Een lekke band komt zelden voor. Maar als het toch gebeurt, is het dikwijls op het slechtst denkbare moment. Zo herstel je zelf een lekke band, in 6 stappen.
Het komt gelukkig niet zo vaak voor dat je lek rijdt met de wagen. Maar als het toch gebeurt, is het heel dikwijls op het slechtst denkbare moment. Ben je gehaast? Een beetje een doe-het-zelver? Heb je geen reserveband? Maak je geen zorgen; in 6 stappen laat onze pechverhelper je zien hoe je die lekke band moet repareren.
In onderstaande video kom je te weten hoe je zelf een lekke band herstelt.
Een woordje uitleg vooraleer we aan deze tutorial beginnen. Waar we vandaag mee te maken hebben, is een “klein” lek. Dit betekent dat de band niet al te veel beschadigd is en dat het lek beperkt blijft tot een kleine oppervlakte.
Als de band meer dan een paar centimeter “gescheurd” is, heeft het geen zin om welk product dan ook te injecteren. Dat product zal immers gewoon uit de band ontsnappen zonder dat het lek gedicht kan worden.
Met andere woorden, in dat geval zal je de pechverhelpers van Touring moeten bellen om je uit de nood te helpen.
1. Gebruik de bandenreparatieset
Is jouw auto niet uitgerust met een reservewiel, dan kan je in geval van een lekke band een reparatieset gebruiken. Die bestaat uit twee delen: een compressor en reparatievloeistof.

2. Zoek uit wat de lekke band veroorzaakt heeft
Als het gaat om een spijker of een schroef, laat die dan in de band zitten. Dit soort reparatieset biedt immers maar een tijdelijke oplossing.

3. Sluit de compressor aan
Sluit de compressor aan op de sigarettenaansteker (12 volt) van de auto. Plaats de bus met de reparatievloeistof op de compressor. Vervolgens schroef je de slang op het ventiel van de lekke band.

Er bestaat ook een andere oplossing, afhankelijk van het materiaal dat door de autofabrikant geleverd wordt. In dat geval doe je het volgende:
- Verwijder de verende zuiger, zodat de lucht uit de band kan ontsnappen. Bij de autoreparatieset wordt hiervoor een kleine speciale sleutel geleverd.
- Vervolgens breng je het product in door de fles met reparatievloeistof ondersteboven te draaien.
- Als de fles leeg is, plaats je de verende zuiger terug.
- Vervolgens schroef je de compressorslang op het ventiel van de lekke band.
- De rest van de herstelling verloopt op dezelfde manier ...
4. Zet de compressor aan
Zet de compressor aan en hou de bandenspanning constant in de gaten. De aanbevolen bandenspanning voor je auto vind je meestal op de zijkant van het bestuurdersportier, in de tankvulklep of in de gebruikershandleiding.

5. Zet de compressor weer uit
Stop de compressor wanneer de aanbevolen bandenspanning bereikt is. Maak de verbindingsslang los en draai het ventieldopje terug op de band. De lekke band is nu (tijdelijk) gerepareerd en je kan weer verder rijden.

6. Het alternatief: antibandenlekspray
Als je geen reparatiekit hebt, kan je je band ook herstellen met een reparatiespray, ook wel “antibandenlekspray” genoemd. Dit soort spray wordt verkocht in alle speciaalzaken en doe-het-zelfwinkels.
Opgepast, handel niet overhaast en lees aandachtig de instructies op de spuitbus.
Spuit het product uit de spuitbus volledig in de band tot er een stabiele druk bereikt wordt. Mogelijk zal je de band verder moeten oppompen met een compressor.
Ga snel naar de garage
Na deze noodreparatie kan je weer de baan op. Maar wacht niet te lang om naar de dichtstbijzijnde garage of het dichtstbijzijnde bandencentrum te gaan.

Mechanische problemen? Bel ons!
Heb je toch een probleem? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring. Eén nummer: 078 178 178. Goede reis!

Zin om zelf nog meer onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan je auto of je fiets? Bekijk dan zeker onze andere doe het zelf videos, in een paar eenvoudige stappen.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.