Ontdek de mooiste plekjes van de Veluwe in Nederland. Volg onze route met de auto, gecombineerd met wandelingen en fietstochten.
Op de Veluwe ligt bijna 1.000 km2 puur natuur op je te wachten. En ook op cultureel en culinair vlak scheert deze regio in Nederland hoge toppen. De herfst is het ideale seizoen om de diversiteit van de streek te ontdekken.
De Veluwe, niet te verwarren met het Nationaal Park De Hoge Veluwe, is een beboste streek in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landschap bestaat voornamelijk uit bossen, heide, vennen en zandvlaktes. De Veluwe is dan ook één brok beschermde natuur.
We hebben een route uitgestippeld die de talloze mogelijkheden van deze regio perfect weerspiegelt. Vergeet alvast je wandelschoenen en je fiets niet (of huur er een ter plaatse).
Goed om te weten: de mooiste plekjes van de Veluwe zijn niet bereikbaar met de auto.
91% puur Natura2000
De Veluwe is circa 1.000 km2 groot, en daarvan is maar liefst 912 km2 gemarkeerd als Natura2000-gebied. Wie onze route volgt, zal dan ook voornamelijk door vlaktes en bossen rijden.
Vanaf de eerste stop, in de gemeente Ermelo, kom je verharde fietspaden tegen. In luttele seconden trap je van de openbare weg naar de stilte van het bos. Overal geven gratis parkeerplaatsen rechtstreeks toegang tot de natuur.

Hanzestad Harderwijk
De Veluwe telt drie Hanzesteden: Elburg, Harderwijk en Hattem. Deze laatste stad bevindt zich niet op ons parcours, maar is beslist een ommetje waard.
Het pittoreske Harderwijk, amper een paar kilometer rijden van Ermelo, ligt aan de oevers van de voormalige Zuiderzee, nu het Veluwemeer. Zet je voertuig aan de kant en ontdek te voet, met een gidsje in de hand, de vele monumenten, de charmante middeleeuwse steegjes en de indrukwekkende stadsmuren die destijds de statige pakhuizen en koopmanshuizen beschermden tegen, jawel, zeerovers.

Uniek in Harderwijk zijn de stadsstranden. In de zomer zijn ze een tikkeltje druk en toeristisch, maar in de herfst is het de ideale plek om van het panoramisch zicht over het Veluwemeer te genieten. Fijnproevers blazen verzamelen op de Vischmarkt, want daar vind je de betere lokale culinaire hotspots.
Kunstenaarsdorp Nunspeet
Ons traject voert ons vervolgens naar kunstenaarsdorp Nunspeet. De gemeente is aangesloten bij Euro Art, een Europese federatie van voormalige kunstenaarskolonies.

Al aan het begin van de vorige eeuw kwamen veel kunstenaars hier naartoe om het landschap en de boerenbevolking te vereeuwigen op doek. Ook vandaag zijn er nog heel wat kunstenaars actief. Het Noord-Veluwe Museum, met voornamelijk werken van lokale meesters, wint gestaag aan populariteit.
Elburg en zijn traditionele boten
Vanuit Nunspeet sta je in een paar minuten in Hanzestad Elburg. Klein, compact en overzichtelijk. Zet je voertuig aan de kant en ga te voet verder. Wandel zeker tot voorbij de Vischpoort en ontdek de ‘Elburger botters’ in de haven. Botters zijn traditionele houten vissersboten met bruine zeilen, uit de tijd dat Elburg nog aan de Zuiderzee lag.
Wild spotten
Vanaf Elburg loopt het parcours bijna uitsluitend door de natuur. Op weg naar Heerde passeer je het Zwolse Bos en de Wezepse Heide, een natuurgebied van 260 hectare waar het heerlijk fietsen en wandelen is. Als je de kans krijgt, neem dan een verrekijker mee en probeer vossen, wilde zwijnen en reeën te spotten.
Kunst en geschiedenis
Na de natuur duiken we de geschiedenis van Nederland in. Meer bepaald in Paleis Het Loo, net buiten Apeldoorn. Trek minstens een halve dag uit om de vele kamers en expo's van het paleis te bezichtigen zonder je te moeten haasten.
We rijden verder zuidwaarts, richting Arnhem. Breng vlak buiten de stad eerst een bezoek aan het fotogenieke Nederlands Openluchtmuseum, het equivalent van ons Belgische Bokrijk. Wat het museum echt uniek maakt, zijn de historische trams die op het domein rondrijden.
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Onze route eindigt in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, een natuurpark van 5.400 hectare groot. Een absolute must-visit, per fiets, te voet of met de auto.
Parkeer je auto aan de ingang van het park, in Otterlo. Vanaf daar brengt een ‘gratis witte fiets’ je naar het Kröller-Müller Museum, een van de meest bezochte musea van Nederland. Met zo’n 90 schilderijen en 180 tekeningen bezit dit museum na het Van Gogh Museum in Amsterdam de grootste Van Goghverzameling ter wereld.
Maar het museum biedt veel meer dan Van Gogh alleen en er is ook een beeldentuin waar je cultuur kan tanken. Kunstliefhebber of niet: combineer dit museum met een bezoek aan het natuurpark en neem rustig de tijd om alle spectaculaire vergezichten in je op te nemen.
Op onze website vind je nog veel meer ideeën voor uitstapjes in België of vlak over de grens.
Ga gerust op weg
Een probleem op weg naar Nederland? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht. Bekijk onze pechverhelpingsformules in het buitenland voor bijstand in heel Europa (met uitzondering van België).
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.