Om in Brussel je rijbewijs “B” te behalen, moet je een opleiding volgen die in de loop der jaren alsmaar moeilijker geworden is. Het doel is uiteraard om de opleiding van leerling-chauffeurs te verbeteren. Laten we dit eens in detail bekijken …
Theoretische opleiding en examen
In Brussel kan je vanaf 17 jaar het theoretisch examen afleggen zonder dat je lessen moet volgen in een autorijschool. Maar na twee mislukte pogingen word je naar de rijschool gestuurd voor 12 uur theorie. Ook als je voor een opleiding bij de autorijschool kiest, duurt de theoretische module 12 uur.
Het theoretisch examen vindt plaats in een van de twee door het Gewest erkende examencentra, in Anderlecht of in Schaarbeek. Voor de keuze van het examencentrum ben je niet gebonden aan je woonplaats; dat kan in heel België. Je kan het examen met behulp van een tolk zelfs in het Duits of in het Engels afleggen. Reken op 50 € extra.
Deelnemen aan het theoretisch examen kost 15 euro. Een bedrag dat je zal moeten betalen bij elke deelname. Het examen gaat als volgt:
- 50 vragen op de computer
- Maximaal 15 seconden om je keuze te maken
- Duurt ongeveer 30 minuten
- Je moet minimaal 41/50 halen om te slagen.
Belangrijk! Bij een fout antwoord wordt er een onderscheid gemaakt tussen ernstige en lichte overtredingen. Een lichte fout kost je één punt, terwijl er bij een zware fout vijf punten afgetrokken worden! Met een zware fout bedoelt men elke overtreding van de derde of vierde graad.
Als je geslaagd bent, moet je ook nog een EHBO-opleiding volgen. Het doel? Dat automobilisten in staat zijn om voor de gewonden te zorgen terwijl ze wachten op de hulpdiensten. Deze opleiding heeft twee delen: eerst via e-learning en daarna een praktisch gedeelte in een centrum van het Rode Kruis.
Praktijkopleiding en examen
Eens je je theoretisch rijbewijs hebt, is het tijd voor de praktijk! Opgelet, met een voorlopig rijbewijs (dat 36 maanden geldig is) mag je niet buiten België rijden en mag je enkel een voertuig van categorie B besturen.
Met vrije begeleiding:
- Minimumleeftijd: 17 jaar
- Opleiding: minimum 9 maanden, maximum 36 maanden. Wanneer de geldigheidsperiode (36 maanden) van je voorlopig rijbewijs verstreken is, kan je je stage enkel voortzetten via een erkende rijschool, nadat je minstens 6 uur praktijklessen gevolgd hebt.
- Jouw begeleider moet minstens 8 jaar zijn rijbewijs hebben en mag de laatste 3 jaar niet vervallen zijn geweest van het recht tot sturen.
- Het examen op de openbare weg: Na een stage van minstens 9 maanden kan je, samen met je begeleider, met je eigen voertuig het examen op de openbare weg afleggen bij het examencentrum (Anderlecht of Schaarbeek).
- Als je niet geslaagd bent: Na twee mislukte examens op de openbare weg moet je minstens 6 uur praktijklessen volgen via een erkende rijschool.
Combinatie autorijschool + vrije begeleiding:
- Hetzelfde principe als bij de vrije begeleiding, maar je volgt eerst (minimum) 14 uur opleiding bij de rijschool, gevolgd door 6 maanden stage met een begeleider. Zo win je dus drie maanden tegenover de vrije begeleiding.
- De begeleider(s) kan/kunnen een opleiding volgen in een rijschool. De opleiding duurt telkens 2 uur en vindt plaats tijdens het 3de en 4de en vervolgens tijdens het 11de en 12de uur van de praktijkopleiding van de kandidaat.
- Het examen op de openbare weg: Na een stage van minstens 6 maanden kan je, samen met je begeleider, met je eigen voertuig het examen op de openbare weg afleggen bij het examencentrum (Anderlecht of Schaarbeek).
- Als je niet geslaagd bent: Na twee mislukte examens op de openbare weg moet je minstens 6 uur praktijklessen volgen via een erkende rijschool.
Via de autorijschool met rijstage
- Minimumleeftijd: 18 jaar
- Praktijklessen: je volgt minstens 20 uur praktijkopleiding. De erkende rijschool geeft je een “Getuigschrift van praktische scholing” en je moet een “stage” (onbegeleid rijden) afronden van minstens 3 maanden.
- Je mag dan het examen op de openbare weg afleggen bij het examencentrum (Anderlecht of Schaarbeek), met je eigen voertuig (in aanwezigheid van een begeleider) of met het voertuig van de erkende rijschool (waarbij je begeleid wordt door de instructeur).
Via de autorijschool zonder rijstage
- Minimumleeftijd: 18 jaar
- Praktijklessen: je volgt minstens 30 uur praktijkopleiding.
- Je mag meteen het examen op de openbare weg afleggen bij het examencentrum (Anderlecht of Schaarbeek), met je eigen voertuig (in aanwezigheid van een begeleider) of met het voertuig van de erkende rijschool (waarbij je begeleid wordt door de instructeur). Opmerking: ongeacht het gekozen traject zal de leerling ook moeten slagen voor een risicoperceptietest voordat hij het praktijkexamen mag afleggen. Het theoretisch rijexamen is drie jaar geldig, de risicoperceptietest 1 jaar.
- Als je niet geslaagd bent voor het examen: Na twee mislukte pogingen moet je minstens 6 uur praktijklessen volgen via een erkende rijschool.
Meer informatie over het behalen van het rijbewijs B in Brussel?
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.