Inhoud
2. Wetgeving winteruitrusting in Polen
1. Tol in Polen
Voor een aantal wegen moet in Polen tol worden betaald. De toltarieven zijn afhankelijk van de tolklasse van je voertuig en van het afgelegde traject op de tolweg. Een aantal snelwegen zijn beheerd door de staat en een aantal door privémaatschappijen.
Staatswegen
Op staatswegen worden de voertuigen ingedeeld in 2 klassen volgens hun maximaal toegelaten gewicht.
- Klasse 1: voertuigen of wagenstellen met een maximaal toegelaten gewicht van 3500 kg.
- Klasse 2: voertuigen of wagenstellen met een maximaal toegelaten gewicht van meer dan 3500kg (ook mobilhomes of wagens met zware caravans)
De staatssnelwegen zijn:
De staatssnelwegen en een aantal andere staatswegen zijn enkel betalend voor de voertuigen van klasse 2. Ze kunnen enkel elektronisch betalen. De volledige lijst van de toltrajecten voor zware voertuigen vind je hier.
Voor lichte voertuigen (klasse 1 ) zijn deze snelwegen gratis.
Wegen beheerd door privé-maatschappijen
De snelwegen beheerd door privé-maatschappijen zijn A1 Gdańsk - Toruń, A2 Świecko - Konin en A4 Katowice - Kraków. De voertuigen zijn in 5 tolklassen ingedeeld. Voor inlichtingen over de tolklassen klik je hier.
De tol kan op verschillende manieren betaald worden:
- cash in zloty's of euro's
- met krediet- en debetkaarten
- elektronisch
Voor de toltarieven op de snelwegen klik je op onderstaande linken:
2. Wetgeving winteruitrusting in Polen
Op wintervakantie in Polen? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.
Winterbanden
Winterbanden zijn niet verplicht maar wel sterk aangeraden in de winter. Schaf je je winterbanden aan dan kies je best voor banden van het type 3PMSF met het sneeuwvloksymbool.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen kunnen enkel gebruikt worden indien de weg besneeuwd is. Hun gebruik kan verplicht worden met verkeersborden. Sneeuwsokken zijn als alternatief voor sneeuwkettingen aanvaard.

Spijkerbanden
Spijkerbanden zijn verboden.

3. Lage Emissiezones
Op dit moment is alleen in Warschau een milieuzone (strefa czystego transportu; SCT) ingesteld. Krakau heeft de invoering van een milieuzone uitgesteld tot 1 juli 2025. Wroclaw (2025/2026) en enkele andere steden bereiden ook een milieuzone voor.
Een milieuzone wordt aangekondigd door een verkeersbord met de tekst Strefa (zone) boven de afbeelding van een groene auto.

Verkeersbord begin -en einde van LEZ
Wat betreft de LEZ zone in Warschau:
- De milieuzone omvat voornamelijk delen van de binnenstad
- Minimum voorwaarden :
- Benzine voertuigen moeten minstens voldoen aan de eur2 norm of mogen niet ouder zijn dan 27 jaar
- Dieselvoertuigen moeten minstens voldoen aan euro 4 of mogen niet ouder zijn dan 19 jaar
- Vanaf 1 januari 2026 worden de normen verstrengd
De lage-emissiezone geldt het hele jaar door, 24 uur per dag
Heb je nog vragen? Als lid van Touring staan onze experten altijd voor u klaar. Ontdek onze toeristische infolijn.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.