Image
Motorfietsen en scooters: regels om niet te vergeten
Rij jij met een motorfiets of scooter of ben je het van plan? Dan ken je maar beter de specifieke verkeersregels! Touring heeft ze voor jou samengevat.

Voor we dit artikel aanvangen, verduidelijken we dat de opgesomde regels van toepassing zijn op tweewielers waarvan de cilinderinhoud hoger ligt dan 50cc. Voor bromfietsen klasse A en B gelden namelijk andere, aparte verkeersregels.

Waar op de openbare weg?

Motorfietsen moeten zich, zoals andere voertuigen, op de rijweg verplaatsen. Het is verboden om op fietspaden te rijden. Deze regel geldt ook voor rijvakken die bestemd zijn voor bussen. Tenzij er op het rijvak dat voor de bussen bestemd is ook een bord staat waarop een motorfiets is aangegeven of de wegmarkering aanduidt dat je er wel mag rijden.

Files voorbijrijden? Ja, maar niet zomaar!

In principe zijn de regels van het inhalen identiek voor voertuigen en motorfietsen … op één uitzondering na!

De wegcode laat motorfietsrijders toe om zich, als er files zijn of stapvoets verkeer, een weg te banen tussen de files of tussen de rijvakken. Files voorbijrijden mag op voorwaarde dat:

  • de snelheid maximaal 50 km/u is.
  • het verschil ten opzichte van de snelheid van de andere voertuigen niet hoger is dan 20 km/u.
  • op de autosnelwegen of autowegen is dit manoeuvre enkel toegelaten tussen de twee linkse rijvakken.
  • ten slotte is tussen files of rijvakken voorbijrijden verboden bij het naderen van een onbeschermde oversteekplaats voor voetgangers of voor fietsers.

Een tweewieler parkeren? Eenvoudig!

Naast de gewone regels die op voertuigen van toepassing zijn, bestaan er een aantal uitzonderingen die het de motorrijders makkelijker maken:

  • Een motorfiets zonder sidecar of aanhangwagen moet niet noodzakelijk parallel aan de rand van de rijbaan geparkeerd staan op voorwaarde dat ze een mogelijke wegmarkering niet overschrijden.
  • Een motorfiets mag ook buiten de rijbaan of parkeerstrook staan, bijvoorbeeld op het trottoir of op een berm. Zolang dit de andere weggebruikers niet hindert.
  • Het is toegelaten om meerdere motorfietsen te parkeren op een afgebakende parkeerplaats die bestemd is voor een auto. Als je hier betalend moet parkeren, dan hoef je slecht één keer te betalen.
  • De verkeersregels in de blauwe zones zijn niet van toepassing op motorfietsen: ze mogen er voor onbeperkte duur en zonder parkeerschijf parkeren.
Image
parking betalend e9b

Bescherming is onmisbaar en … verplicht!

België is één van de zeldzame landen dat, naast het dragen van een (gehomologeerde) helm, ook het dragen van beschermingskledij oplegt: handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of motorrijderspak en laarzen of enkellaarzen. Opgelet: dit geldt ook voor jouw passagier!

Al wordt het niet vermeldt in de wegcode, toch is het belangrijk om:

  • je helm altijd vast te maken: in geval van een verkeersongeluk zal een niet vastgemaakte helm meestal afvallen en de motorrijder onbeschermd achterlaten!
  • de voorkeur te geven aan reflecterende beschermingskledij: zo vergroot je je kansen om beter zichtbaar te zijn en ongelukken te vermijden.

Kinderen achterop?

Als je ten slotte je kinderen wil meenemen op je tweewieler dan kan dat niet zomaar:

  • onder de leeftijd van 3 jaar mag een kind enkel meegenomen worden in een sidecar voorzien van een kinderveiligheidssysteem.
  • op motorfietsen van meer dan 125cc mogen kinderen onder 8 jaar alleen meegenomen worden in een sidecar voorzien van een kinderveiligheidssysteem.
  • op motorfietsen tot 125cc mogen kinderen van 3 tot onder 8 jaar meegenomen worden als de motorfiets voorzien is van een kinderveiligheidssysteem.
  • boven de leeftijd van 8 jaar wordt het kind beschouwd als ‘gewone’ passagier.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!