De winter staat voor de deur, de temperatuur daalt en je wil graag je winterbanden laten monteren. Maar mag dat wel in deze coronatijden, en hoe ga je te werk?

In tegenstelling tot de eerste golf in maart zijn de garages nu wel open voor het publiek.
In maart waren enkel dringende herstellingen mogelijk, en dan vaak nog alleen voor mensen die zich moesten verplaatsen (gezondheidspersoneel, leveranciers, …). Maar dit jaareinde zijn er geen beperkingen op het vlak van verplaatsingen en mag je dus gewoon naar de garage gaan. En dit zowel voor een herstelling, een onderhoud als om je banden te laten vervangen.
Alleen op afspraak!
Je mag dus je zomerbanden laten vervangen door je winterbanden. Maar je moet wel een afspraak maken met je garagist of je winterbandenspecialist. En het is verboden om de werkplaats of de winkel te betreden. Die laatste is trouwens gesloten, net als alle andere winkels die als niet-essentieel beschouwd worden.
Winterbanden worden aanbevolen voor hun wegligging en hun rem- en tractiekwaliteiten onder de 7 graden Celsius. In een ander artikel gaan we dieper in op hun troeven en op de verschillen tussen zomer-, winter- en vierseizoenenbanden.
Zelf je winterbanden vervangen?
Als je dit al eens eerder gedaan hebt, kan je deze bandenwissel ook thuis uitvoeren. Uiteraard moeten je winterbanden dan wel op velgen gemonteerd zijn! Met een minimum aan inspanning breng je deze operatie tot een goed einde.
Vergeet niet om een paar maatregelen te nemen en zorg zeker voor een stabiele ondergrond. Vervang je je banden buiten? Kies dan bij voorkeur asfalt of beton in plaats van grind of losse aarde.
Denk eraan om na deze bandenwissel je bandenspanning te controleren. Deze meting doe je best “koud”, dus voordat je te veel kilometers hebt afgelegd. Vooraleer je je zomerbanden opbergt, kan je ze best wassen en goed laten drogen.
Maak een afspraak en wees geduldig!
Zoals je ziet, is de situatie niet zo eenvoudig. Volg hoe dan ook deze richtlijnen:
- Maak een afspraak met je garage om een datum vast te leggen.
- Heb geduld, want afhankelijk van de situatie kunnen de wachttijden oplopen.
- Gaat het om een noodgeval (voor medisch personeel bijvoorbeeld), meld dit dan.
- Hou voldoende afstand terwijl je achter het stuur wacht op de afspraak.
Een lekke band? Een noodgeval? Bel Touring!
Sta je in panne of heb je een probleem met je banden? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring. Deze professionals kunnen je ook thuis komen depanneren. Meestal kunnen ze je band(en) ter plekke repareren, of anders kunnen ze een tijdelijke reserveband op je auto monteren.
Eén nummer: 070 344 777.

Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.