Er blijven maar nieuwe SUV's op de markt verschijnen. Bovendien vind je de wagens in zowat elk segment. Ook Volkswagen vormt hier geen uitzondering op. Het bewijs? De VW Taigo.

VW’s nieuwkomer kreeg dus de naam Taigo en staat op het MQB-A0-platform, dat vandaag gebruikt wordt voor alle kleine modellen van de VW-groep. Bij Volkswagen zelf zijn dat de Polo, de T-Cross en de T-Roc. De Taigo wordt tussen die laatste twee SUV's gepositioneerd en pakt uit met een opvallend design. Zo kreeg hij een aflopende daklijn die 3 cm lager is dan die van de T-Cross. Daardoor ziet hij eruit als een SUV-coupé, wat uniek is in dit segment. De Taigo is bovendien een stuk langer dan de Polo (+20 cm), de T-Cross (+15 cm) en zelfs de T-Roc (+3 cm).
Binnenin zien we wat we eerder al zagen in de Polo en de T-Cross. Alleen zijn de analoge meterpartijen hier vervangen door digitale exemplaren. Naast het 8 inch grote beeldscherm achter het stuur is er ook een centraal display van 6,5 inch. Dat is overigens op het basismodel. Kies je voor een duurdere uitvoering, dan worden de schermen wat groter. VW is niet karig met rijhulpsystemen. Zo mag je standaard onder meer rekenen op actieve rijstrookassistentie en een adaptieve snelheidsregelaar. De algemene indruk is uitstekend. Het bovenste deel van het dashboard kreeg een zachte afwerking, maar voor de rest werden harde kunststoffen gebruikt. Dat zien we trouwens steeds vaker, en niet alleen in dit segment. Verder is de wagen standaard uitgerust met een centrale airbag tussen de voorstoelen, om het risico te beperken dat de inzittenden elkaar verwonden bij een zijdelingse aanrijding.
Geweldige binnenruimte
Wat de binnenruimte betreft, lijkt de Taigo op hetzelfde niveau te zitten als de T-Cross. Het aflopende dak maakt de toegang tot de achterste zitplaatsen er gelukkig niet moeilijker op. Met een laadvolume van 440 liter behoort de koffer tot de grotere exemplaren in dit segment. Bij z’n lancering is de Taigo enkel met benzinemotoren verkrijgbaar. Er komen geen diesels, en ook geen hybrides. In de catalogus staan verschillende driecilinders (een 1.0 TSI met 95 pk en handmatige vijfbak en een 1.0 TSI met 110 pk en handmatige zesbak of DSG7-automaat), maar ook een 1.5 TSI (150 pk) met vier cilinders en DSG7-automaat.
VW gaat ervanuit dat er vooral vraag zal zijn naar de versie met 110 pk en DSG-automaat. En laat dat nu net de uitvoering zijn die wij getest hebben! Onderweg leunt het rijgevoel heel sterk aan bij dat van de T-Cross. De Taigo biedt een vrij hard Duits comfortniveau, maar de ophanging is erg doeltreffend voor zo'n kleine gezinswagen. De prijs is echter niet min. Voor de instapper betaal je 24.215 euro, voor de meest luxueuze uitvoering 33.580 euro. Ook op dat vlak zitten we recht in het vaarwater van de T-Cross.
Technische fiche VW Taigo 1.0 TSI 110
- Motor: 3-cilinder turbo, benzine, 999 cm3; 110 pk - 200 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: manueel 6 versnellingen / DSG7 (optie)
- L/b/h (mm): 4.266/1.757/1.518
- Leeggewicht (kg): 1.242
- Kofferruimte (l): 440 - 1.222
- Tankinhoud (l): 40
- 0 tot 100 km/u (sec.): 10,4
- Topsnelheid (km/u): 191
- Gemengd verbruik (l/100 km): 4,8
- CO2 (g/km): 109
- Prijs (€): 25.065
Troeven
- Originele vormgeving
- Binnenruimte/koffer
- Algemene look
- Comfort en geluiddemping
Minpunten
- Prijsbeleid van VW
- Groter dan een stadswagen
- Toegang tot de koffer (hoge laaddrempel)
- Oncomfortabele zitplaats centraal achterin
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.