Image
Elektrische auto's, hybrides en plug-inhybrides moeten ook naar de technische keuring. Zorg dus dat je voorbereid bent!

Ook al hebben elektrische wagens geen verbrandingsmotor, toch moeten ze naar de technische keuring. We lijsten dan ook graag alles op wat je moet weten over de periodieke keuring van 100% elektrische modellen (EV's) en plug-inhybrides (PHEV's).

technische keuring
Naarmate de jaren verstrijken, moeten steeds meer EV's en PHEV's langs bij de autokeuring.


De vergroening van het Belgische wagenpark is volop bezig, in hoofdzaak dankzij de bedrijfswagens. De wet Van Peteghem, die de fiscaliteit van verbrandingsmotoren voor bedrijven geleidelijk aan ongunstiger maakt en elektrische voertuigen stimuleert, werpt duidelijk vruchten af. Op 1 augustus dit jaar telde ons land iets meer dan 6 miljoen personenwagens, waarvan 138.749 volledig elektrische exemplaren. Exact 80,8% van die laatste groep is ingeschreven op naam van een bedrijf.

Ter vergelijking: nauwelijks tien jaar geleden telde ons land slechts 25.000 elektrische auto's.

Het aandeel van de hybrides is nog groter. Die zijn ondertussen goed voor 8,9% van het totale wagenpark. Concreet gaat het om 537.817 wagens, waarvan meer dan de helft (58,3%) eigendom is van een bedrijf. Ook de verwachtingen van de fleetsector liegen er niet om. Tegen 2030 zal het merendeel van de bedrijfswagens 100% elektrisch zijn. Voor nieuw ingeschreven auto's wordt een marktaandeel verwacht van meer dan 75%.

Contrôle technique
Evolutie van de elektrische en hybride modellen in België.


Over aanzienbare tijd komen al die elektrische en hybride bedrijfswagens op de tweedehandsmarkt terecht. Hierdoor zullen ook particulieren de overstap kunnen maken zonder zich blauw te betalen. Maar dan moeten de modellen in kwestie wel eerst technisch gekeurd zijn.


Wat verandert er?

Net zoals bij wagens met verbrandingsmotor moeten elektrische en hybride modellen vier jaar na de inverkeerstelling voor het eerst langs bij de keuring. Ook daarna is de frequentie dezelfde als bij traditionele wagens. Dat betekent dat ze jaarlijks gekeurd moeten worden, of tweejaarlijks zolang de kilometerteller nog niet op 100.000 staat.

De periodieke keuring van elektrische en hybride auto's verschilt niet van die van wagens met verbrandingsmotor. Het remsysteem, de correcte regeling van de lampen, het koetswerk, de uitrusting, de assen, het onderstel, de veiligheidsgordels, de stuurinrichting en alle andere belangrijke onderdelen van de wagen moeten gecontroleerd worden om te garanderen dat alles correct functioneert en dat de veiligheid van de inzittenden en de andere weggebruikers verzekerd is.

Het enige verschil is natuurlijk dat elektrische wagens geen uitstoottest moeten doen, omdat er geen uitlaatgassen zijn. Voor plug-inhybrides geldt dat niet, aangezien die modellen ook een verbrandingsmotor hebben.


Waarom is de keuring belangrijk?

Voor elektrische en hybride modellen is de technische keuring eigenlijk nog van groter belang dan voor een 'gewone' wagen. Door het gewicht van de batterijen kunnen andere onderdelen van de wagen immers sneller slijten. Zo blijkt alvast uit een studie van de Duitse instantie voor technische keuringen TÜV.

De ophanging, de assen en de remmen bijvoorbeeld krijgen het veel zwaarder te verduren. Niet alleen door het grotere gewicht van de wagen, maar ook door de vaak sportieve prestaties van deze modellen.

Net daarom is het essentieel om elektrische wagens minstens één keer per jaar aan te bieden bij een erkende garage voor een check-up, ook al beschikken ze niet over een verbrandingsmotor die onderhoud nodig heeft.


De staat van de batterij controleren?

