Na de triomfantelijke terugkeer van de Africa Twin in 2016 volgde een update in 2018. In 2020 gaat Honda verder dan een update. De CRF1100L Africa Twin is een nieuwe motor met nog meer potentieel.

Roots
Honda ontwierp de Africa Twin ooit als afgeleide van de NXR750, waarmee mannen als Neveu en Lalay de Dakar-rally wonnen. Meer zelfs, de productie Africa Twin werd in zijn eerste deelname aan de Dakar doodleuk 18de in het algemeen klassement. Met dat in het achterhoofd kan je gerust stellen dat de 2020 CRF1100L Africa Twin meer dan ooit een ... Africa Twin is.

Puur
Terwijl de Adventure Sports versie baadt in excessen, is de Honda CRF1100L Africa Twin inderdaad een zeer pure motor.
Een kleine(re) tank, een laag scherm en een ranke bouw ... dat alles resulteert in een rijklaar gewicht dat ruim 5 kg onder dat van zijn voorganger en 14 kilogram onder dat van de AS ligt. Honda kondigt met deze cijfers in het achterhoofd een toegenomen offroad potentieel aan voor de nieuwe Africa Twin. We hebben proefondervindelijk kunnen vaststellen dat dit klopt. De Africa Twin kan het betere offroad werk vlot aan, onder andere door zijn smalle bouw, de lage ruit en de (optionele) offroad voetsteunen op onze testmotor. Honda biedt momenteel bij aankoop van de Africa Twin 2020 ook nog een gratis accessoirepakket aan ter waarde van 884 euro.

Sterker en vlotter
Ook al nam de cilinderinhoud toe, toch voelt de motor wendbaarder en lichter aan dan zijn voorganger. Anderzijds is er dat vermogen dat met 7 procent steeg tot 103 pk. Dat krijg je in de offroad modus niet volledig ter beschikking, en dat is maar goed ook. Meer dan 100 pk op een bergwegel is immers niet altijd een goed idee.

Boven de concurrentie
Die off road modus is trouwens één van de zes beschikbare modi. De Honda CRF1100L Africa Twin heeft net als de Adventure Sports alles wat je op elektronisch vlak maar kan wensen. Weliswaar zonder de bochtenverlichting en de standaard handvatverwarming. Maar wel met Daytime Running Lights, Cruise Control, bochtendetectie voor de DCT-versie, noem maar op. Voor het overige is de nieuwe CRF1100L gestript van toeters en bellen. Dat resulteert in een motor die in de +1000 cc klasse op offroad vlak boven alle concurrentie verheven is.
Het goede nieuws is dat de troeven die de Africa Twin ijzersterk maken bij offroad gebruik, ook hun nut bewijzen op de openbare weg. Wendbaarheid, motorprestaties, zithouding, ... Het maakt van de Africa Twin een betere motor dan zijn - ook lang niet onaardige - voorganger.

Klein scherm
Verrassend is dat het kleine scherm een opvallend goede windbescherming biedt op de openbare weg. Tot pakweg 130 km per uur heb je totaal geen nood aan meer. Eens daarboven voel je de wind iets nadrukkelijker rond je helm. Maar wat is er mis met wat wind om je oren? Geef ons maar wat windgeruis in plaats van de turbulentie die vaak bij hogere schermen hoort. Niks mis mee.

Elektronisch kiezen
Op het vlak van elektronica kan je in erg grote mate het motorkarakter kiezen op basis van je rijstijl en de ondergrond van de dag. Er is bovendien een zeer goed werkende en instelbare Showa ophanging die ons zowel op als naast de weg wist te bekoren. Verder heeft deze 1100 een jeugdige speelsheid, zodat je er ook in de stad en in de file vlot mee weg komt.
Wie weleens vaker in de urban jungle rijdt in plaats van in het echte oerwoud, kan opteren voor de DCT-versie. Op alle vlakken en elke ondergrond aan te raden. Alleen in het meer extreme endurowerk zetten we op de DCT-versie de automaat uit en schakelden we manueel met de knoppen aan de linker stuurhelft. Werkt - bijna - even goed als met de voet schakelen.

De cirkel is rond
De keuze tussen DCT en traditioneel schakelen is puur persoonlijk; het is geen kwestie van beter of slechter. De Dual Clutch Transmission staat met de input van de nieuwe zes-axiale IMU op een niveau dat we nooit voor mogelijk geacht hadden. Knap.
Qua funfactor overstijgt de Africa Twin niet alleen zijn zwaardere Adventure Sports broer, maar ook al zijn voorgangers. En daar mag je zowel het 2018 model als de originele Africa Twin van dertig jaar eerder bij rekenen. De 2020 Africa Twin combineert met het mega-elektronicapakket (inclusief Apple CarPlay), zijn minimalistische bouw en pure styling het beste van twee werelden. En laat dàt nu net zijn wat je nodig hebt om op een avonturenrit te kunnen genieten van het beste van on- en offroad wegen. Dat laatste was al het plan van bij de lancering van het origineel in '88. De cirkel is rond. En om dat te benadrukken, brengt Honda de Africa Twin in 2021 ook in dezelfde kleurstelling als het iconisch model uit 1988.

Technische gegevens Honda CRF1100L Africa Twin
Motor
Type: vloeistofgekoelde tweecilinder
Cilinderinhoud: 1.084 cc
Maximaal vermogen: 102 pk bij 7.500 opm
Maximaal koppel: 105 Nm bij 6.250 opm
Transmissie: 6 versnellingen, manueel of met DCT
Eindoverbrenging: ketting
Rijwielgedeelte
Frame: stalen balkenframe
Voorvork: volledige instelbare Showa upsd
Achterschokbreker: horizontale centraal geplaatste monoshock
Remmen voor: dubbele 310 mm remschijven, radiaal gemonteerde vierzuigerklauwen, ABS
Remmen achter: enkele 300 mm schijf, monozuigerklauw, ABS
Afmetingen
Wielbasis: 1.531 mm
Rijklaar gewicht: 215 kg
Zithoogte: 850 mm
Tankinhoud: 19 liter
Prijs: 15.299 euro
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.