De remmen van je fiets afstellen is essentieel om jouw veiligheid en die van andere weggebruikers te garanderen. Zo doe je het, in 6 stappen.
Goed functionerende fietsremmen zijn essentieel voor je eigen veiligheid én die van andere weggebruikers. Dus zorg ervoor dat je remmen perfect afgesteld zijn en reageren zoals het hoort.
Hieronder vind je in detail de 6 stappen van de video
1. Lokaliseer de remkabelstelbout
De snelste manier om de remmen af te stellen, is door de remkabelstelbout te verzetten.

2. Draai de stelbout aan om de remmen af te stellen
Als je merkt dat de rem wat te los zit, draai dan de stelbout verder van de remhendel af. Zo span je automatisch de remkabel en de remmen aan.

3. Blokkeer de stelmoer
Om de positie van de bout vast te zetten, span je de stelmoer tegen de remhendel terug aan.

4. Controleer de regelafstand
Hoe stel je de remmen af? Door de afstand tussen de stelbout en de remhendel te vergroten, wordt de remkabel strakker aangespannen. Vervolgens doe je hetzelfde met de andere rem.

5. Check de staat van de kabel en smeer hem in
Dit heeft niet meteen te maken met het afstellen van je remmen, maar je kan van de gelegenheid gebruik maken om ook het volgende te controleren:
- De staat van de kabel
- De rubberen balg
- De zogenaamde “remelleboog” (het gebogen deel van de kabelmantel)
- De smering. Je kan de kabel in zijn omhulsel smeren; een paar druppeltjes fijne olie zijn voldoende.

6. Probeer de remmen voor je gaat fietsen
Beoordeel het resultaat voor je echt gaat fietsen en stel de remmen zo nodig bij tot ze perfect werken en het remmen comfortabel aanvoelt. Daarna ben je klaar om in het zadel te klimmen.

Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s.
Pech onderweg met je remmen?
Stap met een gerust gevoel op je fiets. Dankzij de Touring Bike fietsbijstand geniet je 24 uur op 24, zeven dagen op zeven overal in België van bijstand voor je fiets of e-bike, zelfs voor je voordeur.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.