Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect.Veel automobilisten denken dat winterbanden alleen nuttig zijn in winterse omstandigheden, zoals bij ijs en sneeuw. Maar over het algemeen bieden ze onder de 7 graden sowieso meer grip, zowel op een droog als op een nat wegdek. Dit is waarom ...
Een kwestie van rubber en remmen
Winterbanden ten tijde van klimaatverandering? Het is inderdaad zo dat er in België steeds minder sneeuw valt, behalve in het uiterste zuiden en oosten van het land. Maar sneeuw is niet alles als het om banden gaat. Het is vooral een kwestie van temperatuur, want onder de 7 graden beginnen winterbanden je voordelen te bieden die zomerbanden niet kunnen garanderen. En zoals uit de weerstatistieken blijkt, komen deze temperaturen na oktober voor in heel het land.
Het belangrijkste verschil tussen een winter- en een zomerband is de samenstelling van het rubber: een zachter mengsel van hoofdzakelijk rubber en silicium. Bovendien zorgen tal van ingewikkeld ontworpen kanaaltjes ervoor dat sneeuw, water en ijs dat zich bij elke omwenteling van het wiel ophoopt, efficiënter afgevoerd wordt. Het resultaat: op besneeuwde wegen remt een winterband met lamellen - zoals de duizenden microribbeltjes genoemd worden - twee keer zo snel als zijn zomerse tegenhanger.

Welke banden kiezen, en voor welk budget?
Winterbanden zijn weliswaar duurder (gemiddeld zo’n 500 à 1.000 euro), maar het is een weloverwogen investering. Idealiter kan je jezelf een tweede set velgen veroorloven en daarop deze banden monteren. Je gebruikt ze zolang het weer het toelaat, en gedurende die tijd spaar je je zomerbanden.
Hou bij de keuze van je banden rekening met de vereiste afmetingen, die je vindt in de gebruikershandleiding van je auto. Als je minder dan 15 à 20.000 km per jaar rijdt en niet van plan bent om naar de Ardennen te gaan of te gaan skiën, kan een “4-seizoenenband” volstaan. Welk merk? Elk jaar publiceren de Europese automobielverenigingen zoals ADAC (Duitsland) en TCS (Zwitserland) de resultaten van hun winterbandentests. Interessante en betrouwbare resultaten, die we regelmatig bijwerken op onze website.
Bandenslijtage beperken
Bandenfabrikanten gebruiken slijtage-indicatoren, in de vorm van kleine rubberen blokjes van 1,6 mm hoog in de hoofdgroeven. Dat is meteen ook de wettelijke slijtagegrens. Voor winterbanden bevelen wij om veiligheidsredenen een minimale profieldiepte aan van 4 mm. Dit komt door hun structuur en doordat ze veel water, sneeuw en/of modder moeten afvoeren.
Volg deze eenvoudige richtlijnen om de slijtage van je banden te beperken:
- een optimale bandenspanning, die je minstens één keer per maand controleert;
- een soepele en ontspannen rijstijl, waarbij je snelle bochten en plots remmen en optrekken probeert te vermijden;
- een zorgvuldige opslag, droog en in de schaduw, wanneer de banden niet gebruikt worden.

Hoe lang kan je je winterbanden bewaren?
Winterbanden zijn zachter dan zomerbanden en zullen daardoor sneller verslijten. Maar als je ze gebruikt in geschikte weersomstandigheden, laat ons zeggen tussen november en maart, is het verschil niet zo groot.
Hoe lang kan je winterbanden bewaren? Minstens 40.000 km en/of 6 tot 8 jaar als je ze correct gebruikt en opbergt tijdens de zomer. Daarna zal je ze moeten vervangen, ook al lijken ze nog in goede staat! Dat komt doordat de jaren, de vochtigheid, het gebruik op een droog wegdek boven 7 graden Celsius en de zon en haar UV-stralen de veroudering van deze speciale rubbers in de hand werken. En dus ook hun efficiëntie verminderen.
Een bandenprobleem?
Onze wegenwachters staan dag en nacht voor je klaar. Touring biedt ook pechbijstand bij bandenproblemen, of je nu onderweg bent of voor je deur staat! Vind de formule dat bij je past.
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect.