Na twee gemiste edities vanwege de covidcrisis kan het Salon eindelijk weer doorgaan. Iets kleinschaliger dan anders, maar daarom niet minder interessant.
Autosalons wereldwijd hebben het vandaag niet makkelijk. Maar het Salon van Brussel is terug en is vast van plan om te blijven. We overlopen de nieuwigheden per paleis.

Plan je een bezoek aan het Autosalon, dan raadpleeg je straks ook best ons artikel met de praktische zaken. Voor we van start gaan met ons overzicht staan we nog even stil bij de internationale context. De klinkende naam als het Salon van Genève verdwijnt van de kalender, terwijl Parijs en München (vroeger Frankfurt) sterk moeten inbinden. Op dit slagveld is Brussel zo’n beetje de uitzondering. Al voert de organisatie ook hier heel wat veranderingen door. Zo wordt het aantal paleizen dit jaar beperkt.

Een compacter salon
Gabriel Goffoy, directeur van het door Febiac georganiseerde Salon, geeft een woordje uitleg: “Het gaat inderdaad om een volledig nieuwe invulling. Doordat er een grote vraag is naar Heizel-paleizen, hebben we onze indeling moeten aanpassen. Alleen al in januari vinden hier namelijk tegelijk vier evenementen plaats. Daardoor is de beschikbare ruimte voor onze exposanten kleiner dan in het verleden. Hierdoor zal het Autosalon compacter zijn, maar ook meer variatie bieden.”
Laten we eens kijken wat er zoal te ontdekken valt tijdens de hoogmis van de autosector. Lees zeker ook ons apart artikel over Paleis 9, waar je nieuwe Chinese merken vindt waar je nog nooit van gehoord hebt!
Paleis 5, Stellantis
Het grote paleis 5 krijgt deze keer een Frans-Italiaanse toets. Naast de vele merken van Stellantis neemt immers ook Renault er zijn intrek.
Beginnen doen we alfabetisch met Abarth, dat een leuke versie voorstelt van de 100% elektrische 500e. Bij Alfa Romeo zien we de plug-inversie (PHEV) van de SUV Tonale, waar al enige tijd naar wordt uitgekeken.
Jeep pakt in Brussel uit met een grote nieuwigheid in de vorm van de Avenger. Deze kleine SUV beschikt over een volledig elektrische aandrijving en een aangekondigd rijbereik van zo'n 400 kilometer. Te controleren ...
Ook de Franse merken schuiven vooral elektrische en plug-inpionnen naar voren. Bij Citroën gaat het om de nieuwe ëC4X en ëC5X, bij DS om de 3 en de 7. De ëC4X (die een batterij van 50 kWh heeft en een aangekondigd rijbereik van 360 km) is de tegenhanger van de nieuwe Peugeot 408, dé blikvanger bij het merk met de leeuw tijdens deze januarimaand. Dit model op het raakvlak tussen berline, SUV en coupé is verkrijgbaar in twee plug-inversies of als benzine (130 pk). Een dieselversie valt nergens te bespeuren, zoals stilaan overal de norm wordt. Over enkele maanden volgt wel een volledig elektrische versie.
Bij Opel zijn er met de Astra SportTourer GSe en de Grandland GSe liefst twee wereldpremières. Bij het zien van de naam denken we natuurlijk meteen aan legendarische modellen zoals de Opel Commodore GSE of de Monza GSE. Maar vandaag staat die ‘e’ uiteraard voor ‘elektrisch’.
Paleis 5, Renault
Bij Renault valt meteen op dat de verschillende modellen van Dacia een gloednieuwe en meer uniforme huisstijl krijgen. Naast conceptcars van de 4L, de R5 en de Scenic schuift de constructeur heel wat nieuwe modellen naar voren, waaronder de verbazingwekkende Austral. Deze gezins-SUV en opvolger van de Kadjar beschikt over nieuwe aandrijflijnen en is beschikbaar als hybride met 200 pk (E-Tech), als 1.3 TCE mild hybrid (12V) of – helemaal nieuw – als 1.2 TCe met 48V-elektrificatie.
Paleis 6
Paleis 6 biedt onderdak aan een groot aantal merken en bijzonder veel innovaties. Ford houdt het op dat vlak nog vrij rustig, met onder meer de Ranger (een pick-up) en de 100% elektrische uitvoering van de Transit Custom-bestelwagen.
Bij Honda krijgt de sympathieke stadswagen Jazz zijn Europese première en hebben we aan de andere kant van het spectrum ook de fenomenale Civic Type-R, een (super)sportief model zoals we er steeds minder zien rondrijden op onze wegen. Honda laat weten dat er op hun stand ook vier motorfietsen te zien zullen zijn. Zo komen motorliefhebbers toch een beetje aan hun trekken, nu er dit jaar geen speciaal paleis is voor tweewielers.

