De meest ontspannende manier om nieuwe plekken te ontdekken in eigen land? Volg een van onze wandel- of fietsroutes.
In onze rubrieken ‘wandelroute’ en ‘fietsroute’ in Touring Magazine verkennen we bekende en minder bekende plekken in ons land. Als je niet in je magazine wil knippen, klik dan hieronder door naar alle praktische informatie. Veel wandel- en fietsplezier!
Trappen en lucht happen in Picardisch Wallonië
(TM 266 - fietsroute 33 km)

Het fietsknooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië werd de afgelopen winter vernieuwd en uitgebreid. Voortaan is het netwerk goed voor 1.600 km fietsplezier, voor een groot stuk dwars door de natuur, ver weg van de openbare wegen. We fietsen een lus van ongeveer 33 km vanaf het kasteel van Beloeil.
Opgelet: deze route loopt deels over onverhard terrein; het gebruik van een stevige fiets of mountain bike is wenselijk.
Downloads: volledige reportage - routebeschrijving
Van Knokke naar De Panne en/of omgekeerd
(TM 265 - fietsroute 74 km)

Onze hele kustlijn afrijden per fiets? Een fluitje van een cent voor wie ‘goeie benen’ heeft… of geholpen wordt door een batterij. Trouwens,elektrisch fietsen is wel degelijk sporten en bijgevolg bevorderlijk voor je conditie. En ook de verkwikkende zeelucht is heilzaam, dus waar wacht je nog op?
Downloads: Volledige reportage - routebeschrijving
Tijdreis door de Borinage
(TM 264 -fietsroute 30 km)

Vincent van Gogh verbleef een tijdje in België. Hij woonde onder meer in de Borinage, waar hij zich als lekenpreker onder de mijnwerkers begaf. Hoe het hem in de Borinage verging, weten we uit de correspondentie met zijn broer Theo. Was het hier, bij ons, dat hij het prediken inruilde voor de kunst? Het korte antwoord: ja!
Lees de volledige reportage
Dowwnload: routebeschrijving
De dorpjes van Heuvelland
(TM 263 - wandelroute 9,9 km)

Wandelen in en om de gemeente Heuvelland, de mogelijkheden zijn legio. Populair is de kleine lus die in hartje Kemmel vertrekt, maar wij stippelden een wandelroute uit van net geen 10 km met verrassende haltes en indrukwekkende vergezichten onderweg.
Downloads:
volledige reportage - routebeschrijving
Het Drielandenpunt
(TM 262 - wandelroute 12 km)

Deze wandelroute brengt ons naar het drielandenpunt in het noordoosten van de provincie Luik. Bijzonder en door velen vergeten, is dat hier ooit nog vier landen bij elkaar kwamen. Dat vierde land heette Neutraal Moresnet en was een tijdje ‘niemandsland’. Bereid je voor op een verrassende wandeling op het ‘snijpunt’ van België, Duitsland, Nederland en .... ‘niemandsland’.
Downloads:
volledige reportage - routebeschrijving
Grensgevallen in Baarle
(TM 261 - wandelroute 17 km)

Voor deze ‘wandeling in eigen land’ trekken we héél even de grens over. Baarle-Hertog is namelijk een exclave, ofwel een stukje België in Nederland. Tot dusver de eenvoudige uitleg, want ter plaatse blijkt de enclavesituatie nog een pak complexer. Welkom in de gekste gemeente ter wereld.
Downloads:
volledige reportage - routebeschrijving
De rustige kant van Meetjesland
(TM 259 - fietsroute 36 km)

Een fiets- en wandellus van net geen 36 km langs de kanalen in Meetjesland, meer bepaald het zogeheten 'Schipdonkkanaal' en het Kanaal Gent-Brugge. De jaagpaden verleiden ons om naar de hoogste versnelling te schakelen maar we doen het toch rustig aan en tonen jou de mooiste plekjes op deze uitgestippelde route.
addendum
In deze reportage heeft onze routeplanner helaas een fietsknooppunt over het hoofd gezien. Na knooppunt 88 moet je eerst naar knooppunt 4 om uiteindelijk naar knooppunt 1 te kunnen fietsen. Onze excuses.
Downloads:
volledige reportage - routebeschrijving
Het Land van de Meren
(TM 258 - fietsroute 42,3 km)

Een fiets- en wandelroute (lus) van 42,3 km rondom de grootste stuwdam van België. Het parcours is niet vlak maar er zijn voldoende rustplaatsen onderweg met panoramisch zicht op de vijf aaneengesloten meren.
Downloads:
volledige reportage - routebeschrijving
Stille Waters: de mooiste plekjes langs de Schelde
(TM257 - fietsroute 29,3 km)

Deze lus van 29,3 km in de buurt van Temse toont de mooiste en meest rustige plekjes aan de Schelde. Je kunt dit parcours integraal met de fiets afleggen maar het parcours is tevens een perfecte wandelroute.
Downloads:
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.