De grondig vernieuwde vierde generatie van de Honda Jazz is nu alleen nog verkrijgbaar in een hybride uitvoering. Deze stadsauto blijft echter wel even praktisch en functioneel!
Honda houdt niet van half werk: de vierde generatie van de Jazz is compleet vernieuwd en zal bij ons alleen nog als hybride rondrijden. Zo begint een nieuwe fase in de elektrificatiestrategie van de Japanse constructeur.
De essentie
De Honda Jazz vertoonde zich bijna 20 jaar geleden voor het eerst op onze wegen. De stadswagen viel toen meteen op door zijn innoverend moduleerbaar interieur (vooral dankzij de achterzetels) en praktische inrichting. Naarmate de generaties elkaar opvolgden, evolueerde de Jazz naar een kleine monovolume/SUV, nog altijd even praktisch en functioneel. De nieuwste versie is nog origineler, want alleen als hybride verkrijgbaar, met een combinatie van een benzine- en een elektromotor. Vind je “ecodriving” belangrijk? Dan wacht je aan de pomp een aangename verrassing. De Jazz is comfortabel en goed uitgerust (vooral de Crosstar-uitvoering die wij getest hebben). Voeg daar nog de legendarische betrouwbaarheid van het merk aan toe, en je begrijpt waarom hij aan de dure kant is.

Het segment
Honda houdt zich al enkele jaren discreet op de achtergrond op de Europese markt. De reden is niet ver te zoeken: ons continent vertegenwoordigt nog maar 3% van de wereldwijde verkoopcijfers van de constructeur. Onze markt is dus niet langer prioritair, maar toch wil Honda hier graag aanwezig blijven. Daarom lanceert de constructeur bij ons de nieuwste generatie van de Jazz, die alleen in de hybride eHEV-versie verkrijgbaar zal zijn. Kijk je naar de afmetingen, dan ontbreekt het niet aan concurrenten in het segment van de “polyvalente” stadsauto’s. Maar naar hybride modellen is het hier wel even zoeken. De oudste (maar onlangs vernieuwde) concurrent is de Toyota Yaris, de meest recente de Renault Clio "eTech".
Wat verandert er?
De Jazz werd in 2002 gelanceerd als relatief compacte stadsauto en is dat altijd gebleven. De jaargang 2020 is in alle richtingen wat gegroeid en ziet er nu uit als een kleine monovolume. Het modulaire interieur - de grote innovatie bij de lancering van het model - is nog altijd aanwezig. Gelukkig houdt Honda deze traditie in ere, zodat ook de nieuwe Jazz aanspraak mag maken op de titel van meest praktische auto in zijn segment.

Design
Vroeger was het meteen duidelijk: de Jazz was een stadsauto en zag er ook zo uit. Nu geeft Honda openlijk aan dat het zijn nieuwste telg hoger positioneert dan diens voorganger. Die upgrade is onmiddellijk merkbaar wanneer je oog in oog staat met de wagen. Het is de constructeur evenmin ontgaan dat consumenten de SUV-formule in hun hart hebben gesloten. Bovendien brengt hij ook een “stoere” versie van het model uit, de Crosstar, met andere voor- en achterbumpers, flankstrips in matzwarte kunststof, verchroomde dakrails en grotere velgen. Dit is de uitvoering die wij konden testen.
Interieur
Als je plaatsneemt in de Jazz valt het op hoe ruim hij is, zeker als je rekening houdt met zijn totale lengte van slechts 4,09 meter. Kwam deze Japanner vroeger soms een tikje te sober over, dan doet hij nu alle moeite om het voor de inzittenden gezellig te maken, met een vrij weelderig interieur. Honda maakt dus komaf met hard en krasgevoelig plastic en gaat voor kwaliteitsvolle materialen. Hoewel de constructeur hier en daar nog een steekje laat vallen, kunnen we deze inspanningen alleen maar toejuichen. Het moderne, tweekleurige en met stof beklede dashboard zet het “cocooning”-sfeertje van de Jazz nog extra in de verf.

Honda biedt het vernuftige “Magic Seats”-systeem uit veel van zijn modellen ook op de Jazz aan. De zitting van de achterbank uit twee delen klapt volledig omhoog, zodat er een vrij grote laadruimte ontstaat tussen voor- en achterbank. Een fiets (waarvan het voorwiel verwijderd is) past er bijvoorbeeld netjes in. Wil je nog grotere voorwerpen vervoeren? Geen probleem, de zetels kunnen ook volledig in de vloer verdwijnen.

