In Oostenrijk moet je voertuig aangepast worden aan de specifieke klimatologische weersomstandigheden. Wie er het fijne wil van weten, vindt hieronder alle details. Foto: Pexels
Op wintersport naar Oostenrijk? In de winter moet elk voertuig uitgerust zijn met de juiste banden aangepast aan de weersomstandigheden. Check voor je vertrek de regelgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen.

Winterbanden
In Oostenrijk moeten voertuigen tussen 1 november en 15 april bij winters weer uitgerust zijn met winterbanden. Worden in Oostenrijk als winterbanden beschouwd: banden met vermelding "M+S", "M.S", "M&S" of het pictogram van een "sneeuwvlokje" (3PMSF, de echte winterbanden). De groeven moeten minimum 4 mm diep zijn bij radiaalbanden, en minimum 5 mm diep bij diagonale banden, anders worden ze beschouwd als zomerbanden.
Is de rijbaan volledig (of nagenoeg volledig) met sneeuw of ijs bedekt, dan volstaan ook sneeuwkettingen op de aandrijfwielen op zomerbanden. Sneeuwkettingen zijn wel verboden bij lichte sneeuw of ijzel.

Sneeuwkettingen
Je mag met sneeuwkettingen rijden op wegen die volledig of vrijwel volledig bedekt zijn met sneeuw of ijzel.

Sneeuwkettingen moeten ten minste op de aandrijfwielen gemonteerd worden. Met sneeuwkettingen is de maximale snelheid 50 km/u. of lager wanneer de technische fiche van je sneeuwkettingen een lagere snelheid aangeeft. Voor 4x4 voertuigen plaats je ze best op de achterste wielen als je geen duidelijke aanwijzingen hebt gekregen over de kettingen. Het wordt ten stelligste aangeraden om tijdens de winter in Oostenrijk sneeuwkettingen aan boord te hebben.
Sneeuwkettingen zijn verplicht op wegen waar je onderstaand signalisatiebord vindt:

Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse ÖNORM V5117 of de Europese norm. Bij verplichting zijn enkel de alternatieven, die voldoen aan de ÖNORM V5117, als alternatief voor sneeuwkettingen aanvaard.
Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 1 oktober en 31 mei. De periode kan plaatselijk verlengd worden indien de weersomstandigheden het vereisen.
Voorwaarden:
- Het maximale toegelaten gewicht van je voertuig is lager dan 3,5T en de belasting op de as mag niet meer zijn dan 1,8T.
- Enkel radiaalbanden of staalgordelbanden met spijkers worden aanvaard.
- Alle wielen moeten met spijkerbanden uitgerust worden.
- Ook de aanhangwagen moet met spijkerbanden uitgerust worden.
- Op de achterkant van je wagen moet je een schijf bevestigen (zie onderstaand model). Deze schijf is verkrijgbaar bij de OAMTC (de Oostenrijkse automobielclub).

De snelheidslimiet voor voertuigen met spijkerbanden is 80 km/u op gewone wegen en 100 km/u op autosnelwegen.
Controleer welke voorschriften er van kracht zijn in de andere Europese landen.
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.