Slim en budgetvriendelijk op reis is een fluitje van een cent met deze 9 inspirerende tips.
Het internationaal vliegverkeer haalt weer zijn niveau van voor Covid-19. Doch houden we meer dan ooit rekening met ons reisbudget. Deze 9 tips zullen jou niet alleen inspireren maar ook helpen om budgetvriendelijk op reis te gaan.

1. Benut je reisbudget optimaal
Niemand wil teveel betalen maar hoe pak je dat concreet aan? Er spelen helaas heel veel factoren maar tot de belangrijkste behoren de reisperiode en de seizoenen. Vermijd – als het kan – reizen tijdens de schoolvakanties en weet dat onze zomer niet per definitie betekent dat het dan wereldwijd zomert. Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal aangenamer net voor of na onze klassieke ‘grote vakantie’. Check ook deze tips.
2. Let op met last-minute aanbiedingen
Behoed je voor ‘last minute’ aanbiedingen want het is een misvatting te denken dat die reizen goedkoper zijn. Meer nog, de uitdrukking heeft geen specifieke noch ‘officiële’ betekenis en is derhalve louter een commerciële term. Meer weten of toch op zoek naar een koopje? Dit zijn de alternatieven.
3. Ga praten met een reisagent
Een app, het internet, je hoeft voor het boeken van je reis je zetel niet uit. Maar is het verstandig? Niet altijd. Check de pro’s en contra’s van boeken via het web versus je reis bespreken en boeken bij een reisagent.
4. Alleen reizen heeft zo zijn voordelen
Laten we jou meteen geruststellen: de weinige nadelen wegen niet op tegenover de vele voordelen: je hoeft tijdens je reis aan niemand verantwoording af te leggen, je hoeft enkel rekening te houden met je eigen agenda, je moet geen compromissen sluiten qua bestemming, ook geen gezeur over de manier van reizen noch de plaatsen waar je wenst te overnachten, enzovoorts.
5. Een hotel? Check deze 20 alternatieven
Bij vakantie denken de meesten spontaan aan een hotel. Maar een hotel is niet altijd de beste keuze. Met deze 20 alternatieven brengen we jou wellicht op andere ideeën én andere belevingen, bestemmingen, enzovoorts.
6. Verifieer je reisdocumenten ruim op voorhand
Dit kan iederéén overkomen: je komt aan op de luchthaven en je beschikt niet over alle juiste reisdocumenten. Kortom, verifieer tijdig of jouw identiteitskaart volstaat dan wel of een paspoort verplicht is. En heb je al dan niet een visum nodig of een inentingsbewijs? De ambassades en consulaten van je bestemming brengen soelaas of surf naar de website van Buitenlandse Zaken. Wacht nooit tot de allerlaatste moment om je reispas, eventuele visa en inentingen in orde te brengen.
7. Voel je veilig tijdens je vakantie
De veiligheid of het veiligheidsgevoel op de vakantiebestemming is voor vele vakantiegangers een belangrijk gegeven. Het meest complete en objectieve advies vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik door naar de bestemming van jouw keuze en neem het advies ter harte.
8. Een reisapotheek is belangrijker dan je denkt
Je vertrouwde en persoonseigen medicatie meenemen is verstandig want in het buitenland is het niet altijd makkelijk om de juiste producten te vinden. Bovendien zijn de samenstellingen niet overal identiek en dragen medicamenten niet overal dezelfde naam. Check dit lijstje voor je vertrekt. Belangrijk: voor specifieke medicatie kun je aankloppen bij jouw huisarts die indien nodig een document zal opstellen waarmee je je medicatie mee aan boord kunt nemen van je vliegtuig.
Opgelet evenwel: niet alle medicatie is legaal in het buitenland. Een voorbeeld: Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller die tot de opioïden wordt gerekend en om die reden is het medicament illegaal in Egypte. Check dit advies voor je vertrekt!
9. Anticipeer op onvoorziene omstandigheden
Pech onderweg of een onverwachte gebeurtenis die je reisplannen doorkruist, het kan iedereen overkomen. Voor alle ongemakken zoals vlucht gecanceld, koffers zoek, diefstal van bagage, ziekte, overlijden van een naaste, plots ontslag, enzovoorts, zijn er specifieke oplossingen zoals annulatieverzekeringen en reisbijstand. Niet onbelangrijk: de klassieke mutualiteiten (ziekenfondsen) bieden niet dezelfde garanties als de meer uitgebreide reisbijstand.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.