Om een oververhitte motor te voorkomen, moet je af en toe het niveau van de koelvloeistof controleren. Een simpele klus, dankzij deze tips en deze video.
Een verbrandingsmotor produceert veel warmte-energie. Om die warmte af te voeren heb je koelvloeistof nodig, waarvan je het peil in de gaten moet houden om oververhitting te voorkomen. Een eenvoudige handeling die onze pechverhelper hier uitlegt.
Hieronder tonen we je in een filmpje hoe je de koelvloeistof bijvult ...
1. Neem een paar voorzorgsmaatregelen
Om het koelvloeistofpeil te controleren, moet je eerst nagaan of de motor koud is of op zijn minst een paar minuten niet gedraaid heeft, omdat je anders kans maakt op brandwonden. Je zal trouwens zien dat er op de radiator en/of op het expansievat een sticker kleeft die je waarschuwt voor dit gevaar.

2. Ontgrendel de motorkap
De hendel om de motorkap te ontgrendelen bevindt zich bij het bestuurdersportier (linksonder) of onder de stuurkolom. Ontgrendel het veiligheidsmechanisme net onder de motorkap en zet de motorkap volledig open.

3. Lokaliseer het koelvloeistofreservoir
Zoek het reservoir (ook wel expansievat genoemd) waarin de koelvloeistof zich bevindt. Het is gemaakt van doorschijnend plastic en is herkenbaar aan het icoontje met een thermometer en/of “golvend” water.

4. Dop losschroeven en indien nodig vloeistof bijvullen
Schroef de dop los met de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen (zie stap 1) en vul de koelvloeistof zo nodig bij tot aan het maximum niveau. Let op dat je dat niveau niet overschrijdt! Dat kan immers de druk op het systeem verhogen wanneer de motor heet is, en zo het risico op een lek of op panne vergroten.

5. Dop terug vastschroeven
Je kan de dop nu terug vastdraaien. Doe dit met voldoende kracht en zorg ervoor dat hij weer goed op zijn plaats zit (en niet “scheef”), zodat het systeem waterdicht is.

6. Sluit de motorkap
Zo, “operatie koelstofpeil” zit er zo goed als op. Al wat je nu nog moet doen, is de motorkap dichtdoen. Je motor kan weer normaal draaien, en jij kan weer zonder zorgen de baan op.

Mechanische problemen? Bel ons!
Heb je problemen? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring. Zeker als je motor oververhit is. Eén nummer: 078 178 178. Goede reis!

Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s.
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.