Deze Volvo EX30 biedt een onklopbare verhouding tussen prijs, kwaliteit en prestaties. Hij is goedkoper en presteert beter dan heel wat van zijn directe concurrenten.
Met deze kleine elektrische SUV die op Chinese leest is geschoeid, slaat Volvo een nieuwe richting in. Enerzijds brengt de constructeur zijn kleinste SUV ooit op de markt. En anderzijds is er maar één scherm waarmee alles bediend wordt, net zoals bij ... Tesla!

Het moet gezegd: het is lang geleden dat we nog een model met 'gewone' afmetingen te zien kregen, nu wagens tegenwoordig alsmaar langer en breder lijken te worden. De Volvo EX30 heeft een lengte van 4,23 meter en is daarmee net zo groot als de Renault Captur.
In de communicatie over het model legt Volvo overigens uit dat voor een kleinere wagen minder staal nodig is, waardoor de productiekosten logischerwijs dalen. Dat verklaart voor een deel de 'interessante' basisprijs (voor het segment van de elektrische wagens): 38.990 euro.

Om de kosten verder te verlagen, heeft Volvo bovendien het aantal onderdelen beperkt, wat als je instapt een onthutsend effect kan hebben. Je hoeft namelijk niet op zoek te gaan naar het dashboard, want dat is er niet! Alle informatie bevindt zich op een enkel aanraakscherm van 12,3 duim. Zelfs om de zijspiegels bij te regelen, moet je het centrale display en de knoppen aan het stuur gebruiken. Dat wordt wennen ... en de handleiding lezen.
Het interieur bestaat uit gerecycleerde materialen en biedt vooraan heel wat ruimte. Achterin is het voor volwassenen en tieners vanaf 1,70 m een beetje krap, vooral doordat ook je knieën hoger komen door de hoge vloer.
Tussen 340 en 475 kilometer
De Volvo EX30 is beschikbaar met enkele motor (272 pk) en een kleine batterij van 49 kWh (344 km rijbereik) of een groter exemplaar van 64 kWh (475 km). Daarnaast is er ook een versie met twee motoren en de grotere batterij (428 pk en 450 km). Dankzij de vierwielaandrijving snelt die laatste in 3,6 seconden van nul naar honderd. Meer dan sportief dus, en bijzonder ongebruikelijk bij Volvo … Zou er misschien iemand klanten willen afsnoepen van Tesla?
Onderweg wordt duidelijk dat de ophanging van de EX30 tot het beste behoort van wat we in een elektrische wagen al mochten ervaren. De demping is werkelijk uitstekend. De Chinese technologie, die gedeeld wordt met andere modellen uit de Geely-familie waarvan Volvo deel uitmaakt, blijkt ook nog eens heel zuinig, waardoor het reële rijbereik wellicht de officiële cijfers zal benaderen.
Afsluiten doen we graag met het weetje dat deze Volvo niet alleen van de band zal rollen in China, maar ook bij ons in Gent!

De Volvo EX30 Single Motor in een notendop
- Motor: elektrisch; 272 pk - 343 Nm
- Aandrijving: op de achterwielen
- Versnellingsbak: automaat, 1 versnelling
- L/b/h (mm): 4233/1837/1549
- Koffervolume (l): 379 (+ 17 vooraan)
- Batterijen (kWh): 49
- 0 tot 100 km/u (sec.): 5,7
- Topsnelheid (km/u): 180
- Gemiddeld verbruik (kWh/100 km): 16,7
- Rijbereik (km): 344
- Prijs (€): 38.990
Troeven
- Prijs
- Comfort
- Prestaties (reëel verbruik en 0-100 km/u)
- Formaat van een stadsmodel
Minpunten
- Volledige bediening via het display ... waardoor de gebruiksaanwijzing lezen een must is
- Zitruimte achterin
- Wat minder precieze voortrein bij zeer dynamisch rijgedrag
Nieuwsgierig naar andere automodellen? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.