Hoffelijkheid in het verkeer kan veel ongevallen voorkomen. Ben jij een voetganger? Hieronder staan enkele tips die je gemakkelijk kan toepassen.
Let goed op
Als voetganger ben je de zwakste weggebruiker. Om het even welke aanrijding met een voertuig op vier of twee wielen kan immers gevaarlijk zijn voor jou. Enkele handige tips om altijd voldoende aandacht te hebben voor alles wat er om je heen gebeurt:
- Luister niet naar luide muziek. Zo kan je de geluiden van het verkeer beter horen
- Probeer altijd oogcontact te maken: controleer voor het oversteken eerst of de aankomende automobilist, motorrijder of fietser je wel heeft gezien door oogcontact te maken
- Begin niet te lopen tijdens het oversteken
Als weggebruiker moet je de verkeersregels naleven. Je begaat bijvoorbeeld een overtreding als je de weg oversteekt op een plaats die minder dan 20 meter van een zebrapad verwijderd is. Oversteken als het licht voor voetgangers op rood staat, is ook een overtreding.
Zorg dat je gezien wordt
Draag net als fietsers gerust reflecterende kleding wanneer de zichtbaarheid niet optimaal is! Veel verkeersongevallen zijn immers het gevolg van een slechte zichtbaarheid.
Anticipeer
Je tram, bus of trein komt aan en je hebt geen zin om die te missen. Je steekt dus zonder nadenken de weg over en gaat ervan uit dat de andere weggebruikers wel zullen stoppen om je door te laten. Op die manier overtreed je niet alleen de verkeersregels, maar breng je vooral ook jezelf en de andere weggebruikers in gevaar. Een automobilist of motorrijder die plots een noodstop moet maken, kan namelijk een ongeval of zelfs een kettingbotsing veroorzaken. Bovendien heeft een automobilist niet altijd nog de tijd om te stoppen en een aanrijding te vermijden als je op het allerlaatste moment de weg oversteekt ...
Wees hoffelijk
De weg is er voor iedereen, zowel voor fietsers en automobilisten als voor voetgangers. Respecteer de verkeersregels en aanduidingen en steek over op de daartoe aangeduide plaatsen. Vergeet niet dat je alleen op een fietspad mag wandelen, als er geen voetpad of begaanbare berm is. Door deze tips na te leven, draag je bij tot meer hoffelijkheid en veiligheid in het verkeer!
Automobilist of fietser? Bekijk onze tips om de weg vlotter te delen. Neem gerust contact met ons op als je hierover nog vragen hebt!
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.