De batterij van een EV of PHEV wordt – op dit moment – niet gecontroleerd. Dat zou in de toekomst echter kunnen veranderen, onder meer om het vertrouwen van particulieren in elektrische tweedehandswagens te vergroten. In Duitsland hebben twee controle-instanties (ADAC, de Duitse partner van Touring, en TÜV) recent een controle van de batterijen van EV’s toegevoegd aan de technische keuring.

ADAC voorziet een snelle test met een systeem dat aangesloten wordt op de wagen om de staat van de batterij te checken. TÜV gaat echter verder en doet tests in reële omstandigheden, waarbij de wagen bijna 2 uur lang aan een laadpaal wordt gehangen. Op die manier kan zowel het laadproces als de staat van de batterij geanalyseerd worden.

"In België voorzien we dergelijke tests nog niet", zegt Pierre-Laurent Fassin, woordvoerder van de Waalse keuringsinstantie Autosécurité. Niets zegt echter dat dit de komende jaren ook zo blijft.


En wat is de kostprijs?

Voor een PHEV wordt dezelfde prijs gevraagd als voor een traditionele wagen. In 2023 bedraagt die 38,2 euro in Brussel en Vlaanderen. Daar komen nog de kosten bij van de uitstootcontrole (€ 4,90 voor een benzinemotor en € 14,60 voor de zeldzame hybrides met dieselmotor). In Wallonië is alles verrekend in de vaste totaalprijs van 55,70 euro. Ter compensatie krijgen 100% elektrische wagens hier een korting van 5,20 euro.

Al bij al weinig verschil ...


Focus op Tesla

Het is bekend dat Tesla de dingen weleens anders durft aan te pakken. Zo bevindt het chassisnummer zich afhankelijk van het model op een andere (en soms moeilijk bereikbare) locatie. "Bij de technische keuring moet je echter het chassisnummer kunnen tonen", klinkt het bij GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie voor de autokeuring en examinering voor het rijbewijs. "Je weet dus maar beter vooraf waar het nummer staat." Twijfel je? Neem dan een kijkje in de handleiding van je Tesla om te zien waar het chassisnummer zich bij jouw model precies bevindt.

technische controle
Bij Tesla bevindt het chassisnummer zich op een andere locatie afhankelijk van het model. (Bron: Unsplash)


Gedaan met de roetfiltercontroverse in Vlaanderen

Sinds 1 juli 2022 wordt een nieuwe roetfiltertest voor dieselwagens gebruikt (ook voor PHEV's). De test zorgde echter voor nogal wat controverse in Vlaanderen toen volgens de cijfers van GOCA bleek dat 12% van de Euro 5- en Euro 6-diesels vorig jaar afgekeurd werd wegens een te hoge uitstoot van fijn stof.

Heel wat eigenaars trokken daarop naar Wallonië, waar de keuringscentra minder strikt waren. Ze kregen immers maar 14 dagen de tijd om hun wagen in orde te brengen en zich aan te bieden voor een herkeuring. En die termijn was absoluut niet voldoende om de controles en aanpassingen te laten doen in een erkende garage.

Diesels vanaf Euro 5 worden strenger getest ...


Daarop ging de overheid ermee akkoord om afgekeurde voertuigen toch een groene kaart te geven, zodat ze legaal konden blijven rijden, maar met de verplichting om de wagen in orde te brengen tegen de volgende periodieke keuring. Deze overgangsmaatregel geldt voor alle wagens die vóór 1 december dit jaar naar de keuring moeten.

Daarna wordt de bestaande regel toegepast: alleen auto's die minder dan 250.000 deeltjes uitstoten per kubieke centimeter (ppm) krijgen een groene kaart. Ligt de uitstoot tussen 250.000 en 1 miljoen deeltjes, dan volgt een groene kaart, met de verplichting om het probleem binnen de twee jaar op te lossen. Bij een uitstoot van meer dan 1 miljoen deeltjes krijgt de wagen een rode kaart en moet de eigenaar de filter laten repareren of vervangen én zich binnen de 14 dagen aanbieden voor een herkeuring.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!