Image
éléctriques / elektrische

De school is nog maar net begonnen, en het openbaar vervoer zit weer tjokvol en de fietsen zijn de ‘king of the road’. Er zijn wel alternatieven, zoals hoverboards, monowheels en elektrische steps. Maar hoe zit dat wettelijk?

De drukke taferelen zijn terug van weggeweest: fietsers die breed uitgewaaierd de openbare weg innemen en openbaar vervoer dat afgeladen vol de leerlingen naar hun bestemming brengt. En dit ondanks het feit dat de meeste Belgen hun kinderen regelmatig met de auto of met een bakfiets tot aan de schoolpoort voeren.

Sinds een paar jaar zijn er ook andere vervoermiddelen beschikbaar. Denk maar aan de hoverboards, de monowheels en de andere elektrische ‘voortbewegingstoestellen’ zoals de wet ze omschrijft. Maar weet je ook wat wél en niet mag? Moet je met die elektrische step op de openbare weg of net niet? En mag ik met mijn monowheel tussen de auto’s slalommen? Een overzicht.

Snelheid is allesbepalend

Waar je mag rijden, hangt af van de snelheid van je apparaat. De wet beschouwt alles wat niet sneller dan 6 km/u rijdt als ‘voetganger’. 6 km/uur is de gemiddelde wandelsnelheid en toestellen die net zo snel (of traag) voortbewegen, worden als dusdanig als voetganger beschouwd. Rijdt je hoverboard niet sneller dan 6 km/uur, dan rij je dus op het voetpad. Gesteld dat er een is (dat berijdbaar is) natuurlijk.

Uitzondering: kinderen die jonger zijn dan 9 jaar mogen met een kleine kinderfiets altijd op het voetpad rijden. Kinderfietsen mogen een wieldiameter hebben van maximum 50 cm, banden niet inbegrepen.

Gaat je hoverboard of monowheel echter sneller dan die wandelsnelheid, dan beschouwt de wet jou als een fietser en moet je je dus aan die specifieke wegcode houden. Concreet: je rijdt op het fietspad als er een is, en op bermen, parkeerstroken en de openbare weg wanneer er geen fietspad is. Je gebruikt ook de fietssuggestiestroken en uiteraard blijf je aan de rechterkant van de weg.

Opgelet: voor de ‘fiets’ geldt in theorie een maximale snelheid van 18 km/uur. Anders gezegd: als je monowheel of elektrische step sneller gaat dan 18 km/u, wordt jouw voertuig beschouwd als een bromfiets en val je als bestuurder onder die wetgeving (zie verder).

Wat met een bromfiets of elektrische fiets?

Binnen de categorie bromfietsen is de wetgeving relatief ingewikkeld. Zo wordt er onder meer een onderscheid gemaakt tussen klasse A en klasse B. In grote lijnen: tot 25 km/uur valt jouw bromfiets onder klasse A en daarboven, tot en met een maximale snelheid van 45 km/uur, spreken we van bromfietsen klasse B.

Meer weten over waar je wel en niet mag/moet rijden met een bromfiets klasse A of B? Check artikel 9.1.2. van de Wegcode. Wat de impact van de wet is op het gebruik van de diverse soorten elektrische fietsen verneem je in dit artikel. En voor de alternatieven zoals hoverboards, Segways en elektrische eenwielers brengt dit artikel soelaas.