Slimme reizigers mijden het massatoerisme en kiezen resoluut voor de zogeheten underdogs. Anders gezegd: wijk eens af van het klassieke lijstje citytripbestemmingen en kies voor een van deze 10 alternatieve pareltjes.
Schrap Amsterdam en zet Rotterdam op je lijstje. Of trek naar Bilbao of Valencia in plaats van het übertoeristische Barcelona. Parijs, daar kun je een gans leven naartoe, maar welke andere Franse steden heb je al breedvoerig bezocht?
Kortom, elk land heeft zo zijn zogeheten underdogs die qua troeven vaak niet moeten onderdoen voor hun grote concurrenten. Veel populaire bestemmingen kreunen onder het toerisme, vooral in het hoogseizoen. Anders gezegd: als je per sé naar Rome wil, of naar Parijs of Amsterdam, plan je citytrip dan buiten de klassieke vakantieperiodes. Je doet er trouwens niet enkel de lokale bewoners een plezier mee, maar ook jezelf. Of vind je een halve dag (of langer) aanschuiven aan het Vaticaan of het Louvre een prettig vooruitzicht? Wij hebben hieronder 10 waardige alternatieven opgesomd.
1. Rotterdam, Nederland
Geen overvolle grachten in Rotterdam, maar wel veel ruimte. Start je wandeling bij het stadhuis en stap via de Coolsingel naar de gezellige Witte de Withstraat. Van daar sta je in luttele minuten in het Museum Boijmans van Beuningen. Einde van de wandeling: de Kunsthal en/of de iconische Erasmusbrug. Onze motivatie? De eclectische architectuur. Instagrammen maar!
2. Valencia, Spanje
Valencia is zo’n stad waar je prompt verliefd op wordt. En waar je meteen naar wil terugkeren. Culinair, cultureel, architecturaal, … Valencia heeft het allemaal. Fietsvriendelijk en gastvrij, dit is de perfecte citytrip, ver weg van de massa en de toeristenvallen.
3. Verona, Italië
Niet Rome maar Verona is de stad van de liefde. Het balkon van Julia (uit Romeo en Julia) is slechts een van de vele trekpleisters in de binnenstad, die trouwens integraal op de werelderfgoedlijst van de Unesco prijkt. Terecht! En het Gardameer ligt op nauwelijks 20 kilometer. Wat een heerlijke combo!
4. Bremen, Duitsland
Bremen vormt samen met Bremerhaven de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Schuif aan bij de ‘Bremer Stadsmuzikanten’ voor dé klassieke toeristenfoto maar wandel ook langs de Marktplatz en de Dom iets verderop. Insider tip: de wijk Schnoor, met zijn smalle straatjes en middeleeuwse huisjes.
Doe nog meer inspiratie op in onze roadtrip door Duitsland.
5. Ljubljana, Slovenië
Wacht niet te lang om deze parel aan je ontdekkingen toe te voegen, want steeds meer toeristen vallen voor de charmes van deze kleine maar oergezellige versie van Praag. Ljubljana is trouwens geliefd bij tal van Italiaanse toeristen omwille van hun lekkere - geen tikfout - pizza's …
6. Bilbao, Baskenland
Ben je een foodie? Niet twijfelen, ticketje en hotelletje boeken. In Bilbao zijn tapas, daar pintxos geheten, simpelweg pure kunst. Ook architecturaal en cultureel zal Bilbao je overdonderen.
Het Guggenheim? Een must!
Geïnspireerd door het Baskenland? Lees dan ook zeker dit artikel.
7. Edinburgh, Schotland
Haggis en whisky, twee Schotse specialiteiten die je in de hoofdstad Edinburgh op menig menu terugvindt. Een kilt is geen must als je door de kleine straatjes en parken van deze verrassende stad-aan-zee trekt, maar niemand die vreemd zal opkijken als je dat wél doet. Edinburgh is zowel cultureel als culinair een topper, en qua gezelligheid en gastvrijheid een voorbeeld voor veel andere bestemmingen op het Britse eiland.
8. Montpellier, Frankrijk
Toegegeven, het is moeilijk kiezen uit het brede aanbod Franse steden die ook zonder een trekpleister als de Eiffeltoren meer dan de moeite lonen: Lyon, Rouen, Marseille, Bordeaux, Toulouse, Nantes, Perpignan, … Of Montpellier? Studentenstad bij uitstek en bijgevolg bijzonder levendig. Paleizen en allerhande musea vervolledigen het aanbod.
9. Coimbra, Portugal
Er is niks mis met Lissabon en Porto maar wie naar een Portugees alternatief zoekt, moet niet twijfelen: Coimbra, de voormalige hoofdstad van Portugal. De stad staat bekend om zijn universiteit, de oudste van Portugal (1290) en zelfs een van de oudste van Europa. Dé trekpleister van de stad is de Biblioteca Joanina aan de universiteit. En ook nog dit: breng stevige wandelschoenen mee, want de kasseien maar oh zo gezellige straatjes zijn vaak erg steil.
Wilje ook de regio rond Coimbra ontdekken? Dan is dit artikel een absolute aanrader..
10. Innsbruck, Oostenrijk
Veel kleiner dan Wenen of Salzburg maar beslist een bezoek waard. De oude middeleeuwse stad is compact, de musea en terrasjes zijn talrijk. En je staat in een wip in de bergen. Winkelen en cultuur opsnuiven in de stad en sporten in de bergen? Innsbruck is de perfecte duobestemming.
Geniet met een gerust hart van je citytrip
De tijdelijke bijstandsformule Touring Explore biedt je wereldwijde dekking vanaf € 10/persoon per reis. Ontdek ook onze andere formules voor wereldwijde reisbijstand en onze annulatieverzekeringen.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.