Een autobatterij heeft een gemiddelde levensduur van 4 of 5 jaar. Soms kan ze ook langer meegaan maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe? Dat verklappen we in een handvol tips.
Een moderne wagen heeft heel wat elektrische en elektronische componenten die steeds meer stroom slikken. Het elektrisch systeem bestaat in hoofdzaak uit een batterij die door de alternator wordt bijgeladen. In de winter stijgt het stroomverbruik en wordt de batterij veel zwaarder belast. Daarom is een goed onderhoud cruciaal.
Tips om de batterij te ontzien
-
Doof de lichten en andere stroomverbruikers voor je de motor start.
-
Wacht bij een dieselmotor tot het voorgloeilampje helemaal is gedoofd.
-
Druk bij een manueel geschakelde wagen het koppelingspedaal in om de startmotor te ontzien.
-
Als het heel koud is, schakel je voor het starten de lichten even aan en uit om de batterij te “activeren”.Door korte ritjes en herhaaldelijk starten raakt de batterij uitgeput.
-
Als een wagen lange tijd niet gebruikt wordt, kan je de batterij best afkoppelen. Maakt altijd eerst de negatieve (zwarte) kabel los.
Onderhoud
-
Zorg ervoor dat de accupolen en de aansluiting schoon zijn. Maak ze zuiver met een stalen borstel.
-
Als de batterij vuldopjes heeft, kan je nagaan of er voldoende zuur in de batterij zit. De vloeistof moet ongeveer 2 cm boven de elektroden staan. Als je moet bijvullen, gebruik dan gedistilleerd water en nooit batterijzuur! Let op, steeds meer wagens beschikken over gesloten “onderhoudsvrije” batterijen. Ze hebben geen vuldopjes meer, ook niet onder de sticker bovenop de accu.
-
Controleer de spanning van de ventilatorriem, deze drijft ook de alternator aan.
-
Je kan het voltage meten met een voltmeter (te koop in de auto speciaalzaak). Een geladen batterij moet meer dan 12,7 volt leveren.
-
Je kan de levensverwachting van een batterij die weinig gebruikt wordt, aanzienlijk verlengen met behulp van een kleine (externe) druppellader.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.