Gemiddeld duurt het 27 minuten (*) om 10 km af te leggen in Brussel, de Belgische stad met het grootste fileprobleem, vóór Leuven, Luik en Antwerpen. Op wereldniveau staat onze hoofdstad daarmee op de tiende plaats, en op Europees niveau zelfs op de vierde. Files helemaal vermijden is dan ook niet evident, maar er bestaan wel oplossingen die een handje helpen …

Je rijtijden aanpassen
Dit is uiteraard geen wonderoplossing. Bij professionele, sociale en gezinsverplaatsingen kan je immers niet altijd kiezen wanneer je vertrekt. Weten op welke momenten de drukte en de files het grootst zijn, kan echter wel degelijk helpen om je verplaatsingen slimmer te plannen. Zo'n vijftien à twintig jaar geleden waren maandag en vrijdag het drukst, terwijl dat vandaag dinsdag en donderdag zijn. 's Avonds is het bovendien drukker dan 's ochtends.
Benoît Godart van verkeersinstituut Vias: "We hebben hierover een studie gedaan gebaseerd op de gps-gegevens van duizenden voertuigen. Hieruit blijkt dat het verkeer het drukst is op donderdag. De vertraging bedraagt dan 16,19% over heel de dag. Op dinsdag, de op één na drukste dag, is dat 15,47%." Kan je je rijtijden kiezen? Dan is het een goed idee om kort voor de middag te vertrekken, op maandag en op vrijdag.
Navigatiehulpmiddelen
Navigatiehulpmiddelen zijn vandaag een echte must en staan ondertussen ook op vrijwel alle smartphones geïnstalleerd. Een van de meest gebruikte apps is Waze. Het programma is gratis, handig en biedt heel wat mogelijkheden. Bovendien beschikt Waze over een enorme community van bestuurders die zich hebben ingeschreven op het platform. Hierdoor is de informatie van de app over rijtijden, obstakels/ongevallen en alternatieve routes bijzonder nauwkeurig.
We geven je graag ook een tip als je deze (of een andere) app gebruikt: vernieuw regelmatig even de kaart om na te gaan of er na je vertrek geen nieuwe problemen zijn opgedoken, zoals files of ongevallen.

Neem geen risico's om tijd te winnen
Heel wat buurtbewoners klagen over druk verkeer in hun wijk, vooral tijdens de piekuren. Vaak hangt dat samen met alternatieve routes voorgesteld door navigatiehulpmiddelen. Hierdoor passen nogal wat gemeentes hun circulatieplannen aan door rijrichtingen om te keren of camera's te plaatsen in straten waar doorgaand verkeer op bepaalde momenten verboden is (bijvoorbeeld: 'uitgezonderd bewoners van 8 tot 10 u'). Wie de regels niet respecteert, mag een boete verwachten.
Vaak worden snelwegparkings ook gebruikt als alternatieve route om enkele honderden meters te winnen. Door de toenemende politiecontroles wordt de kans op een boete echter steeds groter, terwijl je tijdswinst maar luttele seconden bedraagt ...
Multimodaliteit
Heel wat automobilisten rijden ondanks alles graag met de wagen. Files zijn echter voor niemand leuk. Multimodale oplossingen zijn dan ook vaak een slimme keuze. Leg bijvoorbeeld een plooifiets of een step in de koffer om die laatste paar kilometers stressvrij af te leggen. Of parkeer op een van de vele parkings aan de rand van de steden.
Ga daarna te voet of neem de fiets, de trein, de tram, de bus of de metro om de files te vermijden. Zin om het uit te proberen? Lees dan het stukje hieronder over onze slimme planner!

Onze slimme routeplanner

Touring biedt je al geruime tijd een routeplanner die in real time rekening houdt met het verkeer. Bovendien is de tool bijzonder handig voor elektrische wagens, om 'kilometerstress' te vermijden.
Daarmee bedoelen we de angst om door externe omstandigheden een rit niet te kunnen afleggen met de beschikbare batterijcapaciteit. Denk daarbij aan files, slecht weer of lange wachttijden aan de laadpalen. Om hier een oplossing voor te bieden geeft de planner aan waar je als bestuurder halt kan houden en of de laadpalen beschikbaar zijn.
Ritsen en reddingsstroken
Beland je toch in de file? Hou dan rekening met enkele hoffelijkheidsregels, zoals correct ritsen op plaatsen waar twee rijstroken samenkomen.
Daarnaast ben je sinds twee jaar bij vertragingen en files wettelijk verplicht om in het midden van de weg plaats vrij te houden voor de reddingsdiensten op wegen met minstens twee rijstroken in de richting die je volgt. Ook voor motorrijders wordt de weg op die manier een stuk veiliger. Vermijd tot slot om voortdurend van rijstrook te veranderen. Het levert immers weinig op en is bovendien gevaarlijk. Met een beetje burgerzin en wat gezond verstand kom je al een heel eind!
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.