De BMW 5 Reeks, een van dé referenties in de autosector, zit in een volledig nieuw kleedje en krijgt voor het eerst een 100% elektrische versie. Bovendien trekt de auto volop de innovatiekaart.

Maar de 5 Reeks doet daar nog een schepje bovenop ...
BMW wil laten zien dat het zijn plannen voor autonoom rijden allerminst heeft opgeborgen. Zo pakt de constructeur uit met een wereldpremière in de vorm van de functie ‘Highway Assist’. Daarbij is het mogelijk om van rijstrook te veranderen met je ogen. Eerder was diezelfde actie al mogelijk door eenvoudigweg je richtingaanwijzer in te schakelen, maar de nieuwe 5 Reeks doet dus beter.
Wanneer het systeem actief is en de rijomstandigheden optimaal zijn, hoef je tot een snelheid van 130 km/u alleen maar in je linker- of rechterzijspiegel te kijken om van rijstrook te veranderen. Dat gebeurt handenvrij en de richtingaanwijzer wordt automatisch ingeschakeld!

Zijn grote broer, de 7 Reeks, waardig
We hebben dit zelf getest, en het werkt wel degelijk. In Europa is het systeem momenteel echter enkel toegelaten in Duitsland. Het nut ervan? Tonen dat autonoom rijden van niveau 3, waarbij de aansprakelijkheid (voor een stuk) niet meer bij de bestuurder ligt, steeds dichterbij komt. Want met dit systeem van niveau 2 is het bij een ongeval nog altijd de bestuurder die aansprakelijk is.
Een andere innovatie die we graag willen vermelden, is de nieuwe functie ‘Plug&Charge’, waarmee de i5 automatisch verbinding kan maken met snelladers, zonder dat je daarvoor een kaart of een app nodig hebt. Bijzonder handig! Tijdens de laadbeurt (in 30 minuten van 10 naar 80%) kan je bovendien ingebouwde videogames spelen en daarbij je smartphone gebruiken als controller.

Voor een prijs van 73.700 euro krijg je niet het allergrootste rijbereik (maximaal 582 km) of de allerbeste prestaties, maar wel een uiterst verzorgd pakket, met bijzondere aandacht voor het comfort van de passagiers achterin. De BMW i5 meet dan ook meer dan vijf meter!
De BMW i5 eDrive40 in een notendop
- Motor: elektrisch; 340 pk - 430 Nm
- Aandrijving: op de achterwielen
- Versnellingsbak: eentrapsautomaat
- L/b/h (mm): 5.060/1.900/1.515
- Kofferruimte (l): 490
- Batterijen (kWh): 81,2
- 0 tot 100 km/u (sec.): 6
- Topsnelheid (km/u): 193
- Gemengd verbruik (kWh/100 km): 15,9 - 18,9
- Rijbereik (km): 497 - 582
- Prijs (€): 73.700
Troeven
- Ruimte en comfort achterin
- Algemeen comfort
- Echte innovaties
- Design zonder storende elementen
Minpunten
- Highway Assist alleen voor Duitsland
- Gemiddeld rijbereik
- Gemiddelde prestaties
- Geen koffer voorin
Nieuwsgierig naar andere automodellen? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.