Image

Moet een bedrijf per se laadpalen plaatsen? En zo ja: waar precies? Op kantoor, bij de medewerkers thuis of beide?

Net op het moment dat heel wat bedrijven hun wagenpark elektrificeren, worden ze geconfronteerd met stijgende energieprijzen. Zonnepanelen, bufferbatterijen, laden bij de werknemers thuis: wat zijn de mogelijkheden om de kosten binnen de perken te houden? Een overzicht.




Elektrische wagens moeten opgeladen worden, daar kan je niet onderuit. Maar moet je per se ook laadpalen plaatsen? En zo ja: waar precies? Op kantoor, bij de medewerkers thuis of beide? Het zijn vragen waar heel wat bedrijven mee worstelen op een moment dat energie een steeds nijpendere kwestie wordt.


Laadinfrastructuur bij bedrijven

Volgens recent onderzoek van link2fleet en Mobia bij 250 Belgische wagenparkbeheerders hebben de meeste ondernemingen al geïnvesteerd in laadinfrastructuur op de bedrijfssite zelf. Dat geldt momenteel voor bijna 73% van de bedrijven, terwijl het cijfer in hetzelfde onderzoek eind 2020 maar 49% bedroeg.

Bron: Company Car Report 2022, van link2fleet & Mobia


Het klopt dat de werkplek vaak de beste locatie is om een wagen op te laden. Voor heel wat werknemers is thuisladen immers geen evidentie (zie verder). Ondernemingen betalen in veel gevallen ook minder voor hun elektriciteit dan particulieren, en laden bij een publiek laadpunt is vaak erg duur. Bovendien is de plaatsing van laadinfrastructuur voor bedrijven tot 1 april 2023 voor 200% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat de laadpalen ‘semipubliek’ zijn, wat betekent dat ze op bepaalde momenten openbaar gebruikt kunnen worden.

Het is dan ook logisch dat laadpalen momenteel als paddenstoelen uit de grond schieten op de parkings van bedrijven.


Laden met behulp van zonnepanelen?

De stroomvoorziening van de onderneming moet al die wagens die tegelijk staan op te laden, natuurlijk wel aankunnen. Bovendien wordt er geladen tijdens de kantooruren, wanneer ook tal van andere installaties en machines energie verbruiken.

In dat opzicht is het zeker geen slecht idee om de laadinfrastructuur te koppelen aan een installatie van zonnepanelen. Het is immers zo dat de wagens op de parking opgeladen worden op de momenten met de meeste zonneschijn. Wie over zonnepanelen beschikt, kan dan maximaal van die energieproductie gebruikmaken om wagens op te laden en op die manier flink besparen op de energiekosten.

Er bestaan trouwens ook oplossingen om het gebruik van de laadpalen te optimaliseren op basis van de zonnepanelen van de onderneming. Dat is bijvoorbeeld wat het Neofleet-systeem doet, een product van de Belgische onderneming Netika.

Wat het gebruik van bufferbatterijen betreft, een oplossing die eveneens steeds vaker wordt geopperd, blijft de relevantie voor ondernemingen eerder beperkt. Het principe van dergelijke batterijen bestaat erin om de door zonnepanelen geproduceerde energie op te slaan, om ze achteraf te gebruiken voor uiteenlopende apparaten, waaronder ook laadpalen. Als de wagens op de parking echter vooral overdag worden opgeladen, heeft zo'n batterij geen zin.


Thuisladen sterk in de lift

Na laden op het werk is thuisladen de beste optie. Niet in het minst omdat werknemers vandaag veel meer telewerken en dus minder vaak naar kantoor komen. Als ze thuis over een laadinstallatie beschikken, hoeven ze bovendien minder vaak gebruik te maken van dure snelladers.

De Belgische bedrijven hebben dat duidelijk goed begrepen, want de voorbije maanden hebben ze massaal geïnvesteerd in infrastructuur bij hun werknemers thuis. Dat blijkt ook uit de resultaten van de enquête ‘Company Car Report’ van link2fleet en Mobia. In 2019 was nog 31% van de bevraagde bedrijven niet van plan om laadinfrastructuur te plaatsen bij werknemers thuis. Vandaag is dat cijfer echter gedaald tot 13%. Omgekeerd is het aantal ondernemingen dat al heeft geïnvesteerd in laadinfrastructuur bij medewerkers, gestegen van 14% in 2019 tot 56% vandaag.

Bron: Company Car Report 2022, van link2fleet & Mobia

Werknemers die in een appartement of een rijwoning wonen, beschikken echter vaak niet over de mogelijkheid om thuis laadinfrastructuur te plaatsen. Bovendien is een installatie aan de gevel met een kabel over het voetpad gevaarlijk voor passanten en vaak zelfs gewoon verboden, zoals in Brussel.

Voor die groep werknemers is laden op kantoor dan ook een betere oplossing. In Vlaanderen kunnen burgers met een elektrische wagen of plug-inhybride via het gewestelijke project ‘Paal volgt Wagen’ van minister Lydia Peeters aan de gemeente vragen om een openbare laadpaal te plaatsen binnen een straal van 250 meter van hun woning als er zich nog geen laadpaal in de buurt bevindt. In Wallonië en Brussel bestaat een dergelijke mogelijkheid helaas nog niet.


Opladen in je ondergrondse parking en slimme kabels

Woon je in een appartement en heb je een ondergrondse parkeerplaats in het gebouw? Dan kan je daar een wallbox plaatsen als die gekoppeld is aan een afzonderlijke meter en er geen extra kabels getrokken moeten worden. Anders moet je toestemming vragen aan de raad van mede-eigenaars. Die raad kan de aanvraag echter enkel om technische redenen weigeren.

Heb je een plug-inhybride, dan is een wallbox niet per se nodig. Met de bijgeleverde kabel kan je de wagen immers in een paar uur opladen aan een gewoon stopcontact.

Gebruik je bovendien een slimme kabel, zoals de Nexxtender van Powerdale, dan weet je perfect hoeveel stroom er gebruikt is om de wagen op te laden, wat handig is om de kosten te verrekenen met je werkgever.

recharge véhicule électrique à domicile

Als je zelf een laadinstallatie laat plaatsen, zonder dat je werkgever daarbij betrokken is, is het om dezelfde reden ook belangrijk dat je kiest voor een slim systeem. Vergeet verder niet dat er voor laadinstallaties die geplaatst worden door particulieren tussen 1 september 2021 en 31 december 2022, een belastingvermindering geldt van 45% (met een maximumbedrag van 1.500 euro).

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!