Terwijl de koffer bij de normale zetelconfiguratie 304 liter groot is, biedt hij liefst 1.205 liter als de achterbank neergeklapt is. Indrukwekkend voor een auto die maar 4,09 m lang is. Honda heeft het onderhoud van de Jazz ook zo eenvoudig mogelijk gemaakt: de robuuste stoffen zetelbekleding is vochtafstotend. Een pluspunt!
Uitrusting
Ook het tweespakige stuur, dat we eerder aantroffen op de bijzonder stijlvolle Honda E, en het 9 inch grote infotainmentscherm in het midden van het dashboard kunnen ons bekoren. Aan technologische snufjes ontbreekt het evenmin: zo is er de persoonlijke spraakassistent en de My Honda + app om de auto op afstand te openen en te sluiten met je smartphone of om je route naar het navigatiesysteem te sturen. Honda maakt het voor de inzittenden niet alleen gezellig, maar ook veilig aan boord, met niet minder dan 10 airbags. Eén ervan is een origineel plofkussen vooraan in het midden, dat verhindert dat bestuurder en passagier elkaar zouden raken bij een aanrijding.

Onder de motorkap
Geen pure verbrandingsmotoren dus voor de Jazz, tenzij die gecombineerd worden met een elektromotor. Honda gebruikt voor de Jazz het vrij complexe hybride systeem uit de CRV. Het betreft een viercilinder verbrandingsmotor van 1,5 liter (voor de kenners: met Atkinson-cyclus) die wordt bijgestaan door twee elektromotoren: de ene doet dienst als generator, de andere drijft de wielen aan. Dit systeem is gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met één enkele verhouding. Honda vindt dit een comfortabeler systeem dan de frequenter toegepaste continu variabele transmissie die Toyota gebruikt.

Onderweg
Een van de voornaamste kwaliteiten van de nieuwe Jazz is de geruisloze, gedempte werking. Je moet al brutaal accelereren om de verbrandingsmotor te horen. Op zo’n (zeldzame) momenten drijft deze krachtbron de wielen rechtstreeks aan. Het hybride systeem wordt dan dus uitgeschakeld. Met zijn 109 pk en een koppel van 253 Nm weet de Japanner zich feilloos en vooral heel soepel te redden in elke verkeerssituatie. De Jazz is vooral in zijn element in de stad, waar hij door zijn ideale afmetingen overal tussendoor glipt.
Het hybride systeem zit als volgt in elkaar: de verbrandingsmotor drijft de generator aan, die de batterij van stroom voorziet. Ook “full electric” rijden is mogelijk (waarbij de batterij dus alle energie levert), maar dan mag je het gaspedaal alleen vederlicht aanraken. Ten slotte kan de benzinemotor ook rechtstreeks de elektromotor aandrijven als het volle vermogen vereist is, bijvoorbeeld tijdens het accelereren.

Verbruik
Net zoals de Toyota Yaris, de rechtstreekse concurrent van de Jazz, nodigt de wagen uit om relaxed te rijden. Zeker als je je wat bekwaamt in “ecodriving” is het een koud kunstje om het verbruik onder de 6 liter per 100 km te houden. Dat geldt vooral in de bebouwde kom, nog altijd het favoriete speelterrein voor hybrides. Vergeet ook niet dat de Jazz over korte afstanden en bij lage snelheid “full electric” kan rijden. Maar echt veel verbruikswinst zal je daar toch niet mee boeken.
Budget
Deze kleine Honda is geen weggevertje: hij kost 21.800 euro. Wil je een uitvoering met een flinke uitrusting, dan lopen de kosten snel op. De Crosstar uit onze test is bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf 26.900 euro! Particulieren betalen in Vlaanderen 99,82 euro BIV en jaarlijks 184,29 euro verkeersbelasting. In Wallonië en Brussel betaal je iets meer: 123 euro BIV en 245,39 euro verkeersbelasting. Zelfstandigen en bedrijven kunnen de auto wel voor 77,73% aftrekken.

Conclusie
Jammer dat de aankoop van deze Jazz zo duur uitvalt (zeker in Crosstar-versie), want hij is bijzonder aangenaam en efficiënt in het gebruik. Door zich op deze manier met een atypisch product van zijn concurrenten te onderscheiden, doet Honda een commerciële gok. De toekomst zal uitwijzen of die ook berekend was! Maar als je uitkijkt naar een praktisch voertuig dat bekendstaat om zijn betrouwbaarheid en als het prijskaartje je niet afschrikt, dan moet je zeker een proefrit maken!
Technische gegevens
Honda Jazz
- Motor: viercilinder benzine + 2 elektromotoren; 1.498 cm³; 109 pk (totaal vermogen van het hybride systeem); 131 Nm
- Overbrenging: op de voorwielen
- Versnellingsbak: automaat met één verhouding
- L/b/h (mm): 4.090 / 1.725 / 1.556
- Leeggewicht (kg): 1.325
- Kofferinhoud (l): 298 – 1.203
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9,4
- Topsnelheid (km/u): 173
- Gem. verbruik (l/100 km): 4,5
- CO² (g/km): 102
- Prijs (€): vanaf 21.800
Troeven
- Efficiënt hybride systeem
- Algemeen comfort
- Ruim interieur
- Interessant formaat
Minpunten
- Hoge prijs
- Vrij banale vormgeving
- Kwaliteit van sommige kunststoffen
- Complexe scherminterface
Meest recente artikelen
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Zwitserland
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Zwitserland te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Spanje?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie trekken. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonovergoten Spanje te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.