Ga je tijdens de winter naar Zweden? Check dan eerst even de regelgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen.
Rijden in winterse omstandigheden vergt een aangepaste uitrusting en dus moet je voertuig ook uitgerust zijn met de juiste banden . Dit zegt de wetgeving in Zweden over het gebruik van winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden.

Winterbanden
- De profieldiepte van winterbanden moet minimaal 3 mm bedragen.
- Alle voertuigen (ook voertuigen met een maximaal toegelaten gewicht van meer dan 3,5t) moeten winterbanden hebben van 1 december tot 31 maart indien de toestand van het wegennet het vereist. Namelijk indien de weg geheel of gedeeltelijk bedekt is met sneeuw of ijzel of bij een nat wegdek met een temperatuur van ongeveer 0°C of minder. Dit geldt ook voor voertuigen met een buitenlandse nummerplaat.
- De winterbanden moeten van het type 3PMSF of M+S (met of zonder spijkers) zijn. Vierseizoensbanden, zelfs met het merkteken M+S, worden in Zweden niet als winterbanden beschouwd. Vanaf december 2024 worden enkel nog banden van het type 3PMSF als winterband aanvaard.

- Indien de toestand van het wegennet in Zweden normaal is mogen voertuigen zomerbanden gebruiken, zelfs tussen 1 december en 31 maart. In grensgevallen bepaalt de politie of winterbanden moeten worden gebruikt.
- Rijd je met zomerbanden in winters weer en heb je een ongeval, dan kan je geheel of gedeeltelijk aansprakelijk gesteld worden.
Sneeuwkettingen
- Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan voor elk type voertuig indien de toestand van het wegennet of de weersomstandigheden het vereisen.
- Men kan geen sneeuwkettingen huren in Zweden maar men kan er makkelijk kopen.
- Er gelden geen speciale snelheidsbeperkingen voor voertuigen uitgerust met sneeuwkettingen.

Spijkerbanden

- Afhankelijk van de weersomstandigheden situeert de winterperiode voor automobilisten zich in Zweden tussen oktober en maart.
- Spijkerbanden kunnen gebruikt worden tussen 1 oktober en 15 april. Indien de weersomstandigheden het vereisen mogen ze ook voor of na deze periode gebruikt worden. Dat is dikwijls het geval in het noorden van het land.
- In bepaalde steden zoals Stockholm, Göteborg en Uppsala, zijn er beperkingen voor het gebruik van spijkerbanden in bepaalde straten. Voertuigen met spijkerbanden mogen die straten enkel oversteken op bepaalde plaatsen.
- Personenwagens, campers, vrachtwagens en autobussen mogen met spijkerbanden rijden. Spijkerbanden moeten wel op alle wielen aangelegd worden. Indien een voertuig een aanhangwagen trekt, zijn spijkerbanden voor de aanhangwagen enkel vereist indien men rijdt op besneeuwde en beijzelde wegen.
- Men kan geen spijkerbanden huren in Zweden maar men kan er gemakkelijk kopen.
- Er gelden geen speciale snelheidsbeperkingen voor voertuigen uitgerust met spijkerbanden.
Andere verplichtingen en weetjes
Men moet in Zweden verplicht antivries in de ruitenwasser doen en een sneeuwschop in de wagen hebben. Automobilisten doen er goed aan een sleepkabel, batterijkabels en een fluohesje mee te hebben.

Controleer welke voorschriften er van kracht zijn in de andere Europese landen.
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touring Info. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.