De derde generatie van de Dacia Duster komt eraan. Maar dit keer heeft het populaire model een ‘handicap’ die zijn voorgangers niet hadden: het hoofd bieden aan een (Chinese) concurrentie die met de maand groter wordt.

Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de wagen gezien mag worden. Het nieuwe design geeft de Duster immers een nóg forsere look, terwijl de buitenafmetingen eigenlijk nauwelijks verschillen van die van de vorige generatie. Dat geldt trouwens ook voor het interieur en de koffer, die in alle versies 439 liter groot is. Het enige verschil is de dubbele bodem die ontbreekt als je voor de LPG-versie of de 4x4 kiest. Het interieur daarentegen is volledig vernieuwd.
Alles kreeg een vrij ongepolijste look, wat aansluit bij het design van de buitenkant. Op technologisch vlak is de nieuwe Duster mee met zijn tijd (digitaal dashboard, centraal aanraakscherm van 10,1 duim, rijhulpsystemen ...). En net als bij zijn andere modellen biedt Dacia je de mogelijkheid om op dat vlak zelf te bepalen hoeveel je uitgeeft door bijvoorbeeld het centrale scherm achterwege te laten, te kiezen voor een scherm met Apple CarPlay en Android Auto of te gaan voor het volledige systeem met ingebouwde navigatie. De bekleding van de stoelen in gerecycleerd materiaal ziet er prima uit, maar doet je wel vrij snel zweten wanneer de zon schijnt. En da’s toch een minpuntje.

Hybride
De nieuwe Duster staat op een nieuw platform en deelt zijn technische basis met de Renault Captur, de Renault Arkana en de Dacia Jogger. Hierdoor is het model voor het eerst verkrijgbaar als Full Hybrid (140 pk). Daarnaast staan in de catalogus een basisversie met 100 pk die zowel benzine als LPG tankt en de 1.2 turbo (130 pk) met naar keuze twee- of vierwielaandrijving. Touring kon alle versies testen, behalve de LPG, en het moet gezegd: er valt weinig op aan te merken. Onderweg levert de 130 pk sterke benzine uitstekende prestaties voor deze prijs. De hybride is uiteraard duurder, maar met een beetje handigheid haal je als bestuurder makkelijk een verbruik van 5 l/100 km en in bepaalde situaties zelfs 4 l/100 km.
Voor alle versies geldt overigens dat de ophanging zacht is. Met als keerzijde van de medaille dat het onderstel hierdoor sneller last heeft van onderstuur. Maar voor een gezinswagen is dat in principe geen probleem. Conclusie: de Dacia Duster is mooi op tijd vernieuwd om de zeer felle concurrentie het hoofd te bieden. Hij ziet er cool uit, verkoopt geen nonsens en is verkrijgbaar vanaf 18.990 euro.

De Dacia Duster Hybrid 140 in een notendop
- Motor: 4 cil. in lijn, benzine, hybride, 1.598 cm3; 142 pk - 205 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: automaat
- L/b/h (mm): 4.343/1.921/1.656
- Leeggewicht (kg): 1.455
- Koffervolume (l): 444 – 1.323
- Tankinhoud (l): 50
- 0 tot 100 km/u (sec.): 10,1
- Topsnelheid (km/u): 160
- Gemengd verbruik (l/100 km): 5,0-5,1
- CO2 (g/km): 113-114
- Prijs (€): 26.190
Troeven
- Geweldige look, zowel vanbinnen als vanbuiten
- Zuinige hybride, doeltreffende 4x4
- Nog altijd echt waar voor je geld
- Comfortabele ophanging
Minpunten
- Basisprijs vandaag = topuitvoering vroeger
- Alleen harde plastics in het interieur
- Recyclagemateriaal stoelen niet ideaal op warme dagen
- Minder dynamisch dan gemiddeld
Nieuwsgierig naar andere automodellen? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.