Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Namen. Ideaal in tijden van social distancing.
Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen die nog niet ten prooi zijn gevallen van het massatoerisme. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Namen.
De hoofdstad van de aardbei
België heeft zijn eigen ‘Strawberry Fields’, schreef de New York Times ooit. De krant verwijst naar Wépion nabij Dinant, een dorp waar onder meer het Museum van de Aardbei gevestigd is. Voor de liefhebbers van gin: The Blackbird’s Gin is een Naamse gin met een subtiele hint van aardbeien uit het genoemde dorp.

600 km klimroutes voor alle niveaus
Opmerking vooraf: om toegang te hebben tot de rotsen van Freÿr moet je lid zijn van een klimclub of je laten begeleiden door een gids die jouw toegang regelt. Als het echte klimmen te overweldigend is of jou afschrikt, kan je de nabijgelegen via ferrata proberen. Vie ferrate zijn klimroutes op basis van permanente stalen haken en kabels.
De geur van sinaasappelbomen
Aan kastelen geen gebrek in de provincie Namen, maar een van de meest bijzondere is en blijft het Kasteel van Freÿr, het voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin. Die geur? Dat zijn sinaasappelbomen, sommige ruim 350 jaar oud. De tuinen in de stijl van landschapsarchitect Le Nôtre zijn de uitgelezen plek om tot rust te komen en met gesloten ogen terug te keren in de tijd.
Het mooiste deel van de Maasfietsroute
De volledige fietsroute is bijna 1.000 km lang en start bij de bron in Frankrijk om te eindigen aan de Noordzee. Kenners zullen het bevestigen: het spectaculairste deel loopt dwars door de Ardennen. Volg de RAVeL vanaf Dinant en geniet met volle teugen.
Verrassend veelzijdig: Samber-Orneau
Regio Samber-Orneau ligt in het noordwesten van de provincie en strekt zich uit over vijf gemeenten: Floreffe, Gembloux, Jemeppe-sur-Sambre, Sambreville en Sombreffe. Het toeristisch aanbod is overweldigend: abdijen, grotten, musea, kastelen, kasteelhoeven, noem maar op. Absolute must-sees qua erfgoed zijn de Abdij van Floreffe, het Belfort en de Abdij van Gembloux, het feodaal kasteel van Sombreffe en de grot van de Mens van Spy.
Tweedaags avontuur aan de Lesse
Het principe is eenvoudig: je volgt de Lesse te voet stroomopwaarts en keert per kajak weer terug naar je vertrekpunt. De lus is zo’n 40 km lang en is met zijn hoogteverschillen best wel pittig. Het is kortom een écht avontuur, niet in het minst omwille van de watervalletjes op de terugweg. Een overnachting op de oevers van de Lesse maakt de ervaring compleet.

De mooiste dorpen van Wallonië
Ze bestaan nog, die kleine karaktervolle dorpjes ver weg van alle hectiek. De vzw ‘De Mooiste Dorpen van Wallonië’ vond inspiratie bij het gelijkaardige initiatief in Frankrijk. De authentieke dorpjes liggen verspreid over heel Wallonië, maar dit zijn de uitverkoren plekjes in de provincie Namen: Celles, Chardeneux, Crupet, Fagnolle, Falaën, Gros-Fays, Lafôret, Mozet, Sosoye, Soulme, Thon-Samson en Vierves-sur-Viroin.
Eveneens leuk om te doen!
- Zo’n 500 meter van de 7 km onderaardse gangen onder de Citadel van Namen zijn gerestaureerd en kan je bezoeken.
- Han-sur-Lesse met zijn bekende grotten, wildpark en omliggende bossen.
- Maak in Onoz kennis met de Homo Spyensis, onze eigenste Neanderthaler.
- De wondere wereld van de stalagmieten en stalactieten in de Grotten van Floreffe.
- Het Backpackers’ Camp aan de oevers van de Semois nabij Mouvaize.
- Het kasteel van Mielmont, een slottoren uit de 12de eeuw, kijkt uit over de Orneauvallei.
- Op stap met een valkenier in de uilentuin in Graide.
- Het stoomtreinmuseum in Mariembourg met zijn locomotieven en ander spoorwegmaterieel.
- Een dagje ontspannen op en aan het water in de Jardins d’O in Nismes.
- Huur een fiets en ga fietsen in de bosrijke omgeving van Hastière aan de Maas.
- Start in Ciney en ontdek de zeven dorpen in de Vallées des Saveurs.
- Voer voor je sociale media: het Kasteel van Walzin.
- De Chemin de Fer du Bocq, een toeristentrein op de oude ‘lijn van Luxemburg’. Opgelet: er zijn infastructuurwerken voorzien in 2024; de trein rijdt op een beperkt traject.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.