De Twingo was al een ideale stadswagen. De nieuwe elektrische aandrijving voegt daar een extra dimensie aan toe en bewijst dat elektriciteit perfect is voor stedelijke omgevingen.
Met zijn compacte formaat en fantastisch kleine draaicirkel was de Twingo al een ideale wagen voor in de stad. De nieuwe elektrische aandrijving voegt daar een extra dimensie aan toe en bewijst dat elektriciteit bij uitstek geschikt is in stedelijke omgevingen.

De essentie
De Twingo is ondertussen vijf jaar op de markt. Tijd dus voor de traditionele update. Renault maakt van de gelegenheid gebruik om uitstootvrij te gaan. Dat betekent dat onder de koffer (waar zich ook de benzinemotor bevond) een elektromotor komt te liggen met 82 pk en 160 Nm. Voor de energie zorgt een batterijenpakket van 22 kWh. Dat levert volgens de WLTP-normen een gemiddeld rijbereik op van 190 km, of zelfs 225 km als je de Eco-knop indrukt. Wie bovendien enkel in de stad rijdt, kan het 270 km uitzingen op één lading. Aan een krachtige lader kan je op 30 minuten tijd 80 km rijbereik 'bijtanken'. Thuis kan je de Twingo in 15 uur volledig opladen via een standaardstopcontact of in 4 uur als je over een wallbox beschikt. Kies je voor 3-fasig opladen bij 32 ampère, dan gaat het nog een stuk sneller. Meer dan voldoende met andere woorden. Deze wagen is immers bedoeld voor gebruik in de stad.

Het segment
Om voldoende winst te kunnen maken, produceren de meeste constructeurs hun elektrische modellen vooral in de duurdere segmenten. Bij de kleine stadswagens was er tot voor kort dan ook weinig beweging te bespeuren. Maar daar komt nu verandering in. Naast de Twingo (en natuurlijk ook de ZOE van Renault) zijn er namelijk de Skoda Citigo e iV, de Seat Mii electric, de Honda e, de Smart ForTwo en ForFour en binnenkort ook de Fiat 500e. Tot heel recent konden we ook de VW e-up bij dit groepje rekenen, maar die is onlangs uit de catalogus verdwenen. Van deze Twingo wordt overigens heel wat verwacht. Hij biedt immers niet alleen het grootste rijbereik, maar is ook nog eens het goedkoopst. Maar daarover straks meer.

Wat verandert er?
Op zich niet zo heel veel. Uiterlijk verschilt de Twingo Electric nauwelijks van een andere versie. Geen speciale grille of bijzondere velgen dus. Enkel hier en daar een streepje blauw op het koetswerk (de haast officiële kleur voor elektrische modellen bij heel wat constructeurs). Binnenin is er wel een digitaal instrumentenbord, waarop bijvoorbeeld wordt aangegeven wanneer je elektriciteit verbruikt en wanneer je energie recupereert.
Design
Zoals gezegd lijkt deze Twingo als twee druppels water op het bestaande model. Wat we vijf jaar geleden aanhaalden, geldt vandaag nog steeds. Wij vinden de Twingo een absolute voltreffer. De wagen is prima in proportie, heeft een snoetje waar je vrolijk van wordt en is verkrijgbaar in kleuren die de grijze meute op ons wegennet heerlijk opvrolijken. Niet iedereen lijkt die mening in de praktijk echter te delen. Zoveel Twingo's zie je immers niet rijden op straat. Tenzij daar een andere reden voor is ...
Binnenin
En die reden zit volgens ons vanbinnen. Niet dat de sfeer binnenin onaangenaam is. Integendeel zelfs. Ook hier is alles kleurrijk en vrolijk, en de kwaliteit is wat je van een niet al te dure stadswagen mag verwachten. Het probleem van de Twingo is dat hij minder ruim is dan van een Twingo wordt verwacht. Het goede nieuws is dat je met de elektrische versie wel geen ruimte verliest. De motor bevindt zich onder de koffer en de batterijen liggen onder de stoelen, waardoor je niet nog meer plaats kwijt bent. Gelukkig maar, want het probleem zit hem juist bij de koffer en de achterste zitplaatsen die niet geweldig veel ruimte bieden.

Uitrusting
De Twingo is een supercompacte, lichte en betaalbare ministadswagen. Qua uitrusting koester je dan ook geen hoge verwachtingen. Niet dat enkel het minimum verkrijgbaar is, maar de optielijst is zeker niet eindeloos. Belangrijk hier is de uitrusting die verband houdt met de elektrische aandrijving. Zo is het Easy Connect-infotainmentsysteem aangepast aan deze versie. Naast de klassieke geconnecteerde mogelijkheden krijg je bijvoorbeeld op de kaart van je gps het rijbereik te zien op basis van de batterijlading.
Het opladen kan je overigens beheren via de smartphone-app My Renault. Zo is er de mogelijkheid om het begin en het einde van de laadbeurt in te stellen, de geschiedenis van de laadbeurten op te slaan enzovoort. De interessantste functie is de mogelijkheid om via de app het interieur vooraf te koelen of te verwarmen terwijl de Twingo aan het laden is. Dat biedt een dubbel voordeel. Ten eerste is het behaaglijk in de wagen zodra je instapt. En ten tweede komt de energie daarvoor niet uit je batterijen, maar uit het stopcontact. Geen impact op je rijbereik met andere woorden, en dat kan toch vlug zo’n 10 à 20 km schelen wanneer het buiten heel koud of ontzettend heet is.

