Vandaag krijgt een auto het oldtimerstatuut als hij 25 jaar is maar in feite zijn het dan nog “youngtimers”. Het gaat dan vooral om voertuigen van eind jaren zeventig, jaren tachtig en begin jaren negentig. Volgens FEBIAC (Belgische Automobiel en Tweewielerfederatie) komt de term van Duitsland overgewaaid. Het gaat om een afgeleide van de Engelse term “oldtimer” en slaat vooral op “jonge klassiekers”.
Rij jong!
Aan het hoofd van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) staat Peter Henning. Hij gelooft dat dit type wagens de collectiewagens van morgen worden. “Het toenemende succes van youngtimers valt te verklaren door het feit dat er ook een jongere generatie verzamelaars aankomt. Wie vandaag pakweg veertig is, zal interesse hebben voor auto’s uit zijn jeugd of adolescentie. Heel vaak gaat het ook om de auto waarmee de ouders in die periode reden.”
De expert gelooft dat precies deze wagens de volgende tien jaar flink in waarde zullen stijgen. Vandaag zijn het vooral nog auto’s uit de jaren zestig en zeventig die in het middelpunt van de belangstelling staan of die voor een recordbedrag van eigenaar wisselen.
“Een andere reden die youngtimers aantrekkelijk maakt, is hun prijs”, weet Peter Henning. “Je hoeft geen fortuin neer te tellen voor een exemplaar dat in uitstekende staat verkeert. Soms kan je al voor 4.000 euro vinden wat je zoekt.” Meteen begrijpen we al beter waarom zoveel jongere liefhebbers interesse tonen voor dergelijke modellen.
Toch zijn het lang niet alleen jongeren die belangstelling hebben voor deze wagens. Peter Henning: “Ook oudere liefhebbers laten zich verleiden door een berline of een coupé uit deze periode. Met de jaren hebben ze geleerd dat hun ‘oldtimer’ steeds veeleisender wordt in het gebruik. Het zijn deze mensen die op zoek gaan naar een auto met meer comfort, gecombineerd met authentiek rijplezier. Zij willen een rijervaring die minder ‘steriel’ is dan wat moderne auto’s bieden.”
Ruime keuze
Los van het feit dat heel wat mensen goede herinneringen koesteren aan youngtimers, zijn deze wagens op mechanisch vlak heel betrouwbaar. Deze wagens komen al uit de periode van massaproductie en dat heeft zo zijn voordelen. Wie online op zoek gaat naar zijn droomwagen heeft keuze te over.
Bijkomende troef is dat in deze categorie populaire merken even succesvol zijn als de meest prestigieuze modellen. “Op vlak van modelkeuze zullen heel wat liefhebbers hun oog laten vallen op sportieve modellen, coupés of cabrio’s”, weet de voorzitter van de BFOV. “Maar je kan evenveel plezier beleven aan het stuur van een klassieke gezinswagen.”
In de toekomst zullen we op oldtimerevenementen steeds vaker klassiekers zien genre Mazda MX-5, Peugeot 309, Ford Escort, Honda Civic, heel wat GTI-modellen (gaande van de VW Golf over de 205 tot zelfs de Citroën Visa) en Porsches 911. Maar je zal er evengoed klassieke berlines zien en grote breaks zoals pakweg een Mercedes 300 TD.
Goede raad
In tijden dat heel wat zaken te herleiden zijn tot geldkwesties, stelt Peter Henning dat je een “youngtimer” vooral met je hart moet kopen. Je moet het eerder zien als het kopen van een kunstobject dan als een investering. “Wie vandaag een wagen koopt voor 10.000 euro zal die tien jaar later niet altijd aan 10.000 euro kunnen doorverkopen. Je weet immers nooit hoe de markt zal evolueren. De waarde van een wagen kan even snel zakken als stijgen.”
Een andere tip van de kenner is om geduld te hebben. Je moet je niet te snel laten verleiden door een advertentie op internet. Je moet de auto altijd gaan bekijken voor je een eventueel voorschot zou storten. Bovendien is het altijd zinvol van eens te informeren bij mensen die een zekere expertise hebben of die al een vergelijkbare wagen in hun bezit hebben. Zo laat je je niet te snel om de tuin leiden. Bovendien moet je weten wat er allemaal komt kijken bij het bezit van een oude wagen.
Of er nog koopjes te doen zijn? “Ik denk dat dit nog altijd mogelijk is”, stelt Peter Henning. “Vandaag zijn er heel wat eigenaars die hun wagens jarenlang gekoesterd hebben. Meestal hebben die niet al te veel kilometers op de teller, waardoor ze perfect inzetbaar zijn als youngtimer.” Met dit advies in het achterhoofd, moet je enkel nog op zoek naar jouw ideale wagen…
Het ‘oldtimerstatuut’ schuift op van 25 naar 30 jaar
Vanuit fiscaal oogpunt is er een fundamenteel verschil tussen een “youngtimer” en een “oldtimer” want de oldtimers zijn fiscaal gezien een stuk interessanter. De leeftijdsgrens schuift (vanaf 2018) ook op van 25 naar 30 jaar omwille van een Europese richtlijn. Een auto moet dan 30 lentes tellen om het oldtimerstatuut te genieten.
Zoals dat meestal in België het geval is, bestaan er ook op dit gebied regionale verschillen. In Wallonië is het oldtimerstatuut reeds opgeschoven van 25 naar 30 jaar. Daar betaal je dus niet langer de forfaitaire rijbelasting van 35 euro maar wel de conventionele wegenbelasting plus de malus die ook voor alle andere auto’s geldt.
Auto’s die reeds als oldtimer zijn ingeschreven en nog geen dertig jaar zijn, ontsnappen niet aan deze regel. In Vlaanderen en in Brussel is er op dit ogenblik nog geen verandering, want de oldtimergrens ligt nog steeds op 25 jaar. Dit zal in de komende jaren ook veranderen. Europa verplicht een en ander vanaf 2018.
Jongensdroom
Maxime Hérion is 34 en woont in de buurt van Luik. Hij is al ruim 20 jaar gepassioneerd door wat we vandaag “youngtimers” noemen. Eens zijn rijbewijs op zak, zat Maxime meteen aan het stuur van een tweedehands Golf. Het duurde niet lang voor hij zijn eerste “droomwagen” kocht. Dat bleek een Mazda MX-5 van 1993.
“Wat ik vooral waardeer bij youngtimers is hun haalbaar prijskaartje en het feit dat ze veel beter aangepast zijn aan het hedendaagse verkeer dan de meeste oldtimers,” steekt Maxime van wal. “Heel wat youngtimers zijn ook perfect betrouwbaar, zodat je met een gerust gemoed kan vertrekken voor een uitstapje.”
Het is duidelijk dat hij weet waarover hij spreekt. Tot nu toe had hij al twee Mercedessen (een 300 SE berline van 1988 en een 300 TD break uit 1990) en twee Mazda’s MX-5. Maxime ziet deze wagens niet als investeringen. Hij is vooral op zoek naar die ene witte raaf voor een budget van maximum 5.000 euro.
Volgens Maxime moet je vooral je hart laten spreken bij aankoop van een youngtimer. Jammer genoeg heeft hij zijn Mercedes break 300 TD van de hand moeten doen na de fiscale verandering van het oldtimerstatuut. “Ik vond dit bijzonder jammer maar dat betekent niet dat ik mijn passie aan de kant schuif. Ik ga me een van de volgende maanden opnieuw een Mercedes break kopen die wel 30 jaar is. Op die manier kan ik met een auto rijden die me de dagelijkse beslommeringen doet vergeten.”
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.