Keren we terug naar de vierwielers, dan zien we een interessante première bij Hyundai, dat de IONIQ 6 voorstelt. Dit hoogwaardige elektrische model is onder meer beschikbaar met een batterij van 77,4 kWh, wat een rijbereik moet opleveren van meer dan 600 km!
Ander nieuws bij de Astara-groep is het Chinese Maxus, dat naar Brussel komt met een grote SUV (de MIFA 9) en een pick-up (de T90EV), allebei 100% elektrisch.
Bij MG zien we een gelijkaardig verhaal met de MG4 Electric en de MG4 ICE, maar dan in de vorm van een stadswagen.
Verder kan je in dit paleis naast Polestar en Tesla ook Mazda bewonderen met zijn nieuwe vlaggenschip: de CX-60 in plug-inuitvoering. Mazda zou in wereldpremière ook een terugkeer van de wankelmotor aankondigen om een batterij en een elektromotor aan te drijven.
Paleis 7, BMW & co
Ere wie ere toekomt, en daarom bijten we de spits af met BMW, dat het grote publiek laat kennismaken met de i7, zijn 100% elektrische topmodel. BMW past hier voor het eerst de batterijtechnologie toe die ook aanwezig zal zijn in de toekomstige … elektrische Rolls-Royce. De nieuwkomer introduceert tal van opvallende innovaties, zoals het gigantische 8K-beeldscherm achterin, waardoor de i7 wel een rijdende bioscoop lijkt. De enorme batterij van 101,7 kWh levert bovendien een aangekondigd rijbereik op van meer dan 600 km. Met andere woorden: een stevige concurrent voor de Mercedes EQS! Andere nieuwkomers op de stand zijn de BMW X1 en zijn elektrische uitvoering.
Bij MINI, tot slot, worden niet alleen de MINI Electric en de Countryman PHEV in de schijnwerpers geplaatst, maar ook de Aceman, een conceptmodel van een toekomstige elektrische cross-over.

Paleis 7, Koreanen en Japanners
In datzelfde paleis zien we bij Kia naast de Sportage vooral de nieuwe Niro, die verkrijgbaar is met de meest uiteenlopende aandrijflijnen. Verbrandingsmotor, hybride, plug-inhybride of 100% elektrisch? Keuze te over.
Bij de Japanse constructeurs valt op dat Nissan zijn vernieuwende hybridetechnologie heeft toegepast op twee recente modellen: de X-Trail e-power en de Qashqai e-power. Origineel is hier dat de verbrandingsmotor niet de wielen aandrijft, maar wel de kleine batterij oplaadt, die dan via een elektromotor het vermogen naar de wielen stuurt.
Toyota kiest met de Corolla Cross voor klassieke hybridetechnologie van de vijfde generatie, waarbij de batterij 40% lichter is dan vroeger. Bij Lexus, het luxemerk van de groep, staat de eerste 100% elektrische SUV in de kijker, de RZ450e. De auto is gebouwd op een volledig nieuw platform, heeft een vermogen van 313 pk, vierwielaandrijving en een aangekondigd rijbereik van 400 km.
Paleis 11
Nauwelijks enkele maanden geleden werd hier en daar geopperd dat D'Ieteren niet meer zou deelnemen aan autosalons. Maar die stelling kunnen we hierbij ontkrachten, aangezien de groep paleis 11 volledig voor zijn rekening neemt. Het aanbod is bovendien enorm: van een verrassende microstadswagen tot een elektrische klepper buiten categorie.
Beginnen doen we onderaan de ladder met de Microlino, die geïnspireerd is op de Isetta uit de jaren 50-60. Het bijzonder lichte model (513 kg) biedt plaats aan twee volwassenen – via één grote deur aan de voorzijde – en haalt een top van 90 km/u. Afhankelijk van de batterijkeuze bedraagt het rijbereik 125 of 200 km. De Citroën Ami mag alvast zijn mouwen opstropen! Wel is de Microlino met een vanafprijs van 12.000 euro duidelijk minder betaalbaar dan zijn Franse concurrent.

Aan de andere kant van het spectrum, een hyperexclusieve ‘supercar’ zoals je ze zelden tegenkomt. Geen Bugatti deze keer, maar wel de Rimac Nevera. Dit model beschikt over vier elektromotoren, een fenomenaal vermogen van liefst 1.914 pk en een topsnelheid van ... 412 km/u! Vraagprijs? Reken op 2 miljoen euro.
Er zijn natuurlijk ook ‘gewone’ nieuwigheden te zien in het paleis, zoals VW's nieuwe Amarok-pick-up of de nieuwe ID.Buzz-familie, een 100% elektrische en leuke interpretatie van Volkswagens legendarische T1! Verder zien we ook heel wat elektrisch lekkers bij Audi (de Q8 e-tron & de Sportback) en bij Skoda, zoals de Enyaq coupé RS iV.
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.