Een route plannen met het webplatform RouteYou? Dat kan in minder dan 4 stappen. Check deze workshop.
RouteYou is een krachtige routeplanner voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en motorrijders. Ondanks de vele mogelijkheden van het platform is deze routeplanner bijzonder eenvoudig in gebruik. Hieronder leggen we in maximaal 4 stappen uit hoe je je eerste fiets- of wandelroute uitstippelt in eigen land.
3 belangrijke opmerkingen vooraf
1. Afhankelijk van de instelling van jouw browser en/of type browser is het mogelijk dat RouteYou niet in jouw moedertaal opstart. Geen nood: bovenaan rechts in beeld kan je de taal aanpassen.

2. Tijdens het plannen zal je ook nog een schermpje te zien krijgen waarin gevraagd wordt of RouteYou jouw locatie mag kennen. Als je instemt (klik op ‘Toestaan), weet RouteYou precies waar je je bevindt. Het startpijltje zal dan ook exact op die plek op de kaart getoond worden. Voor alle duidelijkheid: RouteYou werkt ook perfect als je hier niét mee instemt, maar in dat geval zal je wel zelf je startplaats moeten ingeven.

3. RouteYou lijkt op het eerste zicht vooral op wandelaars en tweewielers te focussen maar uiteraard kan je ook routes samenstellen voor auto’s, campers, enzovoorts.
STAP 1: kies je type route
Als je naar www.routeyou.com surft, zie je dit venster op je openingsscherm.

Opgelet: in sommige situaties krijg je voor dit scherm eerst nog de optie om al dan niet een gratis account aan te maken. Bij Stap 3 en 4 leggen we uit wat de voordelen zijn van zo’n account.
Met de 5 icoontjes bovenaan selecteer je het type route en daaronder kan je ingeven in welke regio je wil gaan fietsen, wandelen enzovoort. Een andere optie bestaat erin om meteen in de lijst van aanraders te gaan grasduinen en optie drie is om zelf een route uit te stippelen. Om dat te doen, klik je op het icoontje met het potlood (onderaan rechts).
Er is zelfs nog een vierde optie om een route te plannen en die activeer je door op het icoontje ernaast te klikken, de toverstaf. Op dat ogenblik zal RouteYou geheel vrijblijvend een route suggereren vanaf de plaats waar je je op dat moment bevindt. Maar we kiezen in deze workshop voor het uitstippelen van een eigen route en klikken daarom op het ‘potlood’.
STAP 2: uitstippelen van A naar B
Van zodra je het ‘potlood’ hebt aangeklikt, krijg je een kaart te zien (zoals hieronder) en een startpijltje dat aangeeft waar je je precies bevindt. Om het overzicht te behouden, kan je beter meteen inzoomen op de kaart zodat je de details van je omgeving ziet.

Rechts van de kaart, onder ‘Plan je route’, kan je aangeven of je een lus wil uitstippelen vanuit dit startpunt dan wel van A naar B wil reizen. Wij behouden ‘van A naar B’ en kiezen uit de 5 icoontjes daaronder de recreatieve fietser. Merk op dat er rechts naast de icoontjes een neerwaarts pijltje staat. Klik dat aan als je een autoroute wil samenstellen. Bij ‘Routering’ kiezen we voor ‘Recreatief fietsen – mooiste’.

Op dit ogenblik weet RouteYou wat jouw voorkeuren zijn en kan je aan de slag. Standaard is jouw vertrekpunt al ingevuld – de plek waar je je bevindt – maar als je de ‘X’ aanvinkt in het balkje onder ‘Van:’, kan je op die plaats eender welk adres intypen waar je je route wil starten. In ons geval is dat ‘Grote Markt Sint-Niklaas’.
Vervolgens typen we in het ‘Naar:’-veld eronder het adres of de plaats waar we heen willen. In ons geval de Blaarmeersen in Gent. We typen enkel ‘Blaarmeersen’ in en RouteYou vult zelf het juiste adres aan.

Jouw route wordt meteen uitgestippeld tussen deze twee punten en vervolgens kan je een volgend adres intypen. Je kan zoveel adressen toevoegen als je wil, maar wij beperken ons voor deze workshop tot één extra adres, namelijk ‘Donkmeer, Overmere Donk’. RouteYou vindt opnieuw het juiste adres en berekent in luttele seconden de mooiste fietsroute naar deze plek.

Bovenaan in ons scherm zien we dat onze route op dit moment al 76,8 km lang is en we beslissen wijselijk om vanuit het Donkmeer terug te keren naar ons vertrekpunt in Sint-Niklaas. Daarvoor hoeven we niet opnieuw een adres in te geven, maar gewoon op ‘Terug naar Startpunt’ te klikken. Het resultaat is een fietsroute van 102 km.
Stap 3: je route bewaren
Als we deze route willen bewaren, om ze later aan te passen bijvoorbeeld, klikken we op het groene balkje ‘Route opslaan’. Let wel, als jou tijdens de vorige stappen nog niet gevraagd werd om een account aan te maken, zal je nu de optie krijgen om je ofwel aan te melden dan wel een account te openen.

Voor alle duidelijkheid, zo’n account is volkomen gratis en snel aangemaakt. Kies je toch voor ‘Route opslaan in publieke account’, weet dan dat je de route nadien niet meer zal kunnen aanpassen.
Stap 4: je route afdrukken en downloaden
Wie wél een account neemt, krijgt er een hoop handige functies bij. Zo kan je je route op eender welk moment aanpassen, maar belangrijker is dat je jouw traject in diverse formaten kan downloaden. Dat is handig als je de route wil inlezen in jouw gps-systeem. Ideaal voor fietsers, maar net zo handig voor wandelaars.

Ook de optie ‘Afdrukken’ is bijzonder, want naast een overzichtskaart kan je hier ook een ‘roadbook’ afdrukken. En het wordt nóg mooier: met de optie ‘Gids’ maakt RouteYou voor jou meteen een toeristische gids waarin je niet alleen je roadbook terugvindt, maar ook foto’s en toeristische informatie over de mooiste plekjes die je onderweg tegenkomt. Probeer het maar eens uit: een roadtrip plannen was nog nooit zo makkelijk én plezant. Vergeet vooral onze inspiratie-artikelen niet te raadplegen van onze Ronde van België.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.