Banden zijn essentieel voor je veiligheid. Maar hoe controleer je hun slijtage? Door de profieldiepte van het loopvlak te controleren bijvoorbeeld ...
Banden zijn essentieel voor onze veiligheid, dat weten we allemaal. Maar hoe kan je zeker zijn dat ze zich nog wel in goede staat bevinden? Heel eenvoudig: door regelmatig hun slijtage en de diepte van het loopvlak te controleren ...
Je banden zijn het enige onderdeel van je auto dat in contact komt met het wegdek. Veel hangt uiteraard af van hoe je ze gebruikt, maar hoe meer kilometers je aflegt, hoe meer ze zullen verslijten. Dat is logisch. Maar hoever mag die slijtage gaan? De profieldiepte is essentieel om als het regent of bij een nat wegdek aquaplaning te voorkomen. Kortom, zorg ervoor dat je banden op zijn minst voldoen aan de minimumeisen. Zo kan je dit controleren ...
1. Controleer de slijtage-indicatoren
Bandenfabrikanten hebben in de hoofdgroeven van hun banden slijtage-indicatoren geplaatst, in de vorm van kleine rubberen blokjes van 1,6 mm hoog. Zolang het loopvlakprofiel van je banden hoger is dan deze indicatoren, is alles in orde. Maar van zodra het profiel die markering bereikt, is het hoog tijd om je banden te vervangen. Tot slot willen we nog opmerken dat de slijtage gelijkmatig moet zijn over de hele breedte en de hele omtrek van de band.

2. Controleer de slijtage met een speciale meter
Er bestaan kleine dieptemeters om de bandenslijtage nauwkeurig te controleren, verkrijgbaar in speciaalzaken of doe-het-zelfwinkels. Met dit kleine instrumentje - makkelijk te gebruiken en helemaal niet duur - kan je zelf de slijtage van je banden meten.

3. Vervang je banden voor de wettelijke limiet
De wet schrijft een minimale profieldiepte voor van 1,6 mm. Maar met het oog op jouw veiligheid adviseren wij een minimale profieldiepte van 4 mm voor winterbanden en 3 mm voor zomerbanden. Ter info: als een band nieuw is, heeft hij een profieldiepte van ongeveer 9 mm. Kortom, wacht niet tot je het minimumprofiel bereikt om te reageren, maar vervang je banden ruim op tijd.

Een bandenprobleem?
Onze wegenwachters staan dag en nacht voor je klaar. Denk aan de pechverhelping Go België van Touring. Deze formule heeft ook een optie voor al jouw bandenproblemen, of je nu onderweg bent of voor je deur staat!
Zin om zelf nog meer onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan je auto of je fiets? Bekijk dan zeker onze andere doe het zelf videos, in een paar eenvoudige stappen.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.