Onder de motorkap
De motor van de Twingo Electric is afgeleid van een aandrijving die zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft: die van de ZOE. Zoals gezegd krijg je een vermogen van 82 pk en 160 Nm koppel. Even tussendoor voor de kenners: nee, dit is niet dezelfde motor als in de Smart. De Renault Twingo en de Smart ForFour staan wel op dezelfde technische basis. Maar de Franse constructeur benadrukt dat de motor en de batterijen verschillen van die van Smart, dat eigen oplossingen gebruikt. De Smart heeft een batterijpakket van 17,6 kWh, tegenover 22 kWh voor de Twingo.

Onderweg
In de stad is de Twingo Electric een echt pareltje. De ongelooflijke wendbaarheid wordt perfect aangevuld door de zachte werking in alle stilte. Nu ja, 'stilte'. Bijna dan toch. Zoals op elke elektrische wagen hoor je bij lage snelheden immers een wat futuristisch geluid dat bedoeld is om voetgangers te waarschuwen dat je eraan komt. In de Twingo kan je zelfs kiezen tussen twee verschillende geluiden. Een daarvan is echter goed hoorbaar binnen in de wagen, wat vrij storend kan overkomen. Los daarvan is rijden met deze wagen in een stedelijke omgeving echt een manier om je stress te beperken. Je hoeft immers niet te schakelen en wurmt je makkelijk in het kleinste gaatje.
Die wendbaarheid is nog leuker in de voorsteden, waar je vaak wegen hebt die al wat meer kronkelen. Daar is de Twingo niet alleen aangenaam, maar zelfs regelrecht fun! Dat komt natuurlijk doordat de elektromotor meteen power biedt bij het hernemen. Ook de batterijen, die het zwaartepunt van de Twingo verlagen, verbeteren zijn weggedrag. Nee, je hoeft geen GTI-prestaties te verwachten, maar er valt best wat plezier te beleven aan dit karretje!

Verbruik
Op dat vlak heeft de Twingo Electric ons echt verbaasd. Zoals je zonet kon lezen, hebben we niet de hele testrit in een gezapig tempo afgelegd. Zowat de helft van de tijd hebben we de Twingo eigenlijk de sporen gegeven. Ondanks dat haast sportieve (en dus onzuinige) gedrag haalden we een rijbereik van 180 km ... zonder de Eco-modus in te schakelen! Voor een rustige bestuurder lijkt de officiële autonomie van 190 km ons dan ook heel makkelijk haalbaar. Wat het eigenlijke verbruik betreft, kwamen we uit op gemiddeld 12 kWh/100 km, wat beter is dan de officiële cijfers van Renault. Dat is pas energie-efficiënt.
Dankzij de hoogwaardige interne lader die zich aanpast aan de ontvangen wisselstroom, kan je één- of driefasig laden (2 tot 22 kW). Met een eenfasige wallbox van 7,4 kW moet je rekenen op een laadtijd van vier uur. Met een driefasig systeem van 22 kW volstaat een uurtje! We geven ook nog mee dat de Twingo niet geschikt is voor snelladers (gelijkstroom). Maar omdat het echt om een stadswagen gaat, is dat volgens ons geen probleem.
Budget
Voor de eerdergenoemde concurrenten moet je zo’n 23 à 24.000 euro neertellen. De Twingo is echter de eerste elektrische wagen die onder de symbolische grens van 20.000 euro duikt. Dat is uiteraard de basisprijs, en voor een versie met wat meer comfort zal je weer boven die drempel zitten. Maar dit duidelijke signaal geeft aan dat het misschien tijd is om de spong te wagen voor wie nog aarzelt om elektrisch te gaan.
Conclusie
Deze Twingo is niet alleen als stadswagen, maar ook als elektrisch model een voorbeeld. Het is immers vooral in de stad dat je opnieuw wil kunnen ademen. Voor een auto die meestal als tweede wagen gebruikt zal worden, zijn het rijbereik noch de prijs een echt obstakel. Tijd dus om de stap te zetten?
Technische fiche
Renault Twingo Electric
- Motor: elektrisch; 82 pk - 160 Nm
- Aandrijving: op de achterwielen
- Versnellingsbak: automaat, 1 versnelling
- L/b/h (mm): 3.615/1.646/1.557
- Leeggewicht (kg): 1.186
- Koffervolume (l): 188 - 980
- Batterijen (kWh): 22
- Gem. verbruik (kWh/100 km): 16
- CO2-uitstoot (g/km): 0
- Elektrisch rijbereik (km): 190
- 0 tot 100 km/u (sec.): 12,9
- Topsnelheid (km/u): 135
- Prijs (€): 19.750
Troeven
- Leuker dan een Twingo benzine
- Nuttige elektrificatie
- Realistisch theoretisch rijbereik
- Zeer interessant geprijsd
Minpunten
- Binnenruimte achterin, koffer
- Geen opbergruimte voor kabels
- Benadeeld door gebrekkige laadinfrastructuur
- Harde kunststoffen
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.