Image
Tolwegen, ecovignetten en de brandstofprijzen in Frankrijk.

Net als vele andere Europese landen heeft ook Frankrijk lage-emissiezones of zones à faibles émissions mobilité (ZFE-m). Wie met een voertuig in zo’n zone wil rijden, heeft een Crit’Air-ecovignet nodig. Daarnaast moet je op de snelwegen tolkosten betalen. Een overzicht.


Crit
’Air-ecovignetten in Frankrijk

Crit'Air is een ecovignet dat in Frankrijk gebruikt wordt om de milieuvriendelijkheid van voertuigen te classificeren op basis van de hoeveelheid luchtvervuiling die ze produceren. Het vignet is verplicht voor zowel de Fransen zelf als de bezoekers.

Voertuigen worden geclassificeerd in verschillende categorieën, variërend van Crit'Air 0 voor de schoonste, zoals volledig elektrische of waterstofvoertuigen, tot Crit'Air 5 voor de meest vervuilende. Elke categorie heeft een corresponderende kleur die op het vignet wordt weergegeven.

crit'air in Frankrijk
De verschillende categorieën, variërend van Crit’Air 0 tot 5.

Het Crit'Air-vignet is verplicht in bepaalde Franse steden, met name tijdens periodes van hoge vervuiling. Een overzicht van de betrokken steden vind je op de website van Bison Futé.

Overzicht van de lage emissiezones in Frankrijk op de website van Bison Futé.


Vraag je vignet online aan

Een Crit’Air-vignet kost 4,76 euro. Je kunt het alleen online bestellen en betalen met een kredietkaart, debetkaart of PayPal. Je ontvangt je Crit’Air-vignet na een tweetal weken. In afwachting dient je bevestigingsmail evenwel als voorlopig vignet. Opgelet: de boete voor een overtreding bedraagt 68 tot 135 euro!


Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. De toltarieven worden berekend op basis van de werkelijk afgelegde kilometers op de tolwegen en de categorie van het voertuig. De voertuigen worden opgedeeld in vijf verschillende categorieën. Aan elke categorie (zie illustratie hieronder) is een bepaald tarief verbonden.


Hoeveel bedragen de tolkosten?

Je kunt de toltarieven voor jouw reisroute berekenen op de website van de Franse snelwegen. Zo weet je op voorhand hoeveel het traject jou kost.

Frankrijk gebruikt momenteel twee systemen om de tolkosten te betalen: de klassieke tolpoorten (péage) en het zogeheten free flow-tolsysteem, ook wel flux libre genoemd. Bij dit laatste systeem worden de traditionele tolpoortjes vervangen door een systeem dat voertuigen automatisch detecteert. Hier zijn enkele snelwegen waar dit momenteel in gebruik is:

  • A79: Dit traject loopt tussen Montmarault in Allier/Auvergne en Digoin in Saône-et-Loire/Bourgogne. Dit is een van de eerste snelwegen in Frankrijk waar het free flow-systeem werd ingevoerd.
  • A4: Specifiek bij de afslag Boulay - uitrit 36 na Metz, op weg naar Straatsburg.
  • A13/A14: Vanaf juni 2024 wordt dit systeem geleidelijk toegepast op de route van Parijs naar Normandië, met de gehele route operationeel vanaf december 2024.

Als je een van die trajecten met automatisch betaalsysteem neemt, kun je op drie manieren betalen:

  • Heb je een elektronische tolbadge (gratis verkrijgbaar via Touring), dan gebeurt de betaling automatisch wanneer je onder een portaal rijdt. Die ‘brug’ bevat naast infraroodcamera's en camera’s voor nummerplaatherkenning ook een scanner voor tolbadges.
  • Je kunt betalen via een van de 16 betaalterminals op de snelwegparkings langs het traject.
  • Je kunt ook online betalen, door je nummerplaat door te geven. Hetzij vóór je het traject neemt, hetzij erna maar wel binnen de 72 uur. Je kunt ook een abonnement nemen als je het traject frequent gebruikt.


Brandstofprijzen in Frankrijk

Wil je naast de tolkosten ook de brandstofprijzen consulteren, dan kun je terecht op deze pagina. Weet echter dat je op de Franse snelwegen meer betaalt dan op de N- en D-wegen. Tip: bij grote supermarkten vind je vaak de betere tanktarieven. Dat is tijdrovend omdat je de snelweg moet verlaten, maar je kunt je tankbeurt uiteraard combineren met inkopen.


Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!