Neem de juiste documenten mee aan boord van jouw auto. Hoe reis je naar Kroatië? Hoeveel sigaretten, sterke drank en andere goederen mag je meebrengen?
Kroatië maakt deel uit van de EU en de Schengenzone, je hoeft je dus geen zorgen te maken om de grens over te steken als je zelf in een van de lidstaten woont. Een identiteitskaart volstaat.
Ben je afkomstig uit het buitenland maar woon je in Europa? Dan gelden deze regels ook voor jou.
Reisdocumenten
- Geldige identiteitskaart of geldig paspoort.
- Vergeet wel niet om je identiteitskaart mee te nemen, je bent verplicht om die altijd op zak te hebben, waar je ook gaat.
- Ook kinderen moeten over een geldig reisdocument beschikken, zelfs binnen de EU.
- Verlies of diefstal van reisdocumenten moet je eerst aangeven bij de lokale politie. Je neemt vervolgens contact op met de Belgische ambassade of het consulaat die je een voorlopig document kunnen geven. Een identiteitskaart met chip kan je laten blokkeren door te bellen naar Doc Stop. Heb je een kopie mee van je documenten dan verloopt de procedure gemakkelijker.
Als je met de auto naar Kroatië reist

- Zorg dat je steeds een geldig rijbewijs bij je hebt.
- Zorg dat je steeds de correcte documenten van de wagen aan boord hebt: verzekeringskaart, inschrijvingsbewijs en een geldig autokeuringsbewijs (als je wagen aan de technische controle moet voldoen) en een gelijkvormigheidsattest.
- Verlies of diefstal van boorddocumenten moet je eerst aangeven bij de lokale politie. Je neemt vervolgens contact op met de Belgische ambassade of het consulaat. Heb je een kopie mee van je documenten dan verloopt de procedure gemakkelijker.
- Zorg dat de letter ‘B’ goed zichtbaar is naast het kenteken van je wagen.
Als je op een andere manier naar Kroatië reist
Heb je geen auto of wil je liever op een andere manier naar Kroatië reizen? Geen zorg, er bestaan heel wat alternatieven. Het land is perfect bereikbaar met het vliegtuig of met de bus via verschillende Belgische reisorganisaties. Je kunt er ook met de trein naartoe, maar dat zijn vaak heel lange ritten met overstappen in verschillende landen. Ook leuk en eens iets anders: je kunt vanuit Italië met de boot naar Kroatië.
Douanevrijstellingen
Opgelet, als je graag goederen meebrengt uit Kroatië, hou dan rekening met de indicatieve grenswaarden die volgens de douane werden vastgelegd:
- sigaretten: 800 eenheden
- cigarillo’s (sigaren die minder dan 3 gram wegen): 400 eenheden
- sigaren: 200 eenheden
- tabak: 1 kg
- sterke drank: 10 liter
- tussenproducten: 20 liter (alcoholische dranken met uitzondering van bier, zoals schuimwijn of wijn met een alcoholgehalte van maximum 22%)
- wijn: 90 liter (waarvan maximum 60 liter schuimwijn)
- bier: 110 liter
Blijf je onder de indicatieve waarden dan is het aan de douane om te bewijzen dat de goederen niet voor persoonlijk gebruik zijn. Overschrijd je de aangegeven limieten, dan moet jij bewijzen dat de producten voor eigen gebruik zijn.
Geld
- Het invoeren of uitvoeren van meer dan € 10.000 aan contant geld of reischeques moet aan de grens aangegeven worden.
- Bank- en kredietkaarten worden vrij algemeen aanvaard in Kroatië, maar niet overal. Zorg dat je steeds over wat cash beschikt. Je kan er gemakkelijk geld afhalen, hoewel niet altijd gratis.
- Het is handig om verschillende betaalmiddelen mee te nemen op reis van bank- en kredietkaarten tot cash. Bewaar ze wel op verschillende plaatsen!
- Neem bij diefstal of verlies van bank- en kredietkaarten meteen contact op met je bank of bel naar Card Stop op het nummer +32 78 170 170 (24/7).
Noodnummers
- Algemeen nummer: 112
- Politie: 192
- Ziekenwagen: 194
- Brandweer: 193
Zie ook: Met de auto door Europa: Documenten reisformules en douaneformaliteiten
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.