Image
Italië 2022

Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn.


Romantische vergezichten met witte huizen en de groene natuur die in de zee wordt weerspiegeld; welkom op het Sorrentijnse schiereiland. Op deze plek is het heerlijk tafelen en dat is een understatement!

Conca dei Marini, Campanië. © Pexels


We vertrekken vanuit Napels en houden halt in het idyllische Vico Equense. Diens meest beroemde bezienswaardigheid is de barokke voorgevel van de kerk Santa Maria Annunziata. Voor veel Italianen is dit de uitgelezen plek om te huwen. Verderop schittert het kasteel Giusso dat Carlo D'Angiò aan het eind van de 13e eeuw op een steenworp afstand van de kathedraal liet bouwen. Als je naar Massaquano trekt, kan je de fresco's in de kapel van Santa Lucia, getekend door een leerling van Giotto, niet missen.


Gastronomie met een ster of meerdere

Vico Equense is tevens een gastronomische topbestemming. Ga proeven van de beroemde pizza per meter of ga tafelen bij Annamaria en Salvatore De Gennaro die in hun restaurant ‘La Tradizione’ de authentieke smaken van Vico serveren.

Tafelen met uitzicht bij Caletta dello Scrajo.


Nog een aanrader: Danilo di Vuolo, chef-kok van ‘Caletta dello Scrajo’ en Mario Cinque interpreteren op hun beurt geraffineerde gerechten door gebruik van hedendaagse technieken. En op de internationale gastronomische scène treffen we hier onder meer de sterren Alfonso Crescenzo van ‘Maxi’ en tweesterrenchef Gennaro Esposito van ‘Villa Rosa’. Hij is tevens de beschermheer van ‘La Torre del Saracino’ en promotor van het ‘Festa a Vico’, een evenement van de signatuurkeuken waaraan de beroemdste Italiaanse chef-koks deelnemen.

Een topgerechtje van Alfonso Crescenzo van restaurant Maxi. © Maxi


En daar stopt het niet bij. Antonino Cannavacciuolo, een van de meest populaire en getalenteerde Italiaanse chef-koks, is hier geboren. Op deze plek veroverde hij zijn twee Michelinsterren, met respect voor de regio en diens culinaire geschiedenis.

Volgende haltes: Meta, Piano en Sant'Agnello. De panorama's die variëren van de zee tot de zonovergoten heuvels en de onvergetelijke zonsondergangen, zullen jou lang bijblijven.


Een duik in de geschiedenis

Na het doorkruisen van de heuvels kom je aan in de ‘hoofdstad’ van de regio: Sorrento. Check het historische centrum met al zijn ambachtelijke winkeltjes. Voor de muziekliefhebbers: in ‘Torna a Surriento’ wordt de schoonheid van de stad en zijn omgeving bezongen. Wie kent de versie van Pavarotti niet? Of die van Bocelli?

Sorrento is ook één grote brok geschiedenis. Ga kijken naar de kathedraal gewijd aan Filippus en Jakobus, twee heiligen. Check zijn neogotische gevel, het barokke interieur en de keramische klokkentoren uit de 18e eeuw. Mogen eveneens niet op jouw lijstje ontbreken: het Correale di Terranova museum en de Basiliek van San Francesco.

In Sorrento vind je talloze overnachtingsmogelijkheden aan zee op beroemde stranden zoals de ‘Bagni della Regina Giovanna’ of het ‘La Solare’ strand.

Aan tafel wordt de onvermijdelijke aardappelgnocchi alla ‘Sorrentina’ geserveerd. Deze gnocchi worden op smaak gebracht met de typische ingrediënten van de regio en bij uitbreiding Italië: verse tomaten, fiordilatte, basilicum en parmezaan.


De zee van Campanië

Nerano, een vissersdorp, kijkt uit over de Baai van Ieranto, een van de meest betoverende delen van de zee in Campanië. Vanaf hier leidt een pad naar een roze geschilderde villa. Dit Sorrentijnse huis was ooit van Norman Douglas, de Britse schrijver en auteur van ‘La Terra delle Sirene’.

Spaghetti alla Nerano

Het beroemdste plaatselijke gerecht, ontstaan in de jaren 1950, is Spaghetti alla Nerano. De pasta wordt bedekt met gebakken courgette en afgetopt met Provolone del Monaco. Het staat altijd op het menu van ‘Taverna del Capitano’, een historisch sterrenrestaurant onder leiding van Alfonso en Mariella Caputo.


Sant'Agata sui due Golfi

Sant'Agata sui due Golfi kijkt uit op twee baaien: Napels en Salerno. Ga het bewonderen vanaf het terras van het oude Klooster van de Woestijn, gebouwd door de Karmelieten in 1679. Dit uitzicht inspireerde grootheden als Goethe, Nietzsche, Wagner en Stendhal. Wat Sant'Agata betreft: het standbeeld van de op Sicilië vereerde heilige bevindt zich in de kerk van Santa Maria delle Grazie.

Sant'Agata sui due Golfi is eveneens een bestemming voor fijnproevers. De typische keuken van Sorrento kan je proeven in ‘Lo Stuzzichino’, bij chef Alfonso Iaccarino, de eerste chef-kok die de eer van ‘signatuurkeuken’ aan producten uit Campanië heeft verleend.

Verder weg van de heerlijke restaurants liggen de witte stranden van Massa Lubrense. Tot de meest populaire behoren Marina del Cantone, Baia delle Sirene en Romantic Garden.

Let wel, deze uithoek in het paradijs heeft uiteraard ook zijn gastronomische pareltjes. De traditie wordt hier hoog gehouden door onder meer de sterrenchefs Antonio Mellino van de ‘Quattro Passi’ en Alberto Annarumma van het ‘Relais Blu’.

Meer informatie over Campanië en alle andere regio’s in Italië vind je op italia.it.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met ENIT, de Toeristische Dienst van Italië.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!