Tot voor kort was deze MG enkel verkrijgbaar als plug-inhybride (EHS), maar dankzij de HS bestaat hij nu ook als benzine. En dat is geen al te best nieuws voor Dacia.

Bij zijn terugkeer naar Europa profileerde MG zich als hét merk voor wie voordelig elektrisch wil rijden. Vandaag lijkt daar een tweede missie bij te komen, namelijk de dominantie van Dacia doorbreken in het lowcostsegment.
Waar de ZS benzine zowel qua afmetingen als qua prijs rechtstreeks concurreert met de Dacia Duster, is de HS iets groter dan de Roemeense modellen, voor dezelfde scherpe prijs. Voorlopig heeft MG dus een streepje voor. De volgende Dacia Duster zou wel iets hoger gepositioneerd worden en er komt wellicht ook nog een model daarboven, waarschijnlijk op basis van de Bigster Concept.
Comfort voorop
Dat alles staat echter pas op de planning voor 2024 en 2025. Ondertussen heeft MG met andere woorden de tijd om nieuwe klanten binnen te halen. De naamsbekendheid van Dacia is wel een pak groter, maar het valt op dat ook MG snel ingeburgerd raakt. Voor een heel scherpe prijs beschik je dus over een gezins-SUV van 4,57 meter met een 1.5 liter benzine en 162 pk.
De HS lijkt sterk op de EHS en biedt dan ook plaats aan vijf inzittenden. Bovendien is de koffer iets groter, doordat de batterijen van de EHS wegvallen. Binnenin ziet alles er wat mooier en verzorgder uit dan bij Dacia. De wegligging focust op comfort, wat de sportieve uitstraling van (het vroegere) MG niet meteen ten goede komt. Toch toont de HS zich vrij vinnig als je hem de sporen geeft.

Gemiddeld verbruik
Het grootste minpunt is misschien wel het infotainmentscherm met de wat achterhaalde graphics, dat je helaas voor vrijwel alles nodig hebt. Het stoort vooral wanneer je bijvoorbeeld verbonden bent met Apple CarPlay of Android Auto en de binnentemperatuur wil aanpassen. Dat is namelijk een heel gedoe ...
De motor van de HS (met handgeschakelde zesbak of zeventrapsautomaat) is aangenaam en soepel, maar wel zeer nerveus. Bovendien verraadt het reële verbruik dat het wellicht niet om een heel recent exemplaar gaat. Met 8,0 l/100 km behoor je vandaag immers nergens nog tot de top. Als je echter rekening houdt met de prijs, kunnen we de HS voor de rest alleen maar aanbevelen voor wie nog niet aan een elektrisch model toe is. Deze MG staat immers al voor je deur vanaf € 26.285!

De MG HS in een notendop
- Motor: viercilinder turbobenzine; 1,5 l; 162 pk - 250 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: manuele zesbak
- L/b/h (mm): 4.574/1.876/1.664
- Leeggewicht (kg): 1.469
- Koffervolume (l): 463 - 1454
- Tankinhoud (l): 55
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9,9
- Topsnelheid (km/u): 190 km/u
- Gemengd verbruik (l/100 km): 7,4
- CO2-uitstoot (g/km): 168
- Prijs (€): 26.285
Troeven
- Kwaliteit en uitrusting voor een scherpe prijs
- Gebruiksgemak
- Grotere koffer dan de plug-inversie
- Aangename benzinemotor ...
Minpunten
- ... die helaas niet zuinig is
- Ergonomie en graphics van het infotainmentsysteem
- Vrij gewone look
- Kan wat pit gebruiken
Andere automodellen ontdekken? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.