Ook de veren die daarvoor zorgen kan je lichtjes smeren, maar let op dat je geen smeermiddel op de velg spuit. Bij de minste twijfel over de staat van je remblokken schakel je best een professional in.

Hoe goed je fiets ook onderhouden is, pech schuilt steeds om de zoek. Ga daarom zorgeloos op pad met een pechverhelping voor fietsen en reken op de bijstand van onze wegenwachters.