In april van dit jaar raakte bekend dat Dubai een nog hogere toren wil bouwen dan de nu reeds hoogste wolkenkrabber ter wereld, de Burj Khalifa. Amper 6 maanden later werd de eerste spreekwoordelijke steen van The Tower gelegd door Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, ruler van het genoemde emiraat.
Net als bij de bouw van de Burj Khalifa wordt ook nu niet gecommuniceerd over de exacte hoogte van de geplande constructie. Volgens lokale bronnen moet The Tower in Dubai Creek hoger worden dan de Kingdom Tower die momenteel in Djedda (Saoedi-Arabië) wordt gebouwd.
Meer dan een kilometer hoog
Van de Kingdom Tower wordt beweerd dat hij hoger wordt dan 1 km (de Burj Khalifa is 829,8 meter hoog, nvdr). Ook hier zal de exacte hoogte pas bekend worden gemaakt als het gebouw klaar is en dat is volgens de huidige planning ‘ergens in 2019’. The Tower zou ongeveer op hetzelfde ogenblik gebruiksklaar moeten zijn want Dubai wil er mee pronken tijdens de wereldtentoonstelling die in 2020 in het emiraat plaatsvindt.
In april van dit jaar werd de kost voor de bouw van de nieuwe toren geraamd op 1 miljard dollar. Het ontwerp is van de hand van Santiago Calatrava Valls, de Spaanse architect die we onder meer kennen van het Luik-Guillemins station alsook het treinstation, de Eurogare, van Bergen dat momenteel in aanbouw is. Eerder dit jaar kwam Calatrava nog enigszins negatief in het nieuws met de oplevering van de WTC Path Terminal in New York City. Het gebouw in kwestie werd in mineur ingehuldigd omdat het ruim 7 jaar later dan gepland werd opgeleverd. Bovendien bedroeg het prijskaartje ruim 4 miljard dollar en dat was zowat het dubbele van wat oorspronkelijk werd voorgerekend.
3 jaar wachten
Dubai is er ondanks eerdere tegenslagen van overtuigd dat het een project van dergelijke omvang kan klaren in circa 3 jaar. Datzelfde optimisme weerklonk namelijk ook al bij de bouw van de huidige hoogste toren ter wereld, de Burj Khalifa. De Burj Khalifa, die tot een paar uren voor de opening nog Burj Dubai heette, overschreed meermaals de bijgestuurde deadlines. Boosdoener was de financiële crisis aan het einde van het vorige decennium, klonk het toen. Ruler Khalifa bin Zayed Al Nahyan, van het aangrenzende emiraat Abu Dhabi, schoot Dubai financieel ter hulp en dat is ook de reden waarom de huidige hoogste wolkenkrabber ter wereld zijn naam draagt.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.