Openbaar vervoer
Het eerste alternatief dat je te binnen schiet, is vermoedelijk het openbaar vervoer. Een combinatie van verschillende diensten van het openbaar vervoer kan inderdaad een interessant alternatief vormen om op je bestemming te raken. Een app zoals Google Maps berekent bovendien in enkele seconden tijd wat de beste route is, in functie van je vertrektijd of zelfs de gewenste aankomsttijd.
Trajecten delen?
Je wil niet overgaan op het openbaar vervoer. Toch wil je bewust meewerken aan betere mobiliteit én je wil besparen op je mobiliteitsbudget. Ga voor deelauto’s, -fietsen of -scooters! Meerdere commerciële alternatieven en ‘peer-to-peer’ (van particulier tot particulier) zijn in aanbod. Hier volgen enkele voorbeelden voor de grootsteden:
- Brussel: Ubeeqo, Zipcar en DriveNow voor deelauto’s. Villo voor de fiets en Scooty voor de scooter.
- Gent: je vindt er deelauto’s bij Drivy en Wibee en als je je aan het station bevindt, dan kan je een fiets ontlenen bij Blue Bike.
- Antwerpen: Velo Antwerpen helpt je bij het vinden van een deelfiets. Voor deelauto’s kan je terecht bij Drivy en Wibee. Scooty zal binnenkort beschikbaar zijn voor deelscooters.
- Namen: Libiavélo voor deelfietsen en Cambio voor auto’s.
- Luik: Vélocité voor deelfietsen en Wibee, Zencar en Cambio voor auto’s.
Deze lijst is uiteraard niet volledig. Er bestaan veel alternatieven voor elke stad en je vindt vast een oplossing die bij je past.
Zoek je een oplossing die in verschillende steden werkt? Probeer CarAmigo. Dankzij dit alternatief kunnen automobilisten een auto huren van andere automobilisten. Dat kan voor enkele uren of dagen. En tevens een interessante oplossing om de kosten van je wagen te drukken als je deze niet permanent gebruikt.
Probeer alternatieve transportmiddelen
Ben je niet zo voor deeloplossingen? Niet getreurd! Misschien is de elektrische step, een eenwieler of een hoverboard iets voor jou? Deze transportmiddelen zijn doeltreffend en snel voor kleine afstanden en minder fysiek dan de fiets! En makkelijk te parkeren: je kan ze eenvoudig opbergen onder je bureau als je op het werk bent aangekomen.
Glip overal door op een tweewieler
Heb jij een fiets – al dan niet elektrisch – of geef je de voorkeur aan een scooter? Dankzij dit transportmiddel glip je makkelijk door het verkeer en win je kostbare tijd. Bovendien zijn tweewielers een stuk makkelijk te parkeren eens je op je bestemming bent. Let wel op dat je de voetgangers niet hindert als je je fiets of scooter op het voetpad parkeert.
Multimodaliteit: mix de mogelijkheden!
Mobiliteit is als een smoothie: het smaakt beter met meerdere ingrediënten! Aarzel niet en mix verschillende mogelijkheden voor het best mogelijke resultaat. Als je bijvoorbeeld buiten de stad woont, kan je tot het dichtstbijzijnde station fietsen. Je neemt de trein, zodat je wat kan werken, lezen of wie weet een dutje doen en daarna ga je met het openbaar vervoer of met een deelfiets verder naar het werk. Een andere mogelijkheid is om je fiets mee te nemen op de trein. Een treinticket kost 5 euro voor een klassieke fiets maar is gratis voor een plooifiets! Je kan ook een treinreis combineren met een deelauto of een dienst zoals Uber. Dankzij Uber kan je de kosten van de rit delen met collega’s. Spreek af aan het station en ga samen naar het werk!
Test het uit
Er zijn genoeg alternatieven voor de auto. Neem de tijd, informeer je en test de verschillende mogelijkheden. Praat erover met vrienden en collega’s en vraag hen hoe zij het doen. Je vindt vast goede alternatieven die praktischer en vaak goedkoper zijn dan je auto!
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.