Updates, evoluties, revoluties en nieuwe modellen met gekende motorblokken zijn schering en inslag. Echt nieuwe modellen blijken zeldzamer dan een belastingverlaging. BMW bracht eind vorig jaar met de R18 een compleet nieuwe motor, en nu doet Harley-Davidson dat ook met de Pan America 1250.
De wereld op zijn kop
Het is de wereld op zijn kop. BMW brengt een nieuwe custom en Harley-Davidson waagt zich op de markt van de adventure motoren. Toch is het nieuws uit Milwaukee groter dan dat van de Duitsers. Gewoon omdat de nieuwe reisenduro op een veel groter publiek mikt. De klasse van de adventure motoren is de populairste op de markt en de BMW R 1250 GS is daarin de best verkochte motor. Wij gingen de Harley-Davidson Pan America testen om te zien welke rol hij in dit sterk bezette segment kan spelen.

Pan America 1250 en Pan America 1250 Special
We doen Harley’s nieuwste oneer aan door hem gewoon als Pan America te bestempelen. Er is immers ook nog de Pan America Special, de high-end versie met onder andere de semi-elektronische ophanging en de optionele ARH ofte Adaptive Ride Height. Eenvoudig gesteld: de motor zakt naar een lagere hoogte als je stopt en zodra je gaat rijden neemt ie weer de optimale rijhoogte aan. Ook nuttig op de Special is de standaard aanwezige middenbok, het instelbare achterrempedaal, de valbeugels en de bodemplaat. De Special heeft – onder andere - ook een stuurdemper en verwarmde handvaten. Tubeless spaakwielen zijn een optie.

Revolution Max
Over naar de orde van de dag: de testrit met de Pan Am. Het eerste wat opvalt als je op de motor stapt, is hoe smal die wel is. Harley benut ten volle het concept van het Revolution Max 125 tweecilinderblok en houdt de motor smal tussen de benen. Rechtopstaand heb je de indruk met een motorfiets met een paar honderd cc minder op pad te zijn. Omdat alles nieuw is en niet geïnspireerd door bestaande ideeën, vraagt het ook enige tijd om gewend te geraken aan de bedieningsknoppen. Maar het geheel zit erg logisch in elkaar. Leuk is ook dat we de route van de dag konden downloaden op de Harley-app en die desgewenst ook op het TFT-scherm konden volgen. Het scherm is vlot afleesbaar én kantelbaar. Helemaal zoals het hoort. Goed begonnen is half gewonnen.

Off road
We kregen tijdens het eerste deel van de test een aantal oefeningen voorgeschoteld die ons in staat stelden de off road capaciteiten van de nieuwste uit Milwaukee te beoordelen. Het rapport hier is meer dan positief. De Pan America verrast door zijn smalle bouw en een enorme stabiliteit. Het lage zwaartepunt is een troef bij het betere bochtenwerk. Na een beetje zoeken, slaagden we er ook in de tractiecontrole en het ABS uit te schakelen. In die configuratie ontpopt de Pan America zich als een pure off road. Heel goed doseerbaar op het gas en met een rijwielgedeelte dat niet alleen controle toelaat, maar ook vergevingsgezind blijkt. Uiteindelijk deden we met de Pan een aantal zaken die eerder voor een pure enduro geschikt lijken, en dat is voor een motor met 152 pk en 242 kg ronduit indrukwekkend.
Biotoop
Hoe goed de motor off road ook is, de meest eigenaars zullen hem toch vooral gebruiken op de openbare weg. Dat blijft tot nader order nog altijd de biotoop bij uitstek voor deze Harley. De route op de openbare weg bracht een mengeling van vlotte, snelle bochten en het betere stuurwerk. En zelfs een stuk Autobahn. Goed om vast te stellen dat je tot 160 km per uur perfecte windbescherming hebt; daarboven duik je best iets meer weg. Maar zelfs met 200 km per uur was de Pan Am een toonbeeld van stabiliteit. Top. En zo is die 152 pk nog eens bruikbaar.
Koppel op overschot
De motor stuurt bijna intuïtief een bocht in. Ok, met 242 kg moet je net iets meer doen dan kijken naar de bocht om er ook effectief in te duiken, maar naar reisenduronormen stuurt de Pan America erg vlot in. Naargelang de gekozen rijmodus (wij kozen voor Sport) past ook de ophanging zich aan op de Special en krijg je een verschillend motorkarakter. De Sport-modus bracht op deze bochtige wegen wat ons betreft het beste in de motor naar boven. Pittig en sterk, maar nooit brutaal. Zo hebben we het graag. Het Revolution Max blok heeft zoveel koppel – 127 Nm om precies te zijn – dat je meestal wel de keuze hebt tussen twee of drie versnellingen. En in geval van twijfel: kies gerust voor de laagste optie. De dikke twin trek zich immers al van om en bij de 2.500 opm. vlot op gang.

Voltreffer
We mogen de Pan America nu al beschouwen als een voltreffer. De styling is gedurfd maar geslaagd, het blok is heerlijk, de stuurkwaliteiten feilloos en de afwerking staat op het niveau dat we van de mannen uit Milwaukee gewend zijn. Voeg daarbij een prijs die naar algemene normen sterk is en naar Harley-normen verbluffend, en je komt tot de slotsom dat de Pan America alles heeft om het helemaal te gaan maken. Het is niet alleen een stap naar een nieuw segment, het betekent ook dat Harley naast de budgetvriendelijke 750, zijn cruisers en powercruisers, de tourmotoren en de elektrische LiveWire nu ook een hoofdrolspeler heeft bij de adventure motoren. De tijd dat je alleen maar voor een custom naar de Harley-dealer ging, ligt al ver achter ons.

Meer weten over de nieuwe Harley-Davidson Pan America? Klik hier.
De prijzen van de Harley-Davidson Pan America vergelijken met die van zijn concurrenten? Klik hier.
Technische gegevens Harley-Davidson Pan America
Motor
- Type: vloeistofgekoelde viertakt 60° tweeclinder
- Cilinderinhoud: 1252 cc
- Maximaal vermogen: 152 pk bij 8.750 opm
- Maximaal koppel: 127 Nm bij 6.750 opm
- Transmissie: 6 versnellingen
- Eindoverbrenging: ketting
Rijwielgedeelte
- Frame: aluminium frame in 3 delen, motor als dragend geheel
- Voorvork: 47 mm upsd, volledig instelbaar (Showa semi-elektronisch op Special)
- Achterschokbreker: volledig instelbare monoshock (Showa semi-elektronisch op Special)
- Remmen voor: 320 mm dubbele schijf met monobloc vierzuigerklauw
- Remmen achter: 240 mm schijf met dubbelzuigerklauw
Afmetingen
- Wielbasis: 1.570 mm
- Rijklaar gewicht: 242 kg
- Zithoogte: 850 mm
- Tankinhoud: 21,2 liter
Prijs
Vanaf 16.495 euro en 18.495 euro (Special)

Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.