Zin in een fietstrip langs de Belgische kust? Maak er een meerdaagse van en rijd de hele kustlijn af.
Onze hele kustlijn afrijden per fiets? Een fluitje van een cent voor wie ‘goeie benen’ heeft … of geholpen wordt door een batterij. Trouwens, elektrisch fietsen is wel degelijk sporten en bijgevolg bevorderlijk voor je conditie. En ook de verkwikkende zeelucht is heilzaam, dus waar wacht je nog op?
Bekijk al onze wandel- en fietsroutes in België.
Fietsen aan de kust is een populaire tijdsbesteding en door de komst van de elektrische fiets beperken we ons niet langer tot bescheiden lusjes. Wie de komende weken sowieso van plan is om de kust op te zoeken, zal er wellicht met de fiets op uit trekken of kan het minstens overwegen. Geen fietsdrager op je auto? Je kan in elke kustgemeente een fiets huren, al dan niet elektrisch. Geen ervaring? Geen nood: het traject is vlak, al dienen we er eerlijkheidshalve aan toe te voegen dat je op sommige plekken de wind stevig van voor kan krijgen. Of in de rug natuurlijk.

Wij rijden voor deze tocht van noord naar zuid, meer bepaald van Knokke naar De Panne. We hebben een route uitgestippeld langs de bestaande fietsknooppunten, maar je kan ook zonder die aanknopingspunten op stap. Je hoeft namelijk maar de kustlijn te volgen, want overal zijn fietspaden voorzien waarop het veilig fietsen is. Opgelet: onze route loopt hier en daar dwars door kust-gemeenten, wat het fietsen tijdens drukke dagen af en toe iets minder comfortabel maakt. Maar we fietsen niet voor niks dwars door bepaalde wijken, want naast de verkwikkende zeelucht opsnuiven willen we onderweg ook wat leuke plekken laten zien, al was het maar een terrasje waar je heel even de kuiten kan laten rusten.
Fietsen langs ons traject
We starten aan het bezoekerscentrum van het Zwin, een topbestemming voor de natuurliefhebber in ons. Ga eens kijken in het bezoekerscentrum en pik eventueel een tentoonstelling mee, want het Zwin Natuur Park biedt veel meer dan wandelingen in de Zwinvlakte.
Maar wij gaan fietsen en trekken van hieruit naar de kust. We vermijden de drukke Kustlaan en zoeken pas ter hoogte van het Albertstrand aansluiting met het strand. We trappen door Duinbergen en Heist-aan-Zee en trotseren vervolgens de zeehaven van Zeebrugge. Het havencomplex is een indrukwekkende verschijning voor wie van grote schepen houdt, maar de doortocht duurt niet lang als je vooral de wind in de haren wil voelen.

In Blankenberge kan je verder langs de zeedijk, maar op drukke dagen is dat geen aanrader, ook al loopt er een rijbaan parallel met de dijk (opgelet: de wandelweg is voor voetgangers!). Wij kiezen daarom voor een ommetje door de gemeente en een passage langs de jachthaven om vervolgens langs de duinen naar Wenduine te fietsen.
In Wenduine passeren we langs de op één na hoogste duin van onze kust (Spioenkop) en we verlaten de gemeente om een stukje langs de Duinbossen te fietsen tot in De Haan. Ook daar mijden we de strook langs het strand, maar nemen we de Driftweg naar Bredene waar we opnieuw dichter bij het strand gaan fietsen.
We lassen iets verderop een korte adempauze in ter hoogte van Fort Napoleon in Oostende en laten vervolgens de benen rusten aan boord van de gratis overzetboot die de Visserskaai met de Oosteroever verbindt.

Na de overtocht kiezen we ervoor om langs de dijk te fietsen, want op dat traject kom je zowel het casino tegen als de indrukwekkende Koninklijke Gaanderijen. Ook richting Mariakerke blijven we dicht bij het strand om vervolgens in Raversijde langs de restanten van de Atlantikwall te fietsen.

We houden vol, rijden langs de kust verder tot voorbij Middelkerke en nemen pas in Westende weer afscheid van het strand. Opgelet: op de strook tussen Mariakerke en Westende heeft de wind het voor het zeggen. Dat wil zeggen: ofwel stevig trappen, ofwel meezeilen met de wind in de rug. Dat de wind hier vrij spel heeft, betekent helaas ook dat er zand op het fietspad kan liggen. Opletten dus dat je niet uitglijdt!
Volgende passage: Lombardsijde en dan met een overzetboot naar Nieuwpoort. Een keer voorbij Nieuwpoort komt de eindmeet in zicht. Maar vergis je niet: in Oostduinkerke-Bad, Koksijde en Sint-Idesbald valt veel te zien als je niet de intentie hebt om in één ruk van noord naar zuid te koersen.
En retour?
Als je uiteindelijk in De Panne aankomt, heb je zo’n 74 kilometer in de benen. Met een gemiddelde elektrische fiets is dat (nipt) haalbaar, maar helemaal terugfietsen naar het beginpunt zit er voor de meesten wellicht niet in. Twee opties: een extra batterij meenemen of met de tram terug naar start. Weet in dat geval dat je fiets maximaal een uur mee op de kusttram mag. Kostprijs: 2 euro bovenop je ticket. Maar opgelet: je mag je fiets enkel meenemen als er plaats is en doorgaans worden er maar 2 of 3 fietsen per tramstel toegelaten. Kortom, vermijd de (drukke) weekends als je van plan bent om een deel van het traject met de kusttram af te leggen.
Bezienswaardigheden onderweg
Wat de bezienswaardigheden onderweg betreft, zou een allesomvattend overzicht ons véél te ver leiden. Als je pauzes inlast, maar nog niet weet wat je precies gaat bezichtigen, raadpleeg dan vooraan in dit artikel het lijstje met inspirerende websites. Als alternatief kan je ad hoc in de toeristische kantoren van de respectieve kustgemeenten ideeën sprokkelen.

Fietsen zonder zorgen
Een lekke band, een ongeval, vandalisme, ... Met de hulp van Touring Bike geraak je altijd weer thuis. Een klassieke of elektrische fiets, het maakt niet uit!
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.