Met deze hybride versie wordt de Jogger in één klap de duurste Dacia. Maar zijn kwaliteiten maken van deze auto toch een bijzonder verleidelijk exemplaar. We verklappen je het recept ...

De meeste automobilisten vinden dat auto's de voorbije jaren te duur geworden zijn, zoveel is zeker. Dacia speelt daar al enige tijd op in door “rationele en betaalbare” auto's te bouwen, die dan meestal wel niet over de allernieuwste technologie beschikken. Maar de recente Jogger is nu verkrijgbaar met een nagelnieuwe hybride aandrijving … voor veel minder geld dan bij de concurrentie!

Een primeur voor Dacia
De troeven van deze fraaie nieuwe wagen (naast de nieuwe Dacia-identiteit) zijn de royale binnenruimte en de mogelijkheid om te kiezen voor een derde stoelenrij. Tot nu toe was het aanbod beperkt tot twee benzinemotoren van 999 cm³, waarvan er een ook op LPG rijdt. Nu komt daar dus een full-hybridversie bij.
Om de kosten te beperken, maakt de Jogger gebruik van het E-Tech-systeem dat we al zagen op de recente Clio, Captur en Arkana. Dat betekent dat de atmosferische 1.6 benzine (94 pk) gekoppeld wordt aan twee elektromotoren. De eerste (48 pk) bevindt zich in de automatische versnellingsbak, terwijl de andere (20 pk) fungeert als starter-generator. Alles samen levert dat een vermogen op van 142 pk, waardoor dit model meteen ook de krachtigste Dacia op de markt is!

Comfortabel
Een hybride beschikt natuurlijk ook over een batterij. In dit geval gaat het om een lithium-ionmodel met een capaciteit van 1,2 kWh. Tijdens onze testrit viel op hoe vlot alle componenten van het systeem samenwerken. Starten gebeurt altijd elektrisch, en als de batterij voldoende opgeladen is, worden de wielen er volledig door aangedreven. Hierdoor kan de wagen in de stad en op gewestwegen – minder op de snelweg – vaak gebruikmaken van deze stille functie. Alleen de wind- en rolgeluiden verraden dat we in een low-costmodel zitten.
Het comfort is dankzij de grote veerhoogte en ‘hoge’ banden (205/60/16) echter vaak beter dan in duurdere wagens. Een pluim op de hoed van de Dacia-ingenieurs!

En het verbruik?
Tijdens ons gemengd traject (stad/gewestwegen/snelwegen) tikten we minimaal 3,9 en maximaal 7 liter/100 km aan, met een gemiddelde van ongeveer 5 liter. Minstens twee liter lager dan bij de andere motoren dus. Uiteraard haal je de meerprijs van 5.000 euro er niet uit, tenzij je echt heel veel rijdt. Maar je gebruiksgemak gaat er wel fors op vooruit. Voor Dacia zelf is het door de steeds strengere Europese uitstootnormen natuurlijk een kwestie van moeten. Ook de Duster en de toekomstige Bigster zullen dus wellicht snel in deze nieuwe uitvoering beschikbaar zijn. Vanaf 24.790 euro.

Technische fiche: Dacia Jogger 7 plaatsen
- Benzinemotor: 4-cilinder; 1.598 cm3; 95 pk
- Elektrische motoren: 48 pk + 20 pk
- Batterij (kWh): 1,2
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: 6-trapsautomaat
- L/b/h (mm): 4.547/1.784/1.691
- Leeggewicht (kg): 1.481 (7 plaatsen)
- Kofferruimte (l): van 212 tot 2.085 (7 plaatsen)
- Tankinhoud (l): 50
- 0 tot 100 km/u (sec.): 11,2
- Topsnelheid (km/u): 183
- Gemengd verbruik (l/100 km): 4,8
- CO2 (g/km): 108
- Prijs (€): vanaf 24.790
Troeven
- Prijs (voor een hybride)
- Rijplezier van een hybride
- Beperkt gewicht
- 7 echte plaatsen en/of grote koffer
Minpunten
- Prijs (voor een Dacia)
- Windgeluiden
- Precisie van de stuurinrichting
- Verbruik bij dynamisch rijgedrag
Andere automodellen ontdekken? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.