Je zou het soms vergeten, maar er worden nog altijd kleine, betaalbare benzineauto's gemaakt. Suzuki bijvoorbeeld heeft een bekend exemplaar in z'n catalogus: maak kennis met de gloednieuwe generatie van de Swift.

Hoewel de gelijkenissen met de voorganger niet te ontkennen vallen, is de stijl van de Swift volledig vernieuwd, met een heel originele motorkap en een grille die wel wat weg heeft van een opengesperde mond.
Ook het interieur is in een nieuw jasje gestoken, met op het dashboard een naar de bestuurder gedraaid aanraakscherm van 9 duim voor het infotainmentsysteem. Onder dit display bevinden zich de fysieke knoppen voor de klimaatregeling. Net als bij de vorige generaties wordt in het interieur vooral gebruikgemaakt van harde plastics. Maar dat stoort niet in een betaalbare stadswagen. Vooral omdat de Swift onder meer hierdoor minder dan 1000 kg in de weegschaal legt. En dat is vandaag echt een zeldzaamheid!
Onder de motorkap is de vertrouwde 1.2 liter stevig onder handen genomen om de CO2-uitstoot radicaal te verlagen. Daarbij werd een cilinder opgeofferd, maar de trillingen vallen goed mee en de motor is ook vrij stil.
Het vermogen van de Swift bedraagt nog altijd 82 pk, bijgestaan door een microhybride systeem van 12 V. De wagen bereikt zijn maximumkoppel van 112 Nm bij 4500 t/min, wat betekent dat je buiten de stad niet te veel pit hoeft te verwachten onder de 3000 t/min. Maar als je rustig rijdt, is deze motor echt bijzonder zuinig.

Europa en zijn pieptoontjes
Op het einde van onze testrit (weliswaar zonder snelwegen) kwamen wij aan een gemiddelde van ... 3,8 l/100 km! Bovendien heeft Suzuki de stuurinrichting en het weggedrag verbeterd, waardoor ook de rolbewegingen minder uitgesproken zijn. Deze Swift is met andere woorden heel aangenaam om mee onderweg te zijn. Als je er tenminste in slaagt om enkele vervelende geluidjes uit te schakelen van de nieuwe veiligheidssystemen, opgelegd door de Europese normen.
Het probleem is dat dit best wel wat zoekwerk vergt en enkel lukt als je stilstaat. Dat moet toch eenvoudiger kunnen! Wat valt er nog te melden over deze nieuwe Swift? Wel, het model is slechts 3,86 meter lang. Je verwachtingen qua koffervolume (265 liter) en ruimte achterin mogen dus niet al te hooggespannen zijn. Daar staat dan weer tegenover dat je de Swift in de stad in het kleinste gaatje kan parkeren. In dat opzicht zijn we Suzuki eigenlijk heel dankbaar dat ze vandaag nog zo'n leuke en zuinige kleine auto in de catalogus hebben staan.

De Suzuki Swift in een notendop
- Motor: 3-cilinder turbobenzine; 1.197 cm3; 82 pk - 112 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: manueel, 5 versnellingen
- L/b/h (mm): 3.860/1.735/1.495
- Leeggewicht (kg): 949
- Koffervolume (l): 265
- Tankinhoud (l): 37
- 0 tot 100 km/u (sec.): 12,5
- Topsnelheid (km/u): 165
- Gemengd verbruik (l/100 km): 4,4
- CO2 (g/km): 99
- Prijs (€): +/- 22.000
Troeven
- Werkelijk verbruik
- Verbeterd weggedrag
- Zeven jaar garantie + levenslange bijstand
- Vederlicht
Minpunten
- Veel harde kunststoffen
- Soepelheid motor kan beter
- Ergonomie van bepaalde functies
- Koffer
Nieuwsgierig naar andere automodellen? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.