Wie deze zomer met de auto op vakantie gaat in of door Frankrijk houdt best rekening met enkele wijzigingen op vlak van tol en milieuvignetten. Wij gidsen je door de nieuwigheden en tonen je hoe je boetes vermijdt.
Laten we beginnen met de zogeheten péage of tol op de Franse autosnelwegen. Die kan je op de meeste trajecten nog steeds betalen aan de tolpoortjes, met cash of bankkaart. Veel handiger is echter een tolbadge die gekoppeld is aan je nummerplaat.
Die bespaart je stress, tijd én mogelijk zelfs een boete. Op enkele autosnelwegen in Frankrijk staan er namelijk geen tolpoortjes meer en scannen camera’s automatisch de nummerplaten van doorrijdende auto’s. Dit zogenaamde Freeflow systeem is al in werking op de A79 in de departementen Saône-et-Loire en Allier (centraal Frankrijk).

Maak je gebruik van een tolbadge, dan gebeurt de afrekening automatisch. Heb je geen tolbadge aan boord, dan moet je zelf initiatief nemen door
- te stoppen op een van de snelwegparkings langs de A79 en te betalen aan de betaalautomaat
- online je nummerplaat door te geven of je gereden traject online te betalen
Ons advies? Bestel op voorhand een tolbadge via deze weg en je hoeft er niet meer aan te denken onderweg. Wil je alles over tol in Frankrijk nog eens rustig nalezen en de prijzen van de verschillende trajecten kennen, dan verwijzen we je graag naar onze infopagina over tol in Frankrijk.
Milieusticker verplicht?
Net zoals veel andere Europese landen heeft Frankrijk lage emissiezones ingevoerd. De Franse lokale overheden kunnen een permanente (Zones à faibles émissions mobilité (ZFE-m) of tijdelijke milieuzone instellen (Zones de protection de l'air, kortweg ZPA).

De tijdelijke zones treden pas in werking bij een smogalarm (pic de pollution). Waar die zich bevinden en welke gevolgen dat voor jouw voertuig heeft kan je nalezen op onze infopagina over milieuzones en vignetten in Frankrijk.
We geven je hier echter al mee dat je maar beter een Crit’air sticker bestelt voor je wagen. Ook al is die recent en milieuvriendelijk. In steeds meer steden in Frankrijk is zo’n sticker verplicht en krijg je boetes als die niet op je voorruit kleeft.
Het goede nieuws is dat de sticker slechts 4,61 euro kost en bij je thuis wordt geleverd. je moet de sticker wel online bestellen op een officiële website van de Franse overheid die jammer genoeg nog geen Nederlandstalige versie heeft.
We hebben echter een online stappenplan voor jullie uitgewerkt waarmee je aan de slag kan gaan, nog voor je op vakantie vertrekt. In het ideale geval bestel je de sticker minstens twee weken voor vertrek naar Frankrijk.
Te laat? Weet dan dat je 24 uur nadat je jouw bestelling geplaatst hebt, een mail krijgt met een elektronische factuur (pdf) en onderaan een afbeelding van het door jou bestelde vignet en de nummerplaat van uw voertuig. Print deze afbeelding af knip het strookje af en leg deze op je dashboard. Je kan dit meteen gebruiken als tussentijds bewijs.
Tot slot nog dit: niet enkel boetes op tolwegen of in milieuzones kunnen je autovakantie in Frankrijk flink vergallen. Ook pech onderweg kan je overkomen. Ga daarom gerust op weg met een van onze bijstandsformules. Fijne vakantie